Сьогодні 8 вересня 2024 р.

Гармаш і його хорватський виклик

Павло КУШНЄРУК

Один з ветеранів українського футболу Денис Гармаш продовжить кар’єру за кордоном.

У тридцять три Денис Гармаш подався до Хорватії «Динамо» та гравець достроково розірвали контракт, аж тут вигулькнув варіант із «Осієком». Що це за команда та чим вона прикметна? Які тепер перспективи в нашого співвітчизника? Відповідаємо в матеріалі.

Денис Гармаш перегорнув сторінку з київським
«Динамо» та поїхав до Хорватії. «Осієк» вважається досить респектабельним клубом наприклад, раніше високо котувався у вищому дивізіоні Югославії (5 чемпіонств). Опісля розпаду федеративної держави «біло-блактині» втратили позиції, втім, зараз стабільно «кусаються» за єврокубкову зону починаючи з 2017 року, колектив змагається за Лігу Європи чи Лігу конференцій.

Зауважимо, що українця прийняли з піднесенням. Ось що сказав спортивний директор Івиця Кулешевич:
«Ми щасливі та задоволені, що вдалося залучити гравця такого рівня, як Денис. Йдеться про ікону київського «Динамо», гравця з багатим досвідом, який у своїй кар'єрі грав важливі матчі та вигравав трофеї.

Ми впевнені, що він поліпшить нашу гру, ще більше поліпшить якість команди і стане посиленням на полі та поза полем. Я бажаю йому успіхів у виступах за наш клуб
».

Давайте розберемося, які перспективи у Дениса та чим взагалі цікавий
«Осієк» для пересічного читача.

Український бек
граунд вплинув на рішення Гармаша

Як свідчить історія, Денис не перший українець у складі «біло-блакитних». Вектор, зроблений на користь нашої країни, простежується з 2016-го Дмитро Льопа так і не став вагомим персонажем в УПЛ, проте здорово зарекомендував себе безпосередньо в Хорватії.

Можна сміливо констатувати
на певних етапах атакувальний півзахисник вважався лідером на полі та в роздягальні. Про це каже добротна статистика за чотири з «хвостиком» сезони Дмитро взяв участь 129 зустрічах, забив 18 мʼячів та віддав 13 результативних передач.

Зважаючи на присутність загребського
«Динамо», як беззаперечного фаворита першості, Льопа все ж може похвалитися відзнаками він якраз є володарем бронзи та срібла, про які ми розповідали вище.

Євген Чеберко не виправдав сподівань у австрійському ЛАСКу, однак віднайшов себе в
«Осієку». Мав стабільну ігрову практику (61 поєдинок, 1 гол, 1 асист), спочатку був орендований, а згодом і викуплений за 800 тисяч євро. Втім, цього літа колишній центрбек «Зорі» вирушив далі наразі захищає кольори «Коламбус Крю», одного із представників MLS.

У липні Олександр Драмбаєв приєднався до клубу на правах оренди та потихеньку завойовує місце у стартовій обоймі
фулбек отримав максимальну кількість часу в кваліфікації Ліги конференцій та претендує на те, щоб стати основним й у внутрішніх змаганнях.

Власне, вихованець
«гірників» частково вплинув на перехід Гармаша про це новачок розповів у інтервʼю: «Я говорив з Драмбаєвим, який сказав, що я не помилюся, якщо приїду сюди». Гадаємо, за адаптацію хвилюватися не варто у купі зі знайомим тренером Ден має усі шанси, щоб закріпитися в колективі.

Головний тренер вже бачився з Гармашем, плідніше працював з іншим українцем та підхопив проєкт Вернидуба

Стєпан Томас, незважаючи на хорватське громадянство, нова людина серед тамтешнього тренерського комʼюніті. Після завершення гравецької карʼєри в
«Буджаспорі» майбутній спеціаліст залишився в Туреччині, де й зробив собі імʼя.

З 2014-го по 2019-й асистував у таких командах, як
«Газіантепспор», «Сівасспор», «Гезтепе», «Акхісар», «Різеспор» та «Істанбул Башакшехір». Перший самостійний досвід здобув у «Антальяспорі», щоправда, там протримався 8 матчів верхівка «скорпіонів», й так прославлена частою зміною менеджерів, миттєво відреагувала на розгром від «Галатасарая» (0:5).

У серпні 2020-го Стєпан відгукнувся на пропозицію
«Різеспора», де продемонстрував спірні показники. «Чорноморські яструби» переважно снували в середині турнірної таблиці, що мало б задовольнити керівництво, однак серія невдач, маркером якої став програш від «Бешикташа» (0:6), коштували хорвату посади.

Безлад у
«Гезтепе» (5 поразок поспіль) навіть не хочеться згадувати, а влітку 2022-го саме Томас продовжив справу Юрія Вернидуба у «Шерифі». Вірніше, мав продовжити тираспольці не впоралися із «Вікторією» Пльзень у кваліфай-раунді ЛЧ та фінішували третіми у групі Ліги Європи.

Добре, єврокубки, проте і в молдовській Суперлізі виникли проблеми
«жовто-чорні» володіли перевагою на тлі суперників, але під тиском наздоганяючого «Петроклубу» не сприймалися беззаперечними гегемонами, як це було раніше. Зрозуміло, таке у Придністровʼї відмовилися терпіти у жовтні того ж року фахівець відправився на вимушений відпочинок.

До квітня 2023-го
«Осієк» довго не міг оговтатися після відходу Ненада Бєліци (настільки, що його на містку замінив вищезгаданий Івиця Кулешевич, нагадуємо, чинний спортивний директор). Спроба з Боримиром Перковичем провалилася (лише 4 очки в 7 турах), й тоді нарешті прибув Стєпан, який швиденько навів порядок та посів бронзовий рядок у чемпіонаті.

«Я знаю тренера з
«Різеспора», тому вірю, що адаптація буде легшою», наголосив Гармаш в інтервʼю клубним медіа. Насправді Денис та Стєпан майже не співпрацювали коли балканець очолив «Різеспор», півзахисник сидів на валізах, чекаючи на повернення до Києва. З ким точно Томас мав діло, то це з Миколою Морозюком — під його орудою захисник зʼявився у 16 матчах та записав до активу 2 передачі.

То чи хороший це коуч? Скажемо так: Стєпан довго
«варився» у дуже темпераментному середовищі, де від пряника до батога — не крок, а пів кроку. В «Шерифі» також не все просто після феєрії над «Реалом» та «Шахтарем» послідував відхід лідерів та логічний спад. Щодо «Осієку», то тут чітко усвідомлюють власну стелю та не форсуюють події це дає час на осмислення ситуації та дозволяє без стресу рухатися вперед. Це ми бачимо прямо зараз поки триває міжнародна пауза, «біло-блакитні» розташовуються на другій сходинці хорватської вишки.

Гармашу доведеться попітніти, щоб стати першою скрипкою

Як не крути, Гармаш володіє певним статусом
на його користь свідчать три «золота» України, стільки ж національних кубків та чотири Суперкубки. Також не ігноруємо тріумфальний U-19 2009 та європейський досвід плеймейкер був корисним у боротьбі з «Бешикташем», ларнакським АЕКом, «Яблонцем» та «Астаною». Можливо, такі здобутки викличуть іронічні посмішки у вболівальників «динамівців», однак «Осієк» у новітній історії ніколи не потрапляв у груповий етап міжнародних змагань. Це стовідсотково має значення.

Безперечно, Денис отримає шанс, принаймні, на старті перебування в Хорватії. Наголосимо, що Томас практикує тактичний малюнок 4-2-3-1, який передбачає місце для атакувального півзахисника, але це не означає, що Гармаш може спокійно видихнути. Конкуренція солідна
у розпорядженні Томаса є 31-річний Мійо Цакташ, Іван Фіолич, плюс, не так давно перейшов Петар Пушич із «Грассхоппера».

Денис відзначається універсалізмом,
дійшло до того, що Мірча Луческу відправив гравця у напад, проте «біло-блакитні» точно не потребують підкріплення у відповідну зону. Висновок: Гармашу доведеться попітніти, щоб підтвердити клас у новій лізі Стєпан оперує достатнім ростером, тому обʼєктивно потрібно битися за місце під сонцем.

Чи впорається українець? Денис дебютував у
«товарняку» проти «Академії Пушкаша» (1:1) та врятував команду від поразки що цікаво, своєчасно підставився та завадив потенційно небезпечному удару. Сподіваємося, ми станемо свідками, насамперед, активних дій в атаці вже 16 вересня «Осієк» зустрінеться з «Рієкою» в чемпіонаті.

14 вересня 2023 13:15







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Звернення Президента України Володимира Зеленського наприкінці 859-го дня повномасштабної війни

 

01 липня 2024 20:30

Звернення Президента України Володимира Зеленського наприкінці 810-го дня повномасштабної війни

 

13 травня 2024 20:50

Звернення Президента України Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня повномасштабної війни

 

24 квітня 2024 23:02