Сьогодні 28 березня 2024 р.

Навіщо збірній перемога в Словаччині?

Богдан БУГА, «Футбольний клуб»

Кажете, наступний матч збірної України не має турнірного значення? Насправді – має, і достатньо важливе!

Здається, кожен гравець збірної України, як і тренер команди Андрій Шевченко, що спілкувались із ЗМІ в ці дні, мусили відповідати на запитання – де взяти мотивацію на наступний матч, який «не має турнірного значення».

У зв'язку з цим експерти та вболівальники також активно закликають до експериментів та перевірки боєм молодих гравців у обох прийдешніх зустрічах – офіційній із словаками та товариській із турками.

Але чи дійсно завтрашній поєдинок нашої команди у Трнаві не має турнірного значення?

Якщо розглядати Лігу націй як самодостатній турнір, у якому ставилось завдання виграти свою групу й вийти до дивізіону А – тоді так, справа зроблена.

Проте я переконаний, що сама збірна та більшість уболівальників у першу чергу дивляться на це нове змагання як на «план Б» у рамках відбору до ЄВРО-2020. А в цьому сенсі збірна України на всі сто відсотків свого завдання у Лізі націй ще не виконала.

Поясню – чому. Як відомо, після розіграшу Ліги націй буде проведений традиційний кваліфікаційний турнір до ЄВРО – 10 груп, по дві команди з кожної напряму виходять у фінальну стадію. Так отримаємо 20-х учасників першості континенту.

Решта визначиться у чотирьох плей-офф, у яких візьмуть участь по чотири переможці кожного дивізіону Ліги націй (за винятком тих, що вже здобули путівки через стандартну кваліфікацію - їх замінять наступні в рейтингу команди).

Тут є багато нюансів та умов, але головне – якщо збірна України, не дай бог, не проб'ється на ЄВРО-2020 через майбутній відбірний турнір, то в неї уже є гарантоване право зіграти у «стиках» за квотою Ліги націй.

І ось тут починається найцікавіше. Півфінали цього плей-офф формуються за наступним принципом: перша у рейтингу окремого дивізіону команда грає вдома (!) з четвертою, а друга – вдома (!) з третьою. Господаря «фіналу» у кожному дивізіоні визначить жереб. Півфінали і фінал складаються з одного (!) матчу.

Коротко про фактори, що визначають рейтинг команд у окремому дивізіоні:

1) місце в своїй групі
2) загальна кількість очок
3) краща різниця голів
4) більша кількість забитих голів
5) плюс іще кілька параметрів...

Наразі збірна України посідає друге місце в рейтингу дивізіону В (позаду Боснії та Герцеговини). При поразці від Словаччини нашу команду можуть обійти Росія (група 2) або Уельс/Данія (група 4). У разі нічиєї – лише Росія або Данія за певних умов. Перемога гарантує синьо-жовтим перше або друге місце в підсумковому рейтингу.

Повторюсь, ми всі сподіваємось, що команда Шевченка вийде на ЄВРО-2020 напряму, через звичайну кваліфікацію. Але якщо раптом вона зазнає невдачі, то погодьтесь – було б непогано мати додаткову перевагу в «стиках».

Чисто для візуалізації пропоную уявити, що всі лідери груп у дивізіоні В Ліги націй залишаться на своїх місцях, а потім дружно не пройдуть кваліфікацію ЄВРО-2020.

У такому випадку, якщо Україна в рейтингу дивізіону посяде перше або друге місце, то в півфіналі плей-офф зіграє вдома (!) проти Уельсу (причому неважливо – перше чи друге місце, бо з Росією ми точно не зустрінемось).

Якщо ж Україна посяде третю або четверту сходинку, то розпочне плей-офф виїзним (!) матчем з Боснією (теж через «фактор Росії»). Погодьтесь – різниця відчутна .

Звісно, у цих прорахунках є дуже багато «якщо». Якщо Україна не пройде кваліфікацію... Якщо інші переможці груп теж не здолають кваліфікацію... Якщо в інших групах лідери виграють свої заключні матчі...

Але, як би це банально не звучало – у футболі дійсно немає дрібниць. Особливо, якщо мова йде про путівку на ЄВРО і, в більш широкому сенсі, про перспективи чинного тренерського складу збірної України.

Упевнений, що штаб Шевченка ці варіанти теж бере до уваги. Тому не здивуюсь, якщо у матчі проти Словаччини вийде максимально бойовий склад (з урахуванням травм Ярмоленка та Марлоса), а бажання певних експертів та вболівальників «побачити в ділі Шведа» чи «спробувати в центрі захисту Пластуна» будуть втілені лише в спарингу з Туреччиною.

15 листопада 2018 09:17







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Синьо-жовтий тріумф. Мудрик про свій гол, радість Довбика, інтерв'ю Судакова

 

27 березня 2024 15:55

Україна на Євро! Фани, емоції, стадіон, коментарі після матчу

 

27 березня 2024 15:00

Тренування національної збірної України напередодні матча з Ісландією

 

26 березня 2024 11:39