Сьогодні 27 квітня 2024 р.

Каденко: «14-15 команд ПФЛ гратимуть з глядачами. Буде 3-4 новачки»

Президент Професіональної футбольної ліги Олександр Каденко розповів про відновлення сезону, нове керівництво УАФ та про повернення глядачів на трибуни.

22-го березня відновлюється сезон у Першій та Другій лізі України. Другий етап Першої ліги в групах «Чемпіонська» та «Вибування», плей-офф за місця в УПЛ і 11 турів Другої ліги чекають на нас навесні та на початку літа.

– 23 березня розпочинається сезон у Першій та Другій лізі України. Чи все готово до його початку? 
– Загалом, так. Сподіваюсь, що ми розпочнемо все так, як плануємо. Єдине – можу відзначити погоду, яка для команд Першої та Другої ліги є проблематичною з точки зору підготовки та проведення змагань. Однак сподіваємось, що клуби впораються з цим. Врешті-решт, у всіх є заявлені резервні стадіони. Передбачені різні можливості, щоб провести матчі в максимально можливих комфортних умовах.

Ми будемо дивитися за погодою, поки що не можемо прогнозувати, чи будуть снігопади, сильні дощі, вирішуватимемо по ситуації. Наразі ніхто з команд не говорив, що вони не готові. У понеділок у нас буде розклад проведення матчів першого туру. Деякі матчі пройдуть 22 березня, а інші 23-го.

– Чи всі команди вже заявили про допуск вболівальників на трибуни?
– Наразі клуби займаються цим питанням. Отримують певні дозволи, вирішують це, оформляють документи, відповідно до додаткових заходів безпеки. Орієнтовно 14-15 команд будуть допускати глядачів на трибуні. Це включно Перша та Друга ліга. У решти клубів немає відповідної інфраструктури для того, щоб забезпечити укриття під час повітряної тривоги. 

– Якою буде максимальна кількість глядачів на стадіонах?
– Наразі мова йде про дві тисячі вболівальників (на такі цифри вийшли в погодженні з місцевими органами влади кілька клубів). Але є й такі, які не можуть ризикувати й приймуть рішення зіграти без вболівальників.  

– Восени з Другої ліги знявся Васт, нещодавно Металург-2 припинив у ній участь. Наскільки це впливає на турнір? 
– На нашу думку, це шкодить турніру. Однак будемо працювати над тим, щоб у майбутньому таких прикрих випадків не було. Комітет атестації футбольних клубів і ПФЛ будуть підходити до цього питання інакше. Краще менше команд, щоб не було таких ситуацій. Потрібно щоб більш готові клуби заходили у Професіональну футбольну лігу. Безумовно, на ситуацію з Вастом і Металургом-2, серйозно вплинула війна. Вона впливає на можливості клубів, особливо з таких міст, як Запоріжжя чи Миколаїв.

Але при цьому ПФЛ у співпраці з УАФ і регіональними асоціаціями шукала варіанти для клубів-переселенців. Ми до останнього боролися за той же Металург-2 – і була можливість організувати безкоштовне проведення матчів в одному з міст. Але у самому клубі склалася така ситуація, що вони подали лист на зняття «двієчки» з турніру. Звісно, дуже жаль як самих молодих гравців, які отримували хорошу ігрову практику, так і цілісність календаря, по якій завдали удар своїм достроковим зняттям двоє учасників. Інші клуби не заслужили такого, щоб мати пропуски посеред туру.

«Наразі невідомо, де будуть показувати матчі плей-оф»

– Що скажете про формат цього сезону в Першій лізі, чи виправдав він сподівання? 
– Вважаю, що цей формат є досить цікавим та впевнений, що у «Чемпіонській» групі Першої ліги буде боротьба до останнього. Команди будуть боротися за високі місця, попри те, що зараз доволі великий розрив між ними. У групі «Вибування» теж буде серйозна конкуренція за збереження прописки в Першій лізі. 

У цьому сезоні в нас три команди напряму покидають Першу лігу, а два клуби, які в групі вибування займуть 6-7 місце, будуть грати стикові матчі проти команд, які посядуть друге та третє місце в Другій лізі. Тому боротьба нас очікує в кожному поєдинку.

– Чи плануєте в майбутньому за таким форматом проводити і Другу лігу? 
– Наступного тижня ми розпочнемо роботу над новим регламентом наступного сезону. Ми будемо пропонувати командам різні варіанти проведення змагань, тому все буде залежати від них. Станом на зараз ми не можемо сказати, яка кількість команд буде в Другій лізі та від чого нам потрібно буде відштовхуватися. Якщо буде 20 або 16 команд, то можна спробувати формат Першої ліги, але якщо буде більше учасників, відповідно, більша кількість ігрових днів, тоді вже будемо думати, як це все організувати.

– Тобто, в ПФЛ клуби мають вплив на регламент, формат проведення турнірів? 
– Безперечно. Кожен клуб має право голосу, кожен може робити свої пропозиції. Наприклад, на другому етапі Першої ліги минулого сезону очки враховувалися тільки в матчах проти рівних собі (умовно, хто виходив у групу «Вибування» – в залік ішли тільки очки в матчах із командами 5-8 місць, хто в групу «Чемпіонська» – від 1-4 місць). 

Але деякі клуби виступили з ініціативою, щоб зберігати очки повністю після першого етапу. Це було винесено на обговорення, учасникам здалося цікавим спробувати такий формат, і в підсумку саме за нього проголосували. Зараз працює саме цей формат.

– Чи задоволені ви тим, що всі матчі ПФЛ можна подивитись на YouTube, наскільки це важливо для глядача?
– Те, що всі матчі під егідою ПФЛ можна подивитися безкоштовно на YouTube, було дуже важливим для популяризації футболу. До того ж, це був порятунок на час, коли через ковід і війну трибуни залишалися порожніми. До нашого YouTube-каналу вже всі звикли, це зручно для глядачів. 

Ми таким чином показуємо, що у нас є досить непоганий продукт, який можна далі розвивати. Буду сподіватися, що змагання Першої та Другої ліги у майбутньому будуть цікаві потенційним спонсорам і партнерам ПФЛ. Адже у нас є єдиний пул медіа-прав, дуже вдячний нашим клубам-учасникам, які пішли назустріч і об’єдналися. 

– Звернули увагу, що всі матчі транслюються в єдиній стилістиці з уніфікованою графікою. Як відбувалася її розробка та впровадження?
– Свого часу телеканали Футбол 1/2/3 стали нашими офіційними трансляторами й уперше впровадили єдині стандарти в графіці. Потім, як ви знаєте, ці канали припинили діяльність. Ми ж вирішили, що треба підтримувати хороші починання та зберегти високі стандарти. Графіка включає уніфіковану інформацію про колір форми, наявність вилучення, авторів голів, учасників матчу, хронометраж. Справді зручно, відгуки глядачів хороші.  

– Бували невдачі, факапи з трансляціями?
– На щастя, таких випадків небагато. Особливо важко було восени 2022-го, коли пішли обстріли енергетичної інфраструктури. В окремих матчах просто не було світла на стадіоні, важко налагодити навіть зйомку, не кажучи про якісну передачу в інтернет. Але загалом справлялися, за що дякую всім нашим клубам і партнерам-трансляторам.  

– Де будуть показувати матчі плей-оф?
– Поки що у мене немає відповіді на це питання. Тут, як ви розумієте, зустрічаються клуби УПЛ і ПФЛ – рішення прийматимуться спільно двома організаціями, заради зручності глядачів. Думаю, що вже згодом, десь наприкінці квітня, коли проведемо жеребкування, то буде більше деталей щодо цього. Проведемо консультації з клубами, які будуть грати у плей-оф, і приймемо спільне рішення. 

«Три-чотири команди з аматорів пройдуть атестацію в Другу лігу»

– Хто у новому сезоні вже заявився на Другу лігу України? Які будуть новачки? 
– У нас є інформація, що є аматорські клуби, які виявили бажання грати в Другій лізі та зараз проходять відповідну процедуру. Наразі я не можу назвати цих клубів, тому що це не в нашому підпорядкуванні. Інформацією щодо цього питання володіє Комітет з атестації футбольних клубів УАФ, саме він прийматиме рішення про надання чи ненадання ліцензії. 

Однак думаю, що три-чотири клуби зможуть пройти атестацію. У майбутньому ми будемо повертатися до того, щоб у нас не більше двох-трьох аматорських клубів мали можливість заходити в Другу лігу. Будемо більше звертати увагу на якість і стабільність клубів, ніж на кількість, щоб не було таких ситуацій, як з Вастом і Металургом-2. Загалом, коли стабілізується ситуація, після нашої Перемоги, будемо прагнути до винятково спортивного принципу обміну команд між лігами. Це найбільш правильно.

Хоча розуміємо, звісно, що якби Перша ліга не віддавала стільки команд в УПЛ, де знімалися учасники, то важко було б утримати цілісність у всіх дивізіонах нашої футбольної піраміди. Це була вимушена, але потрібна практика.

– У Другій лізі у цьому сезоні є другі команди клубів вищих дивізіонів, такі як Рух-2, Карпати-2 чи Кремінь-2. Чи правда, що влітку можуть додатись ще такого типу команди?
– Я думаю, що можуть додатися. Це буде на користь юнакам, яким зараз 19-22 роки, і вони вже не можуть виступати в юнацькій першості і ще не готові, щоб грати за свої перші команди на відповідному рівні. Адже їм потрібен ще час, щоб освоїтись у дорослому футболі. 

Думаю, що змагання Другої ліги серед дорослих команд їм допоможе швидше звикнути до дорослого футболу та зайняти основні місця в своїх перших командах. Безумовно, що це дає поштовх молодим футболістам. Кілька років тому в нас були команди Волинь та Волинь-2. З другої луцької команди більшість гравців грає в Першій лізі України, найкращі доросли до УПЛ. Тоді хлопцям було 17-18 років, а зараз вони вже грають у вищих лігах України.

«Головне – зберегти футбол в Україні»

– Команди вже два роки грають під час повномасштабної війни. Наскільки змінився футбол, на вашу думку, у порівнянні з мирним часом? 
– Насамперед, вплинула відсутність вболівальників на стадіоні. Під час футбольних матчів тепер зовсім інша атмосфера. Коли триває війна, то набагато важче займатися планами зростання та розвитку футбольних клубів і футболу загалом. Наше перше завдання зараз – це зберегти футбол в Україні. Намагатися давати поштовхи для його розвитку. Будемо сподіватися, що після завершення війни, ми знову повернемося до більш активної роботи та прогресу футболу.

– Якщо говорити про інфраструктуру, то навіть під час війни Полісся, Верес, Карпати, Лівий берег активно будувались. Можна зробити висновок, що клуби вірять у футбол попри війну?
– Думаю, що не лише команди вірять у футбол, ми теж це робимо. Також віримо у наші Збройні Сили України та надіємось, що якомога швидше ця війна завершиться і вся країна повернеться до звичного і нормального життя.

– Деякі гравці з Першої ліги перейшли в УПЛ, це свідчить про хороший рівень ваших змагань. Не важко бути ось такими донорами, з року в рік віддавати найкращих нагору?  
– Однозначно, що для гравців, які переходять з нижчої до вищої ліги це є плюс. Адже вони зростають, виходять на відповідний рівень і їх запрошують в УПЛ. З іншої сторони, це говорить про те, що у Першій лізі досить конкурентний чемпіонат. Завдяки цьому наші гравці зростають і дають результат. Якщо подивитися за останні сезони, які команди з Першої ліги перейшли в УПЛ, то можна отримати вичерпну відповідь про те, наскільки серйозний рівень нашого чемпіонату.

– Цього року не відбувся «Зимовий Кубок ПФЛ», чому?
– Причини дуже прості. Коли ми вперше організовували цей турнір, то це було на прохання клубів. Тому що тоді була дуже незрозуміла ситуація. Ми лише розпочали наприкінці серпня сезон. За кордон виїжджати не можна, тому команди звернулися до нас, щоб організувати «Зимовий Кубок». Спочатку було більше бажаючих взяти участь, але у підсумку кількість учасників зменшилась. 

Цього року ми провели нараду з клубами і вони вирішили, що будуть готуватися за своїми програмами. Ми не ставили за мету – проводити цей турнір взимку. Ми працюємо для того, щоб насамперед було зручно нашим футбольним клубам.

– В УАФ нове керівництво, як вам працюється з Андрієм Шевченко?
– У нас була зустріч кілька тижнів тому з президентом УАФ Андрієм Шевченко та президентами футбольних клубів ПФЛ. Ми підняли питання, які зараз турбують керівників команд Професіональної футбольної ліги. Вдячні УАФ за те, що прислухаються й враховують думку клубів-учасників змагань. Будемо працювати над вирішеннями цих питань і сподіваюсь, що вони вирішуватимуться позитивно.

– На вашу думку, чому так мало гравців викликаються у збірні з команд ПФЛ? 
– У Першій лізі грають футболісти певного рівня. Гравці, яких запрошують у національні збірні, не можуть масово грати у нижчих лігах. Навіть з клубів УПЛ не всіх гравців викликають у збірну України. Зараз чимало хлопців, які виступають закордоном грають за збірну України. Звісно, чудово мати на вибір представників Баварії, Борусії (Дортмунд), Бенфіки чи ще якогось європейського топ-клубу. 
Проте відзначу, що кожного сезону по кілька гравців викликаються в юнацькі та навіть молодіжну збірні України. Є інтерес, за ними стежать. А приклад найкращих мотивує інших талантів. Загалом, у нас є відразу кілька клубів із молодим середнім віком футболістів, навіть у таких грандів, як Карпати чи Інгулець, молодь отримує ігрову практику.

Впевнений, що про це знають у штабах збірних і стежать за ними дуже уважно.

17 березня 2024 07:55







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Перша ліга, другий етап. 5-й тур. ТОП-5 голів

 

25 квітня 2024 12:20

Перша ліга, другий етап. 4-й тур. ТОП-5 голів

 

16 квітня 2024 14:26

Перша ліга, другий етап. 3-й тур. ТОП-5 голів

 

10 квітня 2024 14:26