Сьогодні 26 квітня 2024 р.

Баранка: «ФФУ настроена серьезно»

Франческо Баранка на новій посаді голови комітету з питань етики та чесної гри Федерації футболу України розповів про своє нове призначення, а також висловив надію, що в Україні не все так безнадійно, як декому здається.

– Як давно вам надійшла пропозиція очолити комітет з питань етики та чесної гри Федерації футболу України?
– Ця пропозиція надійшла до мене десь два-три тижні тому безпосередньо від містера Павелка. Я прийняв рішення доволі швидко, і ми вирішили почати.

– Яка була ваша перша реакція на таку пропозицію?
– Звичайно, спершу мені треба було подумати над цим, але з іншого боку я одразу пригадав ставлення ФФУ до цієї проблеми (договірних матчів – прим. «РБ»). Я був впевнений у пропозиції, що надійшла, а також я довіряю багатьом людям з федерації і сподіваюсь, що вони довіряють мені. Пропозиція була приємною несподіванкою. Я переконався, що Федерація футболу України налаштована дуже серйозно стосовно проблеми договірних матчів. І тому я погодився.

– Як збираєтеся поєднувати роботу в Federbet з роботою в футбольній федерації України?
– Це дві різні речі. У футбольній федерації України моя роль більш персональна. Federbet не має прямого стосунку до цієї роботи. Я буду прохати допомогти кожного, хто може, в Україні, буду розвивати співпрацю з УЄФА. Свою роботу в Federbet я продовжу і дуже сподіваюсь, що одне одному не заважатиме.

– Чи збираєтесь ви долучати ваші ресурси з Federbet до роботи в ФФУ?
– Я буду залучати всі можливі ресурси. Співпраця з Federbet не виняток, до того ж ми у Federbet вже працювали і працюємо з ФФУ, надсилаючи рапорти. В будь-який момент я можу звернутися до своєї команди з Federbet по допомогу. Ця співпраця продовжиться, але я також залучатиму нові ресурси для своєї особистої діяльності в Україні, застосувавши весь свій досвід.

– Хто буде у вашій команді?
– Десь за тиждень я представлю список. Моя команда складатиметься з українських, італійських експертів, а також спеціалістів з інших країн. Сподіваюся долучати до роботи українських журналістів, юристів, прокурорів і поліцію. Я хочу, щоб цей Комітет був ефективним комітетом, члени якого були б справжніми експертами з цих питань (договірних матчів). Попереду багато роботи, але вона необхідна.

– Як часто ви збираєтеся відвідувати Україну і чи плануєте ви загалом вивчити країну детальніше?
– У цифр немає національності. Немає необхідності детально вивчати саму країну. Я добре знайомий з проблемою договірних матчів в Україні. Я часто бував в Україні, особливо в «гарячі» періоди, коли підозрілих матчів було дуже багато. Зараз я хочу глибоко зануритися в деталі проблеми і вивчити її досконало. Мені для цього потрібна певна допомога, особливо попервах.

– Якими будуть ваші перші кроки на новій посаді?
– Спершу я остаточно сформую свою команду і буду відвідувати все, що стосується футболу в Україні, – чоловічі і жіночі футбольні команди, футзал, пляжний футбол. Я буду спілкуватися не тільки з футболістами і персоналом, а й з власниками клубів. Я хочу пояснити всім, в чому полягає проблема, і дам всім зрозуміти, що з цього моменту все зміниться.

– Які головні виклики ви бачите на своєму шляху?
– Я вважаю, що сама ця робота – це великий виклик. Я вже хочу взятися за неї. Чекаю на співпрацю з усіма причетними. Я вважаю, що це дійсно складна робота, але якщо Федерація разом із містером Павелком збережуть своє ставлення до проблеми, разом ми об’єднаємо наші зусилля і можемо протистояти ій.

Насправді нічого катастрофічного не відбувається. Україна – перша країна, яка прийняла обвинувачення і визнала проблему матчів з фіксованим результатом. І Україна може стати першою, хто виграє цю боротьбу. Я впевнений у цьому.

– Чи будете співпрацювати з Ігорем Кочетовим, вашим попередником?
– Він робив безцінну роботу до мого приходу. Мені не обійтися без його порад, я буду ставити йому багато запитань і буду ділитися своїми враженнями від роботи. Я хочу працювати з ним, бо він – людина досвіду. Він розпочав дуже велику роботу.

Тож ми з ним будемо співпрацювати на повну. Я також збираюся продовжити ті розслідування, які було розпочато ним ще до мене. Я планую продовжити роботу в тому ж напрямку. Роль Кочетова не можна недооцінювати.

– Отже, всі відкриті розслідування продовжаться?
– Саме так, забувати ні про що не збираємося. Є багато різних відкритих справ, котрі нам ще доведеться обговорити і розглянути. І ми будемо займатися цим суворо.

Але я постійно думаю над тим, що важливіше і краще не стільки розслідування, скільки попередження небезпечних явищ. Ми маємо думати не тільки про розслідування того, що було у минулому, але і про майбутнє. Думати про минуле, не піклуючись про майбутнє, – дуже велика помилка.

– Які проблеми нам треба вирішити, щоб подолати проблему «договірняків»? Чи це у нас менталітет такий? Чи спортсменам недостатньо платять?
– Повірте, проблема договірних матчів – це проблема не тільки України. Вчора ми говорили з моїм другом, який написав велику статтю про договірні матчі у Канаді. Це країна ледве не з найменшим рівнем корупції у світі, але ледве не з найбільшою проблемою матчів з фіксованим результатом у світовому футболі!

І різниця між Україною та іншими країнами полягає у тому, що в Україні хоча б говорять про проблему. Ви, журналісти, ФФУ, а також вболівальники виявляють свою небайдужість і намагаються боротися з цим.

Не думаю, що Україна безнадійна. Це проблема не України, це проблема світова. Футболісти, які грають в ці ігри, не до кінця розуміють весь процес і що за ними є нагляд.

Останнім часом ситуація змінилася. Раніше навіть говорити про цю проблему було нереально. Раніше всі, навпаки, намагалися будь-що приховати подібне, замести під килим, ніби нічого немає. Визнання проблеми – це дуже і дуже важливий крок.

Отже, завдання стоїть нелегке і роботи попереду багато, але я налаштований оптимістично і певен, що ми все зможемо. Проблема «договірняків» стосується не тільки футболу, як в Україні та інших країнах Європи. Отже треба працювати, бути прозорими – і ми переможемо.

– Дуже приємно, що ви налаштовані оптимістично! Ми всі сподіваємося, що ви будете максимально відкритим, адже в Україні у багатьох іноді виникає думка, що Федерація зацікавлена у таких матчах.
– Я зажди намагаюся бути максимально відкритим для вас і ваших колег. Хочу запевнити вас, що якби ФФУ була зацікавлена у таких явищах, то мене б не запрошувала в жодному разі, повірте!

14 грудня 2016 21:10







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Звернення Президента України Володимира Зеленського наприкінці 792-го дня повномасштабної війни

 

25 квітня 2024 20:36

Звернення Президента України Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня повномасштабної війни

 

23 квітня 2024 20:40

Звернення Президента України Володимира Зеленського наприкінці 789-го дня повномасштабної війни

 

22 квітня 2024 23:14