Сьогодні 27 квітня 2024 р.

Життя після Клоппа: Алонсо, Поттер, Джеррард чи Зідан?

Валерій ВАСИЛЕНКО

Юрген Клопп, найемоційніший тренер АПЛ, а може, і всього континентального футболу, заявив нещодавно, що після цього сезону залишить «Ліверпуль». «Ліверпуль», який він очолив восени 2015-го, і з того часу планомірно виводив до обраних.

І вивів у підсумку: титули говорять самі за себе. Але, пробудивши «сплячого гіганта», Клопп морально вигорів, видихнувся. Йому обов'язково треба відпочити, про що він нещодавно і повідомив публічно.

Заява Клоппа викликала шквал емоцій та панегіриків. Але факт залишається фактом: влітку нинішнього року, після закінчення сезону-2023/2024, німець залишить «Енфілд». «Ліверпуль» очолить хтось інший. Хто? Варіантів насправді багато.

До вашої уваги – прізвища тренерів, які найчастіше фігурують серед потенційних наступників гера Юргена.

Хабі Алонсо
Вік:
42 роки
Клуб: «Байєр»

1859361722


Найбільш очевидний варіант. Причому найочевидніший для всіх: і для вболівальників, і для букмекерів і, подейкують, навіть для керівництва мерсисайдського клубу.

Насамперед тому, що Хабі Алонсо – колишній футболіст «червоних», який вигравав у складі «Ліверпуля» Лігу чемпіонів. Іспанець після закінчення активної кар'єри не раз зізнавався у своїй любові і до «Ліверпуля», і до його фанатів. «Енфілд» його не забув, «Енфілд» платить йому взаємністю.

Зараз Хабі Алонсо – головний тренер головної європейської футбольної казки – «Байєра». Команда з Леверкузена під керівництвом іспанського тренера-початківця в нинішньому сезоні досі не знає гіркоти поразок. Але навіть це головне. Головне – футбол «Байєра», який прищеплює команді Алонсо: атакуючий, яскравий, дуже інтенсивний. Практично такий самий, що прищепив у «Ліверпулі» Клопп.

Новина про те, що Клопп залишає «Ліверпуль», стала для Алонсо несподіваною. Принаймні він так сказав. А ще вкотре запевнив, що поважає та захоплюється роботою Юргена на «Енфілді».

Що ж до ймовірності самому перебратися до «Лівера», то поки що Хабі не розкриває карти. Мовляв, я насолоджуюся кожним днем перебування в Леверкузені.

Але побачимо, що буде наприкінці сезону. Якщо «Ліверпуль» таки вирішить зробити ставку саме на Алонсо, клуб не збентежить можлива виплата неустойки «фармацевтам» за достроковий розрив контракту (угода Алонсо з «Байєром» розрахована до літа 2026 року).

Стівен Джеррард
Вік: 43 роки
Клуб: «Аль-Іттіфак»

1776033800


Колишню легенду «червоних» вже давно пророкують у тренерське крісло «Ліверпуля». Але поки що шляхи Стіві Джі та його рідної команди розходяться.

Чутки про повернення екс-капітана на «Енфілд» досягли свого апогею два роки тому. Тоді Стівен очолював шотландський «Рейнджерс», з яким виграв чемпіонат і славно пошумів у Лізі Європи.
Але на той момент чутки так і залишилися чутками: Клопп залишився в «Ліверпулі», хоча боси клубу і побоювалися, що Юрген може звабитися роботою в Бундестім, а Джеррард пішов своєю дорогою.

Дорога привела Джеррарда до Бірмінгема, де він очолив «Астон Віллу». Але на посаді наставника вілланів Стіві не пробув і року: його звільнили за незадовільні результати (17 місце за підсумками 11 турів).

Після невдачі в АПЛ Джеррард вирішив перезавантажити свою тренерську кар'єру в чемпіонаті Саудівської Аравії: влітку 2023 року він очолив «Аль-Іттіфак».

Але й там справи не налагодилися. Після 19-го туру підопічні Джеррарда посідають лише восьме місце у таблиці.

Якщо говорити об'єктивно, то варіант із запрошенням Стівена до «Ліверпуля» - швидше емоційний, ностальгічний. Джеррард часто наголошує, що очолити свою колишню команду для нього – «головне завдання та мрія», але поки що до здійснення своєї мрії він не наблизився ні на крок.

Зінедін Зідан
Вік: 51 рік
Клуб: безробітний

1756852560


Творча відпустка легендарного Зізу явно затяглася. Безумовно, екс-тренер «Реала», який виграв із «королівським клубом» три Ліги чемпіонів поспіль, може собі дозволити бути не при справі стільки, скільки захоче. Але слава – панночка примхлива. Завтра тебе можуть не згадати.

Щодо подальшої тренерської кар'єри Зідана поки що одна невизначеність. Відомо лише, що після «Мадрида» Зінедін відхилив пропозиції збірної Алжиру, «Манчестер Юнайтед», «ПСЖ» та «Марселя».

Подейкують, що він дуже хоче очолити національну збірну Франції, заради якої ладен чекати до переможного кінця.

Але якщо у Дешама на чолі «Ле Бльо» справи й надалі йтимуть добре, колишньому капітанові «триколірних» доведеться чекати до посиніння.

А ось варіант із «Ліверпулем» – дуже цікавий і цілком реальний. За чутками з Туманного Альбіону, боси «червоних» звернули свій погляд саме на Зізу, оскільки вважають, що Хабі Алонсо таки не захоче кидати на півдорозі свій «Байєр».

Роберто Де Дзербі

Вік: 44 роки
Клуб: «Брайтон»

1973321042


Напевно, немає такого рейтингу претендентів на вакантні (або не вакантні) місця тренера майже всіх топ-клубів, де б не фігурував тренер «Брайтона».

Де Дзербі ще під час перебування головним тренером «Сассуоло» змусив говорити про себе не тільки у всій Італії, а й у Європі. Здавалося, що Роберто піде на підвищення в один із грандів серії А, але він опинився в «Шахтарі».

Цілком можливо, що і з «гірниками» італійський алленаторе досяг би серйозних вершин. Але в справу втрутилася війна, через яку Де Дзербі змушений був залишити Україну.

Він очолив скромний «Брайтон», і дуже швидко зробив його «нескромним»: команда претендує на найвищі місця і в АПЛ, і в Лізі Європи.

Як і на першому своєму знаковому робочому місці – в «Сассуоло», так і на нинішньому, Роберто намагається насаджувати своїй команді філософію ігрового домінування. Причому незважаючи на ранги: що у матчах проти грандів, що у поєдинках проти аутсайдерів. І така манера гри не може не підкуповувати.

І не може не подобатися. Британські ЗМІ стверджують, що керівництву «червоних» імпонує тренерське кредо Де Дзербі. І що «Ліверпуль» нібито вже консультувався з агентами Роберто щодо переїзду на «Енфілд».

А що сам Де Дзербі? А він вельми дипломатичний: «я зосереджений на частині нинішнього сезону, що залишилася. Ми хочемо сконцентруватися та йти до своєї мети». Ну, а хіба ми могли зараз почути від нього щось інше?

Грем Поттер

Вік: 48 років
Клуб: безробітний

1479529522


Не найочевидніший варіант, проте й повністю відкидати його не можна.

Грем Поттер – хрещений батько «брайтонського дива». Саме цей непоказний на перший погляд фахівець вивів «Брайтон енд Гоув Альбіон» з аутсайдерів до головного порушника спокою АПЛ. А вже згодом Де Дзербі довершив розпочате Гремом.

Після «Брайтона» Поттер пішов на підвищення. Його покликали до «Челсі», де нові власники «аристократів» затіяли кадрову революцію.

Однак, незважаючи на наявність п'ятирічної угоди, Поттер на чолі лондонської команди не попрацював і року. З квітня 2023 року він безробітний.

Але він все ще лишається привабливим персонажем на ринку футбольних тренерів. У свій час його пророкували на посаду головного тренера збірної Швеції. Грем відмовився.

Зв'язували його ім'я і з «Манчестер Юнайтед». Але теж не зрослося: тен Гаг поки що зберіг свою посаду.

Поголос сватає Поттера і в «Ліверпуль». Однак, незважаючи на реальні сильні сторони цього наставника, все ж складно припустити, що саме на ньому зупинить свій вибір клуб, який влітку залишить Юрген Клопп.

Рубен Аморім
Вік: 39 років
Клуб: «Спортинг»

1857027612


Досить несподіваний варіант. Більше того, у пресі не було інформації про контакти керівництва «Ліверпуля» із нинішнім наставником «Спортинга».

Проте, в кулуарах його ім'я дедалі частіше пов'язують із багаторазовим чемпіоном Англії. У Португалії впевнені, що «Спортинг» не зможе утримати свого тренера, з яким команда вперше за довгі роки стала чемпіоном країни, а також двічі виграла національний Кубок.

Однак для того, щоб отримати Аморіма, «Ліверпулю» доведеться викласти 20 мільйонів євро неустойки (за розрив контракту).

Можливо, Рубен і коштує таких грошей, адже його небезпідставно вважають найкращим португальським тренером цілого покоління. Але варіант із його запрошенням на «Енфілд» все одно бачиться вельми ризикованим, адже ні належного досвіду, ні ваги на рівні АПЛ у нього ще немає.

Юліан Нагельсман

Вік: 36 років
Клуб: збірна Німеччини

1830576698


А це цікавий варіант. Як мінімум. У всякому разі, якщо таке рокірування відбудеться, то німецький порядок у «Ліверпулі» обов'язково має зберегтися. Як і вже знаменитий «гегенпресинг».

Нагельсман ніколи не приховував, що хоче бути саме клубним тренером. І цілком може бути, що після Євро-2024 Юліан повернеться до звичної роботи. Німецький Bild стверджує, що Нагельсман – один із головних кандидатів на посаду наставника «Ліверпуля».

На користь німця – досвід, незважаючи на юний, як для тренера вік, харизма та вміння ставити командам прагматичний та водночас яскравий футбол.

Але, з іншого боку, босів «Ліверпуля» має насторожити той факт, як саме Нагельсмана було звільнено з «Баварії». За однією з найпоширеніших версій, він не впорався з роздягальнею.

А роздягальня в «Ліверпулі» явно не боязкого десятку.

10 лютого 2024 14:52







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Англія, 29-й тур. Евертон – Ліверпуль. Огляд матчу

 

25 квітня 2024 00:49

Англія, 29-й тур. Манчестер Юнайтед – Шеффілд Юнайтед. Огляд матчу

 

25 квітня 2024 00:46

Англія, 29-й тур. Вулвергемптон – Борнмут. Огляд матчу

 

25 квітня 2024 00:24