Сьогодні 16 квітня 2024 р.

Президенти клубів ініціюють зміни до Закону «Про фізичну культуру і спорт»

«Футбольний клуб»

На прохання президентів футбольних клубів народні депутати України зареєстрували у Верховній Раді проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про фізичну культуру і спорт» (реєстр. № 7719).

Зокрема цей законопроект розроблений з метою розмежування спортивних заходів і змагань, а також статусів осіб, відповідальних за їхнє проведення.

ЗАКОНОПРОЕКТ № 7719

Згідно із текстом Пояснювальної записки авторів законопроекту на чолі із головою Комітету Верховної Ради України з питань молоді і спорту Андрієм Кожем'якіним, депутатами пропонується внесення змін до законів України «Про фізичну культуру та спорт» та запровадження розмежування понять «спортивного заходу» та «спортивного змагання», що дозволить більш прозоро визначати статус організатора спортивного заходу та організатора спортивного змагання.

«У вітчизняному спорті давно існує проблема визначення та розмежування правового статусу організатора спортивного змагання (фактично – федерації відповідного виду спорту) та безпосереднього організатора спортивного заходу (відповідного спортивного клубу). Питання стосується, зокрема, прав та обов’язків, які випливають із відповідного статусу.

Зважаючи на війну в Україні та необхідність підтримки спортивних клубів, на плечі яких лягає вирішення усіх питань (в тому числі матеріальних та фінансових), а також ризики пов’язані з проведенням відповідного спортивного заходу в умовах війни, існує потреба у чіткому розмежуванні понять «спортивне змагання» та «спортивний захід», а також розмежування статусів осіб, відповідальних за їх проведення», – зазначається в тексті Пояснювальної записки.

Згідно із пропозицією авторів законопроекту № 7719, до його Статті 9 (Спортивні клуби) пропонується додати таку норму: «Спортивний клуб, який в межах спортивних змагань проводить спортивний захід та здійснює організаційне, фінансове та інше забезпечення його підготовки і проведення, вважається організатором спортивного заходу».

Усі запропоновані депутатами зміни містить Порівняльна таблиця до проекту Закону України про внесення змін до Закону України "Про фізичну культуру і спорт" щодо розмежування спортивних заходів і змагань.

ЗВЕРНЕННЯ КЛУБІВ

Слід додати, що згаданій ініціативі парламентарів передувало звернення президентів футбольних клубів «Динамо» Київ, «Дніпро-1», «Металіст» Харків, «Зоря» Луганськ та «Рух» Львів до голови Комітету ВР України з питань молоді і спорту щодо недосконалості чинних правових нормативів у питаннях визначення належного правовласника прав на телетрансляції футбольних матчів та необхідності їх упорядкування. 

«Чинний закон, дійсно, абсолютно доречно визнає, що таким правовласником є «організатор спортивного заходу», проте внаслідок некоректного визначення поняття спортивного заходу, наведеного у діючому законі, і відсутності визначення поняття організатора спортивних змагань існують різні підходи до визнання, власне, належного правовласника відповідних прав, – йдеться у зверненні президентів 5 клубів.

...Частина експертів вважає, що володарем прав на трансляцію матчів слід вважати національну федерацію. Свою позицію вони мотивують тим, що поняття «спортивний захід» визначається законом як «спортивні змагання та/або навчально-тренувальні збори», а відтак, оскільки саме спортивна федерація є організатором змагань, то вона і є правовласником всіх прав на телетрансляції. Інша група фахівців переконані, що правовласником є клуб, який організовує підготовку і проведення окремого спортивного заходу... (в даному випадку – матчу).

Справа у тому, що чинним законом визначено, що організатор спортивного заходу – це юридична або фізична особа, яка здійснює організаційне та фінансове забезпечення підготовки й проведення заходу. Таким організатором у нас у чемпіонаті виступає якраз клуб-господар матчу. Відтак, очевидно, що за таких обставин саме клуб-господар відповідного матчу має вважатись належним правовласником всіх прав інтелектуальної власності (авторських прав), пов’язаних з трансляцією такого матчу, а також решти майнових прав, пов’язаних із ним, – справедливо зазначають президенти клубів.

Відповідно, вважаємо, що є необхідність усунути таку колізійність норм чинного Закону України «Про фізичну культуру і спорт» шляхом внесення змін до нього щодо розмежування статусу організатора змагань та організатора спортивного заходу, що проводиться в межах змагань», – пропонують представники клубів «Динамо», «Дніпро-1», «Металіст», «Зоря» та «Рух», які підписали звернення.

undefined

undefined

undefined

1 вересня 2022 18:20







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Україна, 24-й тур. Металіст 1925 – Дніпро-1. Огляд матчу

 

15 квітня 2024 21:16

Україна, 24-й тур. ЛНЗ – Верес. Огляд матчу

 

15 квітня 2024 19:02

Україна, 24-й тур. Полісся – Колос. Огляд матчу

 

14 квітня 2024 20:33