Сьогодні 28 квітня 2024 р.

Огляд ЗМІ. Надія на збірну

Орест ЛЕЛЕКА

Виступ головної команди країни на легендарній міланській арені «Сан-Сіро» став головною темою для обговорення у спортивних вітчизняних ЗМІ на минулому тижні.

За кілька днів до цього підопічні Сергія Реброва змогли першими відібрати очки в Англії, яка до зустрічі з українцями лише перемагала у кваліфікації Євро-2024. Наші хлопці дали бій зірковій команді Гарета Саутгейта, що однією ногою вже стоїть у фінальній стадії чемпіонату Європи в Німеччині.

Авжеж, апетит приходить під час їжі. Результат у польському Вроцлаві й подарунок від Північної Македонії у вигляді нічиєї з Італією дали надію українським уболівальникам на найкращі сподівання щодо вояжу «синьо-жовтих» на Апенніни. Тому бравади в інформаційному просторі стосовно майбутньої гри було чимало.

У ЛІГВІ ПОРАНЕНОГО ЗВІРА

Однак більшість вітчизняних медіа й експертів із обережністю в прогнозах і навіть із побоюваннями очікували на зустріч зі «Скуадрою Адзуррою». За їх думкою, після осічки в Скоп'є вона мала виступити в ролі пораненого звіра, котрий удома прагнутиме реабілітуватися перед власною публікою.

«Італійці підходять до цього матчу притиснутими до стіни. Звичайно, навіть поразка від України не стане для них вироком, адже попереду залишиться досить багато турнірної дистанції для того, щоб врятуватися, плюс ще одна гра з синьо-жовтими в останньому турі. Але якщо Скуадра Адзурра перед рідними уболівальниками не візьме три очки, це змусить абсолютно всіх причетних до команди серйозно понервувати, і ці зайві нерви в легкій (а саме так, впевнений, оцінюють цю групу в Італії) групі їм точно не потрібні. Після результатів суботи багато українських вболівальників поспішно недооцінюють цю далеко неідеальну Італію, але поранений і загнаний звір, як відомо, завжди найнебезпечніший», – попереджав Михайло Цирук на Xsport.ua (12.09.23).

Слід було зважати й на календар, із яким «синьо-жовтим» відверто не пощастило. За короткий проміжок часу – тільки з двома днями на відновлення – українці мали грати проти двох топ-суперників. Лише через витрачені фізичні кондиції було складно протистояти Італії, не говорячи вже про рівень опонента, в якого куди більший вибір виконавців. А матч із Англією забрав у наших футболістів дуже багато сил.

«Італійці будуть надзвичайно мотивовані обіграти Україну. Це завдання для Реброва – як зіграти проти такої команди. Хлопці можуть не відійти фізично. Відштовхуючись від цього, слід будувати гру», – підкреслив цей аспект в інтерв’ю Footboom1.com (12.09.23) колишній наставник збірної України Йожеф Сабо.

Не повинні були ввести в оману й останні результати апеннинців. Можливо, нинішня зірна Італії на сьогоднішній день і слабкіша за Англію. Однак цю слабкість може відчути команда рівня британців. Для України ж ситуація практично не змінювалася – «синьо-жовті» знову налаштовувалися на супротивника, який значно перевершує їх у класі й має майже два рівноцінні склади.

«У нас гравці ротації ще поступаються основним. Ось чому дуже багато залежатиме від того, як відновляться провідні українські футболісти після виснажливого матчу у Вроцлаві. До речі, саме через не рівність складу наша збірна гірше проводить другий зі спарених поєдинків. Про це свідчить статистика.

Залишається сподіватися, що Ребров знайде необхідні аргументи і в цьому аспекті в Мілані крига скресне. Хоча, як на мене, то в плані тактики у виконанні нашої збірної в Мілані мало що зміниться в порівнянні з поєдинком з англійцями у Вроцлаві. Переконаний, що для нас нічия з Італією буде чудовим результатом
», – зауважив у коментарі Sport.ua (11.09.23) відомий у минулому футболіст і тренер, а нині футбольний експерт Олег Федорчук.

Журналісти також прогнозували, що на «Сан-Сіро» Італія здебільшого гратиме з м'ячем, а матч візуально нагадуватиме двобій із Англією, яка мала перевагу в понад 65% володіння. Певні побоювання в пресі викликала й глибина складу суперників, навіть не зважаючи на деякі їхні кадрові проблеми.

«Спаллетті може змінити склад більше, ніж на половину, порівняно з попереднім поєдинком. Можуть вийти з перших хвилин Фраттезі, Локателлі, Дзаньоло. Ось тут в Італії перевага. Мені здається, що можуть здивувати насамперед ті гравці, які не грали з перших хвилин проти Північної Македонії. Фраттезі, якого Інтер цього літа забрав із Сассуоло. Він класно протягує м'яч, добре відкривається за спини, швидкість хороша. Якщо піде гра в Дзаньоло, важко буде його зупинити», – припускав напередодні коментатор Setanta Sports Олександр Михайлюк у розмові з «Українським футболом» (12.09.23).

ОПТИМІЗМ І ЗАНЕПОКОЄННЯ

Журналіст немов у воду дивився. Саме хавбек міланського «Інтера» на рідному для його клубу стадіоні став одним із героїв зустрічі. Фраттезі зробив дубль у стартові півгодини гри, вирішивши її долю на користь господарів. Гол Андрія Ярмоленка – 46-й за збірну України – не врятував нашу команду від поразки в гостях у чинного чемпіона Європи та прямого конкурента за вихід на Євро-2024.

«Дива не сталося, і нам довелося обмежитися програмою-мінімум – одним очком із шести можливих у спарці із сильними світу цього. Як не дивно, але шанси на вихід із групи все ще є. Для цього, швидше за все, потрібно буде виграти всі три поєдинки. За умови, що Італія не виграє все до зустрічі з нами.

Але давайте будемо чесними наодинці із собою: чи можливо нам здолати такого суперника? Теоретично – так, але віриться важко. А так – прогрес збірної з Ребровим очевидний. І вже сам факт прогресу національної збірної, на тлі футболу, що неухильно регресує в країні, не радувати не може. За нового тренера Україна забивала всім суперникам по групі. Вона ще жодного разу не виглядала відверто безнадійною. І її матчі хочеться дивитися далі. Не відбувати повинність тільки через те, що це команда твоєї країни, а стежити за її грою. Це і є головним у футболі
», – аналізує результат вересневих поєдинків національної команди Ігор Юрич із Ua-football.com (13.09.23).

ЗМІ майже одностайні в своїй думці: «синьо-жовті» на чолі з Сергієм Ребровим демонструють хороший футбол. Є воля, цілісний малюнок дій. Збірна відпрацювала два важкі матчі проти світових грандів, проте показала доволі пристойну гру й сміливо може додавати ці зустрічі собі в актив.

«Так, помилок у збірної ще багато і є над чим працювати, але в цієї команди є характер. Ця спарка з Англією та Італією показала, що ми здатні грати з топ-командами, але поки не в промислових масштабах. 1 очко проти цих суперників – це хороший результат. Могло бути значно гірше, могло бути десь краще. Шкода, Конопля не реалізував свій момент наприкінці матчу. Але найважливіше, що команда зробила все, що могла. А якщо ви чекали якогось дива від України на «Сан-Сіро», то не варто. Дива у цьому світі трапляються не так часто, а ми з вами не в кіно. Тому все ок – працюємо далі. В наступних матчах буде краще», – впевнена Ірина Козюпа з Ua.tribuna.com (13.09.23).

«Ми грали проти дуже складних суперників. Але поєдинок з Англією показав, що ми можемо грати із суперниками такого рівня. Футбол – це не володіння м’ячем, а моменти і рахунок на табло. У будь-якому разі ці два матчі стали дуже корисними для нас з точки зору майбутнього. Будемо ретельно готуватися до наступних матчів», – наголосив і сам керманич українців в ефірі «Суспільного» (13.09.23).

Ребров акцентує увагу на тому, що його підопічним не вистачило лише одного голу. Й справа не тільки в тому, що цього не дозволили італійці. Сергій Станіславович запевняє – футболісти національної команди намагалися більше пресингувати опонента, але їм було дуже важко, оскільки багато сил вони віддали у грі з Англією буквально два дні тому.

Зрештою, наставник збірної України переконаний, що шанси на успішне подолання кваліфікації залишаються. «На наступні дві гри ми готуватимемося дуже серйозно», – запевняє він. Така віра в команду головного тренера – дуже важлива якість, яка дає оптимізм і вболівальникам, і всім, хто перебуває всередині колективу.

Із іншого боку, занепокоєння в пресі викликає кадровий потенціал «синьо-жовтих». ЗМІ дякують за самовідданість гравцям, але розуміють, що вона не замінить майстерність, яка в тих же англійських й італійських футболістів на порядок вища.

«На мій погляд, останні результати національної збірної України, як і її нинішнє місце в груповому турнірі відбору на Євро-2024, набагато перевищують поточний стан справ у нашому футболі. За рахунок своєї тренерської майстерності штаб Сергія Реброва витягнув із нашого футболу навіть більше, ніж у ньому на даний момент є – як у плані організаційному, так і суто виконавському. Ті ж результати єврокубкової кваліфікації говорять самі за себе...

Так, на турнірній дистанції ми і близько не в змозі конкурувати з такою збірною Англії, хоча здобули в очному матчі з нею, можливо, стратегічно важливу нічию. Але ось зі збірною Італії, навіть попри вівторковий програш, схоже, ще посперечаємося. Утім, оскільки в нашому випадку кожен кваліфікований гравець основи збірної є незамінним, то й подальші її результати напряму залежатимуть від реального стану буквально кожного з них на момент відбіркових спарок жовтня та листопада
», – аналізує відомий журналіст Ігор Лінник на своїй сторінці у Facebook. (Dynamo.kiev.ua, 13.09.23).

«Рецепт тут один, і до біса не оригінальний – чим більше гравців збірної буде мати стабільну ігрову практику на серйозному рівні, постійну високу інтенсивність командної гри та протидії швидкісній грі суперників в серйозних турнірах – тим менше «фейлів» буде у сукупній грі такої збірної. Банально? Безумовно. Але тільки так», – погоджується з колегою головний редактор Footboom1.com (13.09.23) Павел Булах.

Отже, свої наступні матчі відбору на Євро-2024 збірна України проведе наступного місяця, й там команду Реброва знову очікує дві неймовірно відповідальні гри проти Північної Македонії (14 жовтня) та Мальти (17 жовтня), в яких у нас немає права на помилку.

Після цих ігор і стане остаточно зрозуміло, чи зможуть «синьо-жовті» поборотися за вихід на чемпіонат Європи в заключному поєдинку проти Італії, запланованому на листопад. А поки – ситуація все ще в наших руках, і це, мабуть, головний позитивний підсумок цієї міжнародної паузи.

«МОЛОДІЖКА»: РІВНЯННЯ НА СТАРШИХ

Позитиву на тижні додала й молодіжна збірна України нового скликання під головуванням іспанського фахівця Унаї Мельгоси. Попри вдалий виступ на Євро-2023 наразі в обоймі залишилися лише дев’ять гравців «олімпійського» складу. Також змінився тренер – Руслана Ротаня замінив помічник Сергія Реброва, з яким він тривалий час працював на клубному та національному рівнях.

ЗМІ нагадують, що такою була одна з умов, яку поставив керманич головної команди під час підписання контракту з УАФ. Іспанець працюватиме в тісному контакті зі своїм босом і будуватиме «молодіжку» за однією концепцією з першою збірною країни. Ідея цікава, але як це відбуватиметься на практиці, стане відомо лише найближчим часом.

«Мета такої кадрової політики зрозуміла. Мельгоса добре знає погляди і вимоги Сергія Станіславовича щодо ідей і побудови футбольної гри команди. Це сприятиме підготовці молодих українських футболістів відповідно до вимог і запитів очільника головної команди країни. Але є одне але. Навряд чи іспанський фахівець наразі може похвалитися досконалим знанням українського футболу, а молодіжного і тим паче. Головне питання на сьогодні як швидко і ефективно Мельгоса зможе розібратися і опанувати цю поки що нову для нього сферу діяльності», – оцінює «ноу-хау» Богдан Білий на сайті Bolel-ik.com.ua (13.09.23).

Власне цьому й був присвячений товариський матч молодіжної збірної України з ровесниками з Німеччини напередодні старту у відборі до Євро-2025. Наша молодь поступилася (0:2), але для тренерського штабу це був не більше ніж огляд сил і можливостей. Знайомство відбулося широке – Мельгоса протягом поєдинку дав зіграти 22-м футболістам. Залишалося правильно застосувати побачений потенціал в офіційному поєдинку проти Північної Ірландії.

«У кваліфікаційному секстеті під літерою «F», куди потрапила й Україна, також опинились Англія, Люксембург, Північна Ірландія, Азербайджан та Сербія. І яким же був рівень нашого здивування, коли вже в першому турі невеличкий представник Об’єднаного Королівства сенсаційно поступився колективу з останнього кошику під час жеребкування (0:1). І саме проти команди Томмі Райта нам і потрібно було розпочинати власні виступи.

Суперники є знаними майстрами грати від глибокого захисту, проте було певне сподівання, що аж занадто юний поточний склад північноірландців захоче проявити себе передусім в атакувальних діях. Але їхній головний тренер був явно проти цього, тож ми вже з перших хвилин побачили перед собою три ланки надзвичайно потужного боку й одразу загрузли в спробах просування до чужих воріт
», – звітує Олександр Снітко зі Sport.ua (12.09.23).

Проте тренерській штаб Мельгоси з першим заліком упорався. Більше того, британський бар’єр удалося подолати саме завдяки рішенням наставників. На тягучу гру вони реагували доволі спокійно, без поспішних коректив. А заміни відбулися в потрібний момент і принесли результат. Саме двоє «джокерів» – Ілля Квасниця та Ігор Краснопір – узяли участь у гольовій атаці, котру завершив Віталій Роман.

«1:0 – це дуже важкий, проте важливий старт для української збірної. Північна Ірландія вдруге програла в цьому відборі, а збірна України здобула надважливі 3 очки для подальшої боротьби в непростій групі», – констатує кореспондент Ua-football.com (12.09.23) Любомир Сірський.

Наступні матчі «синьо-жовтих» у відборі до Євро-2025 відбудуться за місяць – 12 жовтня на виїзді проти Люксембургу та 16 жовтня вдома з Англією, що через війну пройде в словацьких Кошицях.

МАКСИМОВ У «ДНІПРІ-1»

На клубному рівні топ-подією минулого тижня стало призначення на посаду головного тренера дніпрян Юрія Максимова, останнім місцем роботи якого був «Звягель» із Другої ліги. Розмови навколо цього «трансферу» велися давно, його підтверджував і сам фахівець, але офіційне представлення нового коуча відбулося лише в четвер, 14 вересня.

Трудовий договір із наставником і його тренерським штабом, куди ввійшли помічники Сергій Ревут із Миколою Іщенком, а також тренер воротарів Микола Медін, укладено на два роки. В «Дніпрі-1» не приховують, що розраховують на певні успіхи з цим призначенням.

«Моє завдання ‒ тренувати. Сформувати нову команду. Дати необхідний результат – за підсумками чемпіонату пробитися до єврокубків. Таке завдання озвучили мені перед підписанням контракту», – розповів Максимов в інтерв’ю Sport-express.ua (15.09.23).

Утім, перший млинець для 54-річного українського фахівця вийшов глевким – у 7-му турі УПЛ дніпряни не зуміли зламати супротив «Колосу» (1:1) і наразі посідають 12-ту сходинку в турнірній таблиці. Головує «Шахтар», який граючи майже годину в чисельній більшості, наприкінці зустрічі дотиснув «Оболонь» (1:0). А «Динамо» свій поєдинок проти «Ворскли» в понеділок, 18 вересня, завершило впевненою перемогою з рахунком 2:0.

18 вересня 2023 18:00







Матеріали на тему

Обзор СМИ. Вопрос Ребровым
11 вересня 2023 23:53


Огляд ЗМІ. Обставини непереборної сили
4 вересня 2023 09:45


Огляд ЗМІ. Із вірою в Перемогу
28 серпня 2023 21:40


Огляд ЗМІ. Закон маятника
21 серпня 2023 18:00


Огляд ЗМІ. Упіймати свого птаха
15 серпня 2023 10:20




Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Звернення Президента України Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня повномасштабної війни

 

27 квітня 2024 21:36

Звернення Президента України Володимира Зеленського наприкінці 792-го дня повномасштабної війни

 

25 квітня 2024 20:36

Звернення Президента України Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня повномасштабної війни

 

23 квітня 2024 20:40