Сьогодні 19 травня 2024 р.

Французька малина

Сергій ТИЩЕНКО

Півзахисник збірної України Руслан Малиновський став гравцем «Марселя». Французький клуб заплатить за 29-річного гравця 10 мільйонів євро плюс ще 3 мільйони у вигляді потенційних бонусів, якщо не вилетить до першого дивізіону Франції. Угода розрахована на три роки.


Трансфер Малиновського до Франції, безумовно, має піти на користь гравцю з багатьох точок зору. Розповідаємо, чому українець виграв від переходу в «Марсель».

ПЕРЕБУДОВА «АТАЛАНТИ»

«Бергамаски» пройшли свій пік. Тепер команда має пройти зміну поколінь. В цій ситуації немає сенсу робити ставку на майже 30-річного українця. Потрібно запрошувати більш молодих гравців.
Взимку «Аталанта» активувала пункт у контракті Малиновського про пролонгацію ще на рік. Це не значить, що в Бергамо розраховували на Руслана – «Аталанта» хотіла зберегти актив. Влітку 2023 року Малиновський міг отримати статус вільного агента та вже за шість місяців підписати попередній контракт із новим клубом.

undefined


Якби Гасперіні дійсно сподівався на Малиновського, то клуб не активував би опцію з продовження, а запропонував нову тривалу угоду на 3-4 роки зі збільшенням зарплатні. Продовження контракту на рік дозволило «Аталанті» спокійно займатися трансфером українця, розраховуючи на фінансову компенсацію та менший тиск з боку агентів футболіста.

Подібні процеси були очевидні ще влітку. коли Руслана сватали в різні команди та він був близький до переїзду в «Ноттінгем Форест». Тоді не було гідної пропозиції. Йти до складу новачка АПЛ – ризиковано, бо через рік можна залишитися біля розбитого корита. Та й «Аталанта» за півроку зменшила свої фінансові вимоги.

ТРАНСФЕРУ В «МАРСЕЛЬ» ДОПОМІГ АГЕНТ


Було зрозуміло ще восени, що Малиновський залишить «Аталанту». Варіант із «Тоттенгемом» не виглядав реалістично. Справи команди Антоніо Конте у нинішньому сезоні йдуть не найкращим чином. Майбутнє італійського наставника у Лондоні виглядає туманним. Незрозуміло, чи у наступному сезоні він буде працювати із командою. Тому сенсу брати гравця, якого він хотів ще підписати для «Інтера», немає, адже влітку він може бути непотрібним, якщо буде зміна тренера.

На допомогу прийшов агент Малиновського Вадим Шаблій. Він має дуже хороші особисті відносини із тренером «Марселя» Ігором Тудором. Ще із часів, коли Тудор очолював «Хайдук». Тоді, окрім Артема Мілевського, у Спліті виступали Максим Білий та Артем Радченко, які з орбіти Шаблія.

Давні контакти та знайомство Шаблія із Тудором дозволили Малиновському перебратися до Франції. Агент запропонував тренеру такий варіант посилення, який влаштував хорватського наставника.

До речі, Тудор вже має досвід роботи з українськими футболістами. У турецькому «Карабюкспорі» він працював з Олександром Рибкою, Андрієм Блізніченком та Євгеном Селезньовим. Останнього хорват хотів забрати з собою до «Галатасарая».

undefined


Друга опція переходу українця в «Марсель» – спортивний директор клубу Хав'єр Рібалта. Іспанський спеціаліст працював скаутом у «Ювентусі», «Мілані», «Новарі». Він прекрасно знає італійський ринок. Звідси переходи Пау Лопеса, Жордана Верету, Алексіса Санчеса та тепер Малиновського. Шаблій має добре знати Рібалту, бо вони повинні були пересікатися під час переходу Ракицького у «зеніт». Іспанець тоді мав посаду спортдира у клубі з країни 404.

ГЛИБИНА СКЛАДУ ТА ЗАМІНА ПАЙЄ


Нова команда Малиновського посідає третю сходинку в чемпіонаті Франції. Зрозуміло, що перший рядок поза конкуренцію завдяки можливостям ПСЖ. У цьому сезоні передумов для сенсацій немає. А от боротися за друге-третє місце та ЛЧ можна і треба. Головна сенсація цього сезону чемпіонату Франції – «Ланс», який попереду на 4 очки, а «Монако» та «Ренн» відстають на одну перемогу. Не варто скидати з рахунків «Лілль». Вся боротьба за ЛЧ чекає у другій частині сезону.

«Марсель» – досвідчена команда. В складі вистачає іменитих футболістів із досвідом – Баї, Колашинац, Алексіс Санчес, Пайє, Гендузі, Верету, Пау Лопес, Жиго, Ундер. Маліна підходить під філософію клубу та має відповідний досвід та навички, щоб посісти своє місце в складі команди.

Ігор Тудор грає за схемою 3-4-2-1. Коли три захисники, по гравцю на фланзі, два опорники, два вільних художники та один форвард. Не дуже віриться, що Малиновський буде грати в опорній зоні. Там все в порядку із Гендузі та Верету. Плюс є Ронж'є та Пап Гує. А от на місці атакувального півзахисника українець може згодитися. Насамперед, як заміна 35-річному Дімітрі Пайє. Колишній гравець збірної Франції через вік не може грати багато, а глибина складу Тудору потрібна.

МАЛИНА ДЛЯ МАЛИНОВСЬКОГО


Гравець збірної України отримав контракт до 2027 року. Коли тобі вже майже 30 років, то важливо мати визначеність. «Марсель» має гроші. У команді вистачає досвідчених, іменитих гравців, які б за малі гроші до Франції просто не поїхали. Руслан ніколи не мав великих заробітків. Його заробітна плата в Італії складала 1 мільйон євро на рік. Це не великі гроші для команди з провідного чемпіонату, яка грала в ЛЧ. У Франції Малиновський зможе нормально заробити. Це важливо, враховуючи його вік. Фактично, це останній великий контракт для Руслана.

Минулого сезону «Марсель» грав у Лізі чемпіонів. Наступного сезону є шанси знову пробитися до найпрестижнішого клубного турніру. Амбіції в чемпіонаті Франції дозволяють боротися за медалі. Склад команди складається із досвідчених футболістів. Рівень команди у Малиновського залишиться високим.

До «Марселя» українець їде на запрошення тренера та спортивного директора. Ніяких проблеми з ігровою практикою не буде. Таким чином, у збірній України для Малиновського нічого не зміниться. Він так само буде провідним гравцем команди.

10 січня 2023 08:23







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Франція, 32-й тур. Лілль – Ліон. Огляд матчу

 

07 травня 2024 00:30

Франція, 31-й тур. Ліон – Монако. Огляд матчу

 

28 квітня 2024 23:30

Франція, 31-й тур. ПСЖ – Гавр. Огляд матчу

 

28 квітня 2024 00:47