Сьогодні 18 квітня 2024 р.

Гендиректор «Львова»: «Летом просмотрим новых бразильцев в линию атаки»

Генеральний директор ПФК «Львів» Андрій Паньків підбив підсумки виступів «синьо-золотих левів» у сезоні-2018/19 та поділився планами львівського клубу на майбутнє.

– Андрію Ярославовичу, ПФК «Львів» – серед шести найкращих команд в УПЛ, але клуб не потрапив в єврокубки. Наскільки цей сезон можна занести в актив «синьо-золотим левам»?
– Бажано було б потрапити у Лігу Європи. Вболівальники вже, певна справа, скучили за матчами європейського масштабу. Але не бачу трагедії у шостому місці в чемпіонаті. Коли два роки підряд наш клуб потрапляє до першої шістки, це свідчить про стабільність і хороші перспективи на майбутнє. Тому за цей сезон можу поставити нашій команді тверду «четвірку».

– Цими днями «Львів» пролонгував угоду із головним тренером Богданом Блавацьким. Як Ви мотивуєте це рішення керівництва клубу?
– Ми підбили підсумки цього сезону і поговорили з Богданом Ігоровичем про те, що він може запропонувати у своїй роботі для того, щоб команда прогресувала. Вболівальники оперують чотирма очками у восьми матчах і при цьому не зважають на те, що тренер фактично на ходу вливався у колектив, що у першій шістці усі суперники були сильними, що на команду навалилася справжня епідемія травм. Вирішили дати шанс цьому спеціалісту. Щоб він провів з командою збори, підготував її та повноцінно розпочав з нею сезон.

– Як щодо селекції у міжсезоння? Чи є вже намітки по гравцях, які можуть поповнити склад «Львова» влітку?
– Наразі активно займаємося пошуком виконавців, здатних нас підсилити. Зважаючи на те, що маємо невеликий вибір захисників, збираємося звернути уваги на українських футболістів руйнівного плану. Також є кандидати до групи атаки з бразильського центру клубу у Сан-Паулу, яких ми переглянемо на літніх зборах.

– Кого з бразильських гравців Ви могли б виділити за підсумками чемпіонату, що вже минув? Хто Вам найбільше сподобався за своєю майстерністю та внеском у командну гру?
– Бруно – хороший нападник, який стабільно демонструє високий рівень гри. Причому це різносторонній гравець, який може як допомогти розвитку атаки, так і опинитися у потрібному місці і одним дотиком її завершити. Сабіно та Мартан – якісні гравці, така собі стара та перевірена іграми гвардія. З тих, що прийшли взимку, виділив би Педро, Пернамбуко та Алваро.

– У пресі з’являлися чутки щодо зацікавленості низкою європейських клубів гравцями «Львова». Мова про Бруно, Володимира Адамюка та Ліпе. Чи відповідає ця інформація дійсності?
– Так. Ведемо перемовини. Як тільки буде конкретика – будуть й новини.

– Вболівальники запустили у соцмережах клубу хештег #повернітьТейлора. Наскільки можливий варіант того, що Лукас знову вдягне футболку «Львова»?
– Із задоволенням! Наскільки я знаю, сам Лукас не проти повернення до України. Якщо Тейлор відновиться і буде у хорошій ігровій формі, то це було б чудове підсилення для нас.

– В останніх матчах сезону мала можливість дебютувати молодь з команд U-21 та U-19. Як Вам виступи юних вихованців «Львова»? Хто, на Вашу думку, може бути заграний за першу команду?
– Складно робити висновки лише за кількома матчами, що вони провели наприкінці сезону. Але я був тренуваннях і бачив, як натхненно вони працювали з основною командою. Хочу поставити їм «плюс» по самовіддачі та бажанню. Мені сподобалися Пентелейчук та Іваночко. Помітно прогресує ще зовсім юний Брама, якому, дозвольте нагадати, лише 17 років. Нехай працюють та доводять, що вони гідні першої команди.

– Які матчі «Львова» цього сезону стали найбільш пам’ятними для Вас?
– Мабуть, нікого не здивую, коли скажу, що це нічия з «Шахтарем» у Харкові і перемога над «Динамо» у Києві. Також виділю обидва дербі з «Карпатами». Такі матчі – це завжди неймовірна атмосфера футбольного свята та справжньої безкомпромісності на полі.

– Як Ви в цілому оціниєте арбітраж матчів за участю «Львова»? Згідно думок спеціалістів та експертів, якби не помилки арбітрів на користь суперників, команда могла б до останнього боротися з «Зорею» та «Маріуполем» за четверте місце….
– Залишився неприємний осад, адже майже у кожному матчі другого етапу змагань в УПЛ були такі помилки. Є питання по якості суддівства, але я не збираюся вказувати арбітрам, як їм працювати. Нехай оцінку їх роботі дають офіційні органи, які за це відповідають.

– 12 чи 16 команд в УПЛ? У грудні минулого року клуби не підтримали розширення Прем’єр-ліги до 16 команд у сезоні 2019/2020. Яка позиція «Львова» стосовно цього питання?
– Поки що 12 команд – оптимальний варіант. З таким форматом є запекла боротьба як в першій, так і в другій шістці. 16 команд – це ідеальний варіант, якби команди, що претендують на місце в УПЛ, відповідали б усім регламентним нормам щодо участі у змаганнях. Мали б сертифікований стадіон, інфраструктуру та відповідний фінансовий фундамент. Хіба ми проти 16 команд та географічного розширення нашого професіонального футболу? Але вболівальники розглядають це питання більше в емоційній площині, аніж юридичній.

– Що все-таки сталося з командою під час другого етапу чемпіонату УПЛ? Низка поразок не залишила шансів «Львову» завершити сезон на більш високій позиції. Це зміна тренера та філософії гри? Суперники виявились сильнішими? Чи щось ще?
– Думаю, увесь комплекс вказаних причин і не тільки. Не слід забувати, що ми – молодий клуб, який переживає період свого становлення. Увесь цей час ми знаходилися у перманентному пошуку ідеального тренера, філософія якого на 100% підійшла б ігровому стилю команди, сформованої з українців та бразильців. Зараз дали можливість показати себе Богдану Блавацькому і сподіваємося, що тренер та команда постануть єдиним цілим у новому сезоні. Що не доведеться жертвувати красивою грою заради результату, а «Львів» зможе радувати вболівальників як хорошим футболом, так і результатами на табло.

– У сезоні 2019/20 «Львів» вже остаточно повертається на «Арену Львів»? Вже є домовленість зі стадіоном?
– Поки що ми ведемо перемовини з «Ареною Львів». Виникли неочікувані труднощі, оскільки стадіон несподівано збільшив суму оренди після завершення реконструкції поля. Хотіли б зіграти усі матчі там, але залишається питання фінансування. Ми – не «Шахтар» чи «Динамо», наш клуб рахує гроші. Можливо, матчі із топовими суперниками гратимемо на «Арені Львів», а інші календарні поєдинки – на «Україні». Але це питання ще остаточно не вирішене.

– А стадіон «Скіф» Ви не розглядаєте в якості можливого місця проведення домашніх матчів «Львова»?
– Чому не розглядаємо? В планах – це чудовий варіант! Зручний, затишний, знаходиться у центрі міста. Але він не сертифікований для участі у змаганнях УПЛ, його треба допрацьовувати.

– Що робити зі слабкою відвідуваністю матчів Прем’єр-ліги? Який рецепт успішної боротьби за глядача, який цінить комфорт і у сьогодення обирає інші види розваг?
– Це дуже багатогранне питання, яке потрібно почати вирішувати з самих глибин. Звісно, є зв’язок з непростою ситуацією у державі, із низьким рівнем доходів населення. Але навіть не це відлякує людей. Чому людина прагне прийти на футбол? Бо футбол – це азарт, це пристрасть, це боротьба. Ти вболіваєш за улюблену команду, але не знаєш, як вона зіграє. І в цьому краса непередбачуваності футболу. В Україні відвідуваність матчів не зростатиме, допоки хтось вже знатиме результат ігор наперед. Усі мають визнати, що у нашому футболі до сих пір існує проблема матчів з фіксованими результатами. Хто має карати винних і хоча б зводити до мінімуму явище, що вбиває футбол? Найвищий футбольний орган – Українська Асоціація футболу.

– Як Ви ставитеся до зустрічей з вболівальниками, до обміну позиціями та точками зору з приводу розвитку клубу? Чи можлива поява організованого фан-руху у «Львова»?
– Ми граємо для вболівальників. Ми тільки за нормальне цивільне спілкування. Не маю жодних підстав відмовлятися від такої комунікації. У «Львова» немає і не буде фан-руху. Ми – «містяни», наш вболівальник – пересічний львів’янин.

– Як Ви оцінюєте дебютний сезон жіночої команди «Львова» у Вищій лізі. Дівчата не зуміли стати третіми у чемпіонаті і зупинилися у кроці від фіналу Кубка…
– Дівчата старалися, боролися, але не змогли. Зараз шукаємо нового головного тренера, робитимемо ставку на місцевих гравчинь. Також підсилимося бразильськими футболістками. Вже визначилися з тими, хто гратиме у команді наступного сезону. В кінці червня, сподіваюся, вже буде відомий новий наставник, який збере команду і розпочне підготовку до нового сезону.

– Які плани «Львова» у підготовці до сезону 2019/20? Де і коли проходитимуть тренувальні збори? Допоки було лише відомо, що команда збереться 17 червня…
– Дійсно, команда збереться 17 червня, пройде медогляд та тести з фізичної підготовки. Щоправда, можуть бути зміни у режимі підготовки, оскільки планується, що новий чемпіонат через проведення дострокових виборів до Верховної Ради розпочнеться на тиждень пізніше запланованого.

Будуть два тренувальних збори, які проходитимуть у Винниках. Суперників ще будемо підбирати, але можливі виїзні спаринги команди у Польщі та Угорщині.

– Які цілі ставитимуться перед клубом у сезоні 2019/20? Зокрема, у чоловічому, жіночому та дитячо-юнацькому футболі?
– Чоловіча команда – перша шістка та вихід в єврокубки. Жіноча команда – боротьба за медалі і за перемогу у Кубку України. Як щодо дитячо-юнацького футболу, то найвищі можливі цілі в усіх вікових групах.

6 червня 2019 17:40







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Україна, 15-й тур. Олександрія – Оболонь. Огляд матчу

 

17 квітня 2024 21:30

Україна, 16-й тур. Минай – Динамо. Огляд матчу

 

17 квітня 2024 17:57

Україна, 24-й тур. Металіст 1925 – Дніпро-1. Огляд матчу

 

15 квітня 2024 21:16