Сьогодні 18 вересня 2024 р.

«Золотий м’яч» 2024: як, де, коли…

Ігор ЛІННИК, «Футбольний клуб»

У середу, 4 вересня, авторитетний France Football вустами свого головного редактора Вінсента Гарсії оголосив про старт 68-го конкурсу «Золотий м’яч», одночасно оприлюднивши також списки номінантів 2024 року.

Як саме відбуватиметься процедура визначення лауреатів? Яка, до речі, цього разу вчергове зазнала новацій та певних організаційних змін. За якими критеріями різноманітні трофеї France Football знайдуть своїх переможців? Нарешті, коли та де їх вручатимуть?

Отже, розпочнемо. Як член журі «Золотого м’яча» з 2002 року, перед початком голосування 2024-го ваш покірний слуга отримав лист за підписом головреда France Football із детальним описом подальших дій, а також Регламент «Золотого м’яча» 2024.

Із відкритою частиною цього листа ви можете ознайомитися нижче.

«Шановні колеги!

Настав час обрати найкращого футболіста сезону! Престижний «Золотий м’яч» – це більше, ніж просто нагорода; це визнання досконалості, таланту та спортивної майстерності на найвищому рівні. 

Цього року поряд із «Золотим м’ячем» і «Трофеєм Яшина» було додано два нових трофеї. Ви також голосуватимете за трофей «Тренер року серед чоловіків» і «Кращий чоловічий клуб року».

Голосування триває з середи, 4 вересня 2024 року, починаючи з 21:00 за центральноєвропейським часом, і до понеділка, 30 вересня 2024 року, завершуючись о 12:00 за центральноєвропейським часом.

Усі голоси подаються безпосередньо на спеціальну платформу для голосування …

Для голосування за «Золотий м’яч» зі списку з 30 гравців, що додається, ви повинні вибрати 10 ГРАВЦІВ у порядку спадання, які будуть отримувати відповідні бали. «Золотий м'яч» вручається гравцеві з найбільшою кількістю балів.

Для отримання Трофею Яшина зі списку 10 воротарів, що додається, ви повинні вибрати 3 ВОРОТАРІВ у порядку спадання, які отримають відповідно 5, 3 та 1 бал. Трофей Яшина присуджується голкіперу, який набере найбільшу кількість балів.

Для звання «Тренер року серед чоловіків» із доданого списку з 6 тренерів вам потрібно вибрати 2 ТРЕНЕРІВ у порядку спадання, які отримають 2 та 1 бали відповідно. Трофей тренера присуджується тренеру з найбільшою кількістю балів.

Для номінації «Чоловічий клуб року» з доданого списку з 5 клубів ви маєте вибрати 1 КЛУБ. Клубний трофей присуджується клубу, який найчастіше згадуватиметься в анкетах.

Щоб зберегти цілісність і довіру до нашого процесу, я прошу вас, як завжди, не розголошувати свій вибір – ані публічно, ані приватно – до офіційного оголошення результатів.

Нарешті, я хочу підкреслити безцінний характер цієї події для світу футболу та його історії. Віддаючи свій голос, ви сприяєте успіху «Золотого м’яча» та розділяєте нашу величезну гордість за підтримку його цілісності, збереження його престижу та забезпечення його тривалого впливу.

З повагою,

Головний редактор France Football
Вінсент ГАРСІЯ»

Для кращого розуміння усього процесу організації конкурсу ви можете ознайомитися також із Регламентом «Золотого м’яча» 2024 року:

Стаття 1. Трофей «Золотий м’яч» і процес голосування щорічно організовує щомісячний журнал France Football. Церемонія нагородження організована спільно з УЄФА.

Стаття 2. «Золотий м’яч» нагороджує найкращих гравців у світі, незалежно від чемпіонату чи національності.

Стаття 3. Базовий період охоплює весь сезон, з серпня по наступний серпень, включаючи міжнародні змагання (Євро, Кубок Африки, Копа Америка та Олімпійські ігри 2023-2024).

Стаття 4. «Золотий м’яч» присуджується за трьома основними критеріями: 1. Індивідуальна гра, рішучий і вражаючий характер. 2. Командні виступи та досягнення. 3. Клас і чесна гра.

Стаття 5. «Золотий м’яч» присуджується міжнародним журі у складі спеціалізованих футбольних журналістів – по одному представнику від кожної країни з топ-100 в останньому рейтингу ФІФА (до публікації списків) для чоловіків і з топ-50 для жінок.

Стаття 6. Кожне журі обирає десять гравців у порядку зменшення заслуг зі списку з 30, встановленого редакціями журналу France Football та спортивної газети L'Équipe, найкращим з членів журі попереднього конкурсу «Золотий м’яч» (Коста-Ріка для чоловіків та Південна Африка серед жінок) і послами УЄФА Луїшем Фігу (серед чоловіків) і Надін Кесслер (серед жінок).

Стаття 7. Десять обраних гравців отримують 15, 12, 10, 8, 7, 5, 4, 3, 2 і 1 очко відповідно. Золотий м'яч надається гравцеві з найбільшою кількістю очок.

Стаття 8. У разі нічиєї гравці розподіляються за кількістю голосів, які зайняли перше місце. Якщо рівність залишається, за кількістю голосів, які посіли друге місце, потім за кількістю голосів, які посіли третє місце, і так далі.

Стаття 9. Будь-яка суперечлива ситуація, що виникає в результаті голосування, вирішується головним редактором France Football як організатором конкурсу.

Як бачите, цього року у переліку номінацій France Football з’явилися дві новації – визначатиметься також найкращий клуб та найкращий тренер у чоловічому футболі.

До того ж віднині кожен із членів журі називатиме вже десятку найкращих, на його думку, гравців, а не п’ятірку, як було до цього. Відповідно й розподіл балів між претендентами на «Золотий м’яч» буде дещо іншим – за рахунок більш варіативної системи підрахунку призових очок.

Деталі голосування всіх членів журі (до слова, я представлятиму в ньому українське інтернет-видання «Футбольний клуб») буде оприлюднено на сторінках France Football на початку листопада разом з іменами переможців і повним рейтингом номінантів. 

Офіційна ж церемонія вручення «Золотого м’яча», на якій будуть нагороджені лауреати всіх восьми трофеїв 2024 року, запланована на понеділок, 28 жовтня. У паризькому Châtelet Theatre її вестимуть Дідьє Дрогба та Сенді Герберт.



УСІ НОМІНАНТИ «ЗОЛОТОГО М’ЯЧА» 2024 року

undefined

undefined

undefined

undefined

undefined

6 вересня 2024 08:00







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Звернення Президента України Володимира Зеленського наприкінці 859-го дня повномасштабної війни

 

01 липня 2024 20:30

Звернення Президента України Володимира Зеленського наприкінці 810-го дня повномасштабної війни

 

13 травня 2024 20:50

Звернення Президента України Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня повномасштабної війни

 

24 квітня 2024 23:02