Сьогодні 8 вересня 2024 р.

Англія, 6-й тур. Арсенал – Тоттенгем 2:2. Супердербі за участю Зінченка

Чергове північно-лондонське дербі обіцяло стати одним із найцікавіших за останні роки. Арсенал після вайлуватого початку чемпіонату став повертати торішню форму, перегравши МЮ у попередньому турі й забивши 4 голи у ворота ПСВ в Лізі чемпіонів. Тоттегем же видав свій найкращий старт сезону АПЛ за понад 60 років.

Мікель Артета не міг розраховувати на травмованого Мартінеллі. Очікувалось, що замість нього з'явиться Троссар, який класно проявив себе у попередньому матчі, однак бельгієць зазнав м'язової травми – замість Леандро випустили Нкетію. Хаверц знову присів на банку, поступившись місцем Вієйра, а Олександр Зінченко вийшов у основі.

У Енджі Пастекоглу став недоступним Перішіч, який порвав хрести, однак він зараз не є основним футболістом «шпор». В цілому, Тоттенгем виставив оптимальний склад.

Дербі почало виправдовувати очікування практично одразу. Тоттенгем забив гол вже на 4-й хвилині внаслідок подачі з кутового, яку вибили на Біссума. Той пробив з лету в лівий нижній кут, а Сон підправив м'яч у сітку – втім, взяття воріт не зарахували. Кореєць перебував у явному офсайді.

Початок зустрічі був динамічним. Обидві команди намагались інтенсивно пресингувати. Досить несподівано контроль м'яча залишався за «шпорами» (61%), яким вдалося декілька разів підловити «канонірів» на перебудовах – зокрема, під час високих висувань Зінченка. Втім, гострого завершення не вистачало.

Поступово стало очевидно, що пресинг Арсенала працює значно краще, та і загалом господарі почали додавати в активності на чужій третині. Не в останню чергу – завдяки ефективним діям Зінченка в центрі поля. Як наслідок, вже на 15-й хвилині підопічні Мікеля Артети могли відкривати рахунок – Сака закинув м'яч на дальній край штрафного, а Жезус завдав удару з лету. Вікаріо врятував Тоттенгем!

Ще за хвилину Удоджі обрізався під тиском Нкетія. Едді увірвався у периметр і пробив метрів з восьми, але Вікаріо виручив і тут! На 34-й же Меддісон втратив м'яч перед власним карним майданчиком – Жезус обікрав його й завдав потужного удару, однак сфера пролетіла над воротами.

На ту мить Арсенал мав 19 дотиків у штрафному проти 3-х у Тоттенгема. Що найбільш важливо, «гармаші» вели у рахунку. На 26-й хвилині Зінченко відібрав м'яч у Кулусевскі й прорвався лівим флангом, після чого віддав пас у центр на Едегора – Мартін же перевів сферу на правий фланг в ноги Сака. Букайо змістився в центр і пробив у дальній кут, а м'яч рикошетом від Ромеро пішов у протихід Вікаріо. 1:0!

Тоттенгем почав прокидатись наприкінці першого тайму. Кулусевскі пробіг правим флангом, увійшов у штрафний і скинув сферу під простріл Сону, а той викотив м'яч на 11 метрів. На замиканні був Джонсон, який завдав удар у дотик – але Райя виконав фантастичний сейв!

Втім, ще через три хвилини рахунок таки зрівнявся. Затяжна атака «шпор» завершилась подачею Сарра, яку Райя скинув на Джонсона – той пробив у голкіпера, а відскок підхопив Меддісон. На лівому фланзі він переграв Сака, після чого прострілив під удар Сону. Нападник бахнув у дальній кут, а м'яч влетів у сітку з рикошетом від каркасу. 1:1!

Відпочивати команди відправилиь за нічийного рахунку. У роздягальні Мікель Артета провів подвійну заміну – замість Вієйра та Райса вийшли Жоржінью та Хаверц. Фабіу міг отримати пошкодження, а Деклан мав певні проблеми в опорній зоні, однак така перестановка все одно тривожила.

Арсенал заспокоїв власних фанів вже за сім хвилин після відновлення гри. І знову допоміг Ромеро – після подачі з кутового Вайт пробив з розвороту, а Крістіан зупинив м'яч рукою. Епізод був неоднозначним, але Раян Джонс після особистого перегляду відеоповтору вказав на «позначку».

Сака впевнено переграв Вікаріо – 2:1! Насолодитись цим фактом вболівальники «канонірів» не встигли, адже через дві хвилини Тоттенгем відновив статус-кво. І знову допомогла груба помилка. Цього разу привоз оформив Жоржінью, який подарував м'яч Меддісону в центрі поля.

Джеймі влетів у штрафний і викотив пас на Сона, а той легко відправив сферу в дальній кут. Мікель Артета розчаровано схопився за голову задовго до влучного пострілу – він все зрозумів ще в момент обрізки. 2:2! До речі, це був 150-й гол Сона за Тоттенгем.

Кореєць міг провести і 151-й, прийнявши м'яч передачу від Кулусевскі і вистріливши з правого краю карного майданчика. Нападник поцілив у зовнішній бік сітки. На табло минала 69-ту хвилина – і це був останній момент Тоттенгема у дербі. Надалі господарі перехопили ініціативу.

Не в останню чергу так сталося через заміни Пастекоглу. Ще на 63-й хвилині через пошкодження довелося зняти Джонсона (на його місці з'явився Соломон), а трохи згодом Меддісон ледь не порвав хрести. На повторі його коліно вигиналося в наприродньому положенні, однак Джеймс якимось дивом уникнув травми – втім, його разом з Соном зняли на 78-й хвилині.

Мікель Артета освіжив гру Нельссоном, а у компенсований час кинув у бій Сміта-Роу. Це допомогло затиснути Тоттенгем на його третині в останні 20 хвилин – втім, за цей час «каноніри» організували всього один момент. Це Сака на 2-й компенсований підхопив відскок від Зінченка й пробив у лівий нижній, змусивши Вікаріо рятувати.

Наприкінці зустрічі Тоттенгем спромігся ще й навалу влаштувати, однак Арсенал встояв. У підсумку, фінальний свисток зафіксував бойову нічию – 2:2!

АРСЕНАЛ – ТОТТЕНГЕМ – 2:2
Голи: Ромеро (26, автогол), Сака (54, з пенальті) – Сон (42, 55).
Арсенал: Райя, Вайт, Саліба, Габріел, Зінченко, Едегор, Райс (Жоржиньо, 46), Вієйра (Хавертц, 46), Сака (Сміт-Роу, 90+7), Нкетіа, Жезус (Нельсон, 77).
Тоттенгем: Вікаріо, Порро, Ромеро, Ван де Вен, Удоджі, Сарр, Біссума, Кулусевський, Меддісон (Гейб'єрг, 78), Джонсон (Соломон, 63), Сон (Рішарлісон, 79).
Попередження: Едегор (15), Хавертц (57), Нкетіа (67) – Удоджі (15), Сарр (45+1), Біссума (45+1), Ромеро (75)

24 вересня 2023 18:19







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Англія, 3-й тур. МЮ – Ліверпуль. Огляд матчу

 

01 вересня 2024 21:34

Англія, 3-й тур. Челсі – Крістал Пелес. Огляд матчу

 

01 вересня 2024 18:11

Англія, 3-й тур. Ньюкасл – Тоттенгем. Огляд матчу

 

01 вересня 2024 18:00