Сьогодні 8 вересня 2024 р.

Півроку Зінченка в «Арсеналі»: завзяття, віра, вдячність

Борис СОРОКІН

У авторитетному The Telegraph розповіли про значення українця для лідера АПЛ. І справа не тільки в суто футбольних здібностях Олександра Зінченка.

У неділю «Арсенал» виграв у дербі в «Тоттенгема» (2:0) і збільшив свій відрив від «Манчестер Сіті». Після 18 турів «каноніри» лідирують в Англії, випереджаючи команду Пепа Гвардіоли на вісім очок.

Олександр Зінченко, як і очікувалося, розпочав цей матч у старті і був одним із ключових гравців «Арсеналу», впоравшись зі своїми функціями в першому таймі, коли команда Мікеля Артета продавила «Тоттенгем» своїм контролем, і після перерви, коли «Арсенал» захищався.

Напередодні дербі про роль українця в «Арсеналі» написав кореспондент The Telegraph Сем Дін. Матеріал наповнений цікавими інсайдами – він залишається актуальним і після матчу.

ЛЮБОВ ДО «АРСЕНАЛУ»

«Це здійснення дитячої мрії. Я топив за «Арсенал» в дитинстві. Я насолоджувався грою «Арсеналу», коли за нього грали Тьєррі Анрі та юний Сеск Фабрегас. Саме тоді я полюбив «Арсенал», тому я дуже радий переходу», – говорив Зінченко після свого трансферу. І пристрасть Зінченка справді щира. Іноді аж занадто.

«Через кілька тижнів після старту своєї кар'єри в «Арсеналі» Зінченка попередили щодо надмірної емоційності. Звісно, це зробив не клуб, а Футбольна Асоціація. Попередження від ФА прийшло у вигляді листа після матчу з «Фулгемом».

undefined

  
«У момент хаосу, коли гравці «Арсеналу» бурхливо святкували переможний гол Габріела на 86-й хвилині, біля кутового прапорця опинився і Зінченко. Українець стрибав на спини своїх одноклубників, розмахував руками і взаємодіяв з радісними фанами на «Емірейтс».

У цьому не було нічого незвичайного, крім одного але: Зінченко не грав у цьому матчі. Він навіть не був запасним. Українець був травмований, тому дивився за матчем із трибуни. По суті, він незаконно вторгся на поле.

Правила залишаються правилами і їх порушувати не можна. Зінченко запевнив ФА, що це більше не повториться, і поки що не порушив свого слова», – розповідає Сем Дін.

ВІРА В ЧЕМПІОНСТВО

«Арсенал» не може пробитися до першої четвірки АПЛ із 2017 року. Під керівництвом Мікеля Артети команда посідала в чемпіонаті двічі восьме місце, і п'яте – минулого сезону. Однак Зінченко з перших днів був переконаний, що ця команда здатна на більше.

undefined

  
«Багато говориться про те, як сильно змінився «Арсенал» після переходу Габріела Жезуса з «Манчестер Сіті». Після повільного старту через травми Зінченко став не менш трансформуючим гравцем для лідера АПЛ. Після кількох тріумфів із «Сіті» в чемпіонаті Англії Зінченко знає, якою має бути команда для перемоги в турнірах. За інформацією Telegraph Sport, щойно Зінченко перейшов до «Арсеналу», він став однією з найпомітніших фігур у роздягальні «канонірів». Зінченко не втомлюється повторювати своїм одноклубникам в «Арсеналі» з першого дня, що ця команда здатна виграти чемпіонат, і не повинна погоджуватися на щось менше».

НЕЗАМІННИЙ В «ОСНОВІ»

Перед трансфером Зінченка ми з деякою наївністю намагалися вгадати, на якій позиції українець гратиме в «Арсеналі» – лівого захисника чи центрхава? Відповідь виявилася дуже простою: Зінченко виконує обидві ролі одночасно, і універсальність українця відіграє важливу роль в ігровій моделі «Арсеналу».

«На полі цінність Зінченка для Артети можна виміряти кількома способами. По-перше, виходячи з того, як тренер «Арсеналу» вибирає склад. Зінченко грав у стартовому поєдинках із «Манчестер Юнайтед», «Тоттенгемом» і «Челсі» до ЧС-2022, хоча до жодного з них не був готовий на всі сто у фізичному плані.

Схоже, що навіть не до кінця здоровий Зінченко може робити на полі те, на що не здатні інші гравці «Арсеналу». Наприклад, Зінченко пропустив майже місяць перед матчем із «Тоттенгемом» у жовтні, він тренувався лише два дні, але все одно вийшов у старті.

Зінченко провів чудовий матч, «Арсенал» узяв три очки, але ціна перемоги виявилася надто високою. Зінченко знову зазнав травми, а перша його гра через п'ять тижнів після відновлення... була проти «Челсі» на «Стемфорд Брідж», і він знову був неймовірний.

undefined

  
Коли Зінченко на полі, «Арсенал» більше забиває (у середньому 2.2 голи за матч проти 1.8) і менше пропускає (0.5 за матч проти 0.9). В АПЛ він лідирує у своїй команді за кількістю звичайних і загострювальних передач у середньому за матч. Він грає і лівого захисника, і центрхава, що дає змогу «Арсеналу» так упевнено домінувати в матчах, як ніколи раніше за Артети.

Тренери-суперники «Арсеналу» стали виділяти українця. «Коли Зінченко грає, вони є абсолютно іншою командою», – сказав головний тренер «Оксфорд Юнайтед» Карл Робінсон в інтерв'ю Telegraph Sport. Робінсон сам у цьому переконався. Його команда добре стримувала «Арсенал» 60 хвилин у кубковому матчі. Потім Зінченко з'явився на полі, «Арсенал» забив через три хвилини, і в підсумку переміг із рахунком 3:0»

ЖОРСТКІ ВИМОГИ ДО «ФІЗИКИ»

«Я прийшов до «Арсеналу» з таким самим відсотком жиру, який був у «Сіті». В «Арсеналі» дещо інші вимоги. Мені дали зрозуміти, що трохи доведеться попрацювати, і я на цьому шляху. У мене вже набагато кращий показник, ніж у «Сіті», – розповідав Зінченко в жовтні. Пауза на ЧС дозволила українцеві ще старанніше попрацювати над своїми фізичними показниками.

«Матчі Зінченка після відновлення чемпіонату були серед його найкращих у футболці «Арсеналу». Певною мірою це пов'язано з тим, що його більше не турбує стара травма. Під час збору в Дубаї Зінченко тричі на день проводив тренувальні сесії з фізіотерапевтами «Арсеналу».

undefined

  
Працьовитість Зінченка завжди була його відмінною рисою. Він ультрапрофесіонал і поза полем. Українець настільки одержимий своєю підготовкою, що прикрасив свій домашній тренувальний зал темами з «Емірейтс», стадіоном «Арсеналу».

В «Арсеналі» більш жорсткі вимоги до форми, ніж до «Сіті», і ніколи ще Зінченко не був у настільки хорошому фізичному стані».

ЗВ'ЯЗОК ІЗ АРТЕТОЮ

Мікелю Артеті та спортивному директору «Арсеналу» Еду знадобилося кілька трансферних вікон, щоб побудувати таку команду, як їм хотілося. Іноді їм навіть доводилося доплачувати за розставання з непотрібними футболістами, як у випадку з Обамеянгом. Ситуація із Зінченком була протилежна. Артеті потрібен був Зінченко, і український футболіст із радістю возз'єднався з іспанським менеджером, з яким вони плідно працювали в «Сіті».

undefined

  
«30-мільйонний трансфер Зінченка був ініційований Артетою. Між Зінченком і Артетою створився міцний зв'язок у «Манчестер Сіті». За інформацією Telegraph Sport, саме колишній асистент Гвардіоли придумав використовувати Зінченка як інвертованого лівого захисника. Зінченко ніколи не забував що зробив для нього Артета в Манчестері».

ЖИТТЯ ПОЗА ФУТБОЛОМ

undefined

  
«Сім'я Зінченка тихо влаштувалася в північному Лондоні. Він витрачає багато годин і сотні тисяч фунтів на благодійну організацію Football for Ukraine. Зінченко використовує свою публічність, щоб висловлюватися про російське вторгнення, нещодавно він дав хвилююче інтерв'ю на цю тему BBC».

17 січня 2023 10:50







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Англія, 3-й тур. МЮ – Ліверпуль. Огляд матчу

 

01 вересня 2024 21:34

Англія, 3-й тур. Челсі – Крістал Пелес. Огляд матчу

 

01 вересня 2024 18:11

Англія, 3-й тур. Ньюкасл – Тоттенгем. Огляд матчу

 

01 вересня 2024 18:00