Сьогодні 29 березня 2024 р.

ТелеКлуб. Місток з Гельсінкі до Львова

Ігор СУХОВИЙ, «Футбольний клуб»

Тиждень імені збірної під орудою Петракова обнадіяв. Синьо-жовті у не кепському стилі здобули принципову перемогу над упертими фінами на їх полі. Сталися й інші події, які прикрасили черговий тур відбору на ЧС-2022 у Катарі. Але вони поступаються значенню матчу Україна – Боснія.

Проте навколо нашої боротьби за перепустку на Мундіаль спостерігалася нездорова атмосфера. Вона супроводжувала навіть заключну фазу підготовки до матчу на заповненому Олімпійському стадіоні фінської столиці. Мої колеги ретельно підрахували кількість слів, якими обмежився Олександр Петраков на прес-конференції до матчу з «пугачами» Маркку Канерви.

Відомі і припущення, які жваво використовувалися до того, як була здобута жадана перша перемога: Петраков образився на всіх або він незадоволений своїм статусом виконуючого обов’язки головного тренера. Найбільше мене розсмішила знахідка розуму у «ПроФутболі». Там на трьох зібралися молодші заступники звичного модератора Зверова і задалися питанням: «Хто йому (Петракову) сказав, щоб вів себе стриманіше?..»

А що мали підказати? Зважаючи на вік, самодостатність і натуру Олександра Васильовича, назву і це припущення дивним. Щоб не використовувати вираз, який проситься: що за чергова дурня… Сам же наставник закрився витонченим натяком: успіх любить тишу.

ПОВАЛЕННЯ «БАТЬКА-ЗАСНОВНИКА»

Знакова річ. Візаві Петракова (який вивів збірну на ЄВРО-2020 і зробив її одним з головних конкурентів українців у борні за перепустку до Катару) до суботнього вечора підняли на захмарну висоту. Закарбувався незвичний для холоднокровного характеру жителів країни Суомі панегірик: «Канерва – це батько-засновник нового фінського футболу».

Тренерський штаб нашої збірної мав робити висновки і скористатися цією ейфорією. Це вже потім місцеві медіа каменя на камені не залишили від блискучого реноме недавнього улюбленця. Почали рахувати тактичні прорахунки Канерви, мало не ставити у провину зраду тридцяти тисяч вболівальників на трибунах і засуджувати надто сміливу гру проти такого сильного суперника. Звична реакція, чи не так?

У «Великому футболі» проводили опитування наших уболівальників, які більшістю думок визнали причиною перемоги змістовний план Петракова. Ненабагато відстало визнання великої заслуги «дуету Я-Я». А щоб Денисов не нагадував про Яя Туре, не вперше пропоную авторів голів Ярмоленка і Яремчука скорочено називати Яр-Яр. Враховуючи давню звичку вести ворогів України до найближчого яру, буде автентично.

Заважають чорному гумору хіба дрібниці. Як і очікувалося, матч з фінами був дуже важким. Це відбилося на обличчі наставника синьо-жовтих після здобуття результату. Його бурхлива радість услід швидкому голу Ярмоленка нікого не мала вводити в оману. У Нур-Султані ми забили ще швидше, а чим усе закінчилося, знову невідворотно оберталося у голові. Запам’яталося, і як важко встане зі стільця Олександр Васильович по завершенню післямови до матчу Фінляндія – Україна…

Репортаж Крамара не передав цих емоцій. Хіба веселун Павелко, який «випадково» заліз у камеру, намагався вразити бородатими компліментами Ярмоленку, який забив правою ногою… Про це почав доповідати ще коментатор трансляції на «Футбол1» і ТРК «Україна» Столярчук. Лідер же збірної напівжартома запевнив, що скоро почне забивати і головою. І не лише на користь бомбардирській гонитві за Андрієм Шевченком, а і на благо інтересам національної команди.

Повертаючись до коментарів Столярчука, слід цінувати його зойки услід невиправданим забігам П’ятова. Воротар-ювіляр, який з’явиться у запітнілому скайп-віконці «ВФ», підтвердить, що двічі опинявся на межі провалу. Розібралися і з пропущеним голом, коли Матвієнко ощасливив Пуккі. Столярчук пошкодував очей, коли заявив: «Похьянпало продавив Забарного». Заради справедливості зазначу, що Йоєль не звернув уваги і на широку спину Кривцова, яку той йому ставив разом із київським динамівцем…

Слава небесам, наша збірна не забарилася зі швидкою відповіддю на цей курйозний гол. Що знову підкреслило цілеспрямованість і курс більш класної команди на перемогу. Витончений пас Ярмоленка на Тимчика, швидка доставка м’яча на вільного Циганкова і у форварда Яремчука усі умови для шансу, який він не змарнує.

ПРО ЯГОДУ-МАЛИНУ

Якщо хтось думав, що величні завсідники «Великого футболу» одразу взялися за розбір польотів, які увінчався перемогою над фінами, той дуже помилився. Там почали з відсутності в студії Леоненка. Причину, не соромлячись, назвав сам модератор: «Вітя святкував свій день народження тиждень, а гол Ярмоленка його остаточно надломив…»

Полеміки додала і Даша у шкіряних шортах – мрії усіх телевізійних дівчат. Вона поцікавилася, чи сумують присутні з відсутності Віктора Євгенійовича? Бо вона сьогодні з ним спілкувалася. Лише після останньої заяви трійка «ВФ» весело запевнила, що дуже сумує. Ось з такої маячні ця їдальня вирулила на магістральний напрям.

Вацко обіцяв жорстку полеміку Метревелі, спалюючи усі його загальні фрази і очевидні висновки. Той нахабно захищався, доводячи, що опонент говорить теж саме, лише своїми словами. Суддями суперечки виступили відвідувачі чату. Почесне звання «балабол» вони присудили Метревелі.

Я ж був на боці Вацка з іще однієї причини. Він підтримав тему важливої ролі у нинішній збірній Ярмоленка. Здавалося, для всіх вона незаперечна. Проте сусіди у студії зізналися, що не чекали від Андрія такої плідної гри на ЄВРО-2020 і у відбірних матчах на ЧС.

А я чомусь чекав і вірив, бо він щиро любить Україну і віддає себе на полі до кінця. Слушними були і нагадування про важку травму Ярмоленка, яка вартувала йому місця у стартовому складі «Вест Гема» і довіри його консервативного наставника.

Не здивував мене і перехід до теми ще одного знакового гравця. Денисов доволі прямолінійно підняв це питання у розмові з воротарем збірної. Андрій П’ятов не підтвердив, що усі в збірній тільки і згадують про відсутність Малиновського. Але зізнався, Петракову говорив, що йому і це закидатимуть у провину, якщо програємо фінам.

У фінських «пугачів» ми виграли. Малиновський вже не проти повернутися до збірної, а подробиці його інтерв’ю італійський пресі розповіли Петракову на прес-конференції. Його відповідь була лаконічна: «Без коментарів».

Ось тут я чи не вперше спробував уявити, що думає Петраков з приводу Малиновського. У того все більшає адвокатів. Вже і Шевчук, який вибув зі складу експертів «Великого футболу» раніше Леоненка, нагадує: «Руслан – один з ключових гравців відбору на ЄВРО-2020. Він вбивча постать на позиції під нападом…» Можливо, але це не було підтверджено у збірній цього року. Попередник Петракова, який не був говірким, посилався на якісь недуги зіркового півзахисника. Втім, вони не заважали подвигам за «Аталанту».

Я ж до кінця буду на боці Петракова, який називає справжнім бійцем Ярмоленка. Звідсіль і його вимоги до кожного гравця збірної. І досі під враженням, як вкрай виснажений стусанами брутального здорованя Араюурі Андрій залишає поле. Проте встигає дати напуття Довбику і Булеці берегти або примножити переможний рахунок проти фінів.

І ми пишалися цим результатом. Сподіваючись закріпити його у матчі з боснійцями на «Львів Арені». Бо минулий тиждень приніс ще кілька приємних вражень, якими життя вболівальників не часто бавить.

ЗАМІСТЬ ЕПІЛОГУ

Серед інших матчів відбору на ЧС-2022 першим голом за збірну Польщі відзначився Кендзьора, а ще один київський динамівець Рамірес відкрив рахунок у грі Венесуела – Бразилія, коли ударом головою примусив капітулювати воротаря «Ліверпуля» Аллісона.

Не залишилася без піару і українська арбітриня Монзуль. Пані Катерина обслуговувала матч збірних Англії і Андорри, який завершився з прогнозованим рахунком. Капітан Трьох левів був задоволений арбітражем гри національної команди, яку вперше в історії судила жінка. Про це Гаррі Кейн особисто повідомив у Twitter. Адже сам участі в матчі не брав.

12 жовтня 2021 20:00







Матеріали на тему

ТелеКлуб. Перед фінською сауною
5 жовтня 2021 11:20


ТелеКлуб. Невеликі інквізитори
28 вересня 2021 19:00


ТелеКлуб. Одинадцять рибалок
21 вересня 2021 11:20


ТелеКлуб. Час «Ч», стартуємо в ЛЧ...
14 вересня 2021 11:45




Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Звернення Президента України Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня повномасштабної війни

 

28 березня 2024 20:47

Звернення Президента України Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня повномасштабної війни

 

27 березня 2024 18:50

Звернення Президента України Володимира Зеленського наприкінці 762-го дня повномасштабної війни

 

26 березня 2024 19:55