Сьогодні 19 квітня 2024 р.

Яворский: «У нас прошла маленькая кадровая революция»

Fcnyva.te.ua

Футболісти та тренери футбольної команди «Нива» відбули до Криму на другий навчально-тренувальний збір. Тренери взяли з собою 24 футболіста, які за 13 днів мають зіграти п'ять контрольних спарингів.

Підсумки першого збору та поділитися планами на майбутнє у переддень виїзду до Криму ми попросили головного тренера «Ниви» Ігоря Яворського.

– На першому тренувальному зборі команда лише зрідка працювала з м'ячем, – почав розмову наставник «Ниви». – Завдання першого збору, а це перш за все робота над загальнофізичною витривалістю, виконано у повній мірі. Якщо взяти 17 тренувальних днів, то футболісти вибігали близько 200 км, тобто за тренування пробігали 11-12 км. Єдина відмінність – ранкове тренування відбувалося на пульсі – 140-150 ударів за хвилину, а вечірнє – 160-180. Зазвичай кросова підготовка в нас була двічі на день, за винятком кількох днів, коли друге заняття проводили у приміщенні (тренажерний і ігровий зали).

– Як оцінюєте спаринги «Ниви» з першоліговою «Буковиною»?
– Ми провели два спаринги двома складами з чернівецькою «Буковиною». В першому випадку молодь зіграла внічию – 0:0, а основа поступилася – 0:2, у другому, навпаки, нічия основи (0:0) та програш резерву (0:2). Хотілося б відзначити повторний поєдинок основного складу. Гра з боку «Ниви» була на пристойному рівні, ми контролювали м'яч, середня лінія нічим не поступалася супернику з першої ліги. До того ж на 20-25 хвилин у першому таймі на фоні великих навантажень на тренуваннях, яких ніхто не зменшував напередодні поєдинку, був застосований пресинг. Лише наприкінці матчу гравці «Ниви» дещо підсіли, разом з тим господарі поля і в цей проміжок часу не створили небезпечних моментів біля воріт Новака.

– Чим можете пояснити, що команда не забиває?
– Тренерів не може не хвилювати той факт, що команда не забила жодного гола. З боку «Ниви» було створено кілька хороших гольових моментів, які, на жаль, не вдалося реалізувати. Ми пробували на вістрі атаки ряд футболістів, але так поки що ні на кому не зупинилися. Зокрема, ми відмовилися від послуг Ігоря Худоб'яка, який, на мою думку, «Ниві» не допоможе. Нам потрібен футболіст дещо вищого класу, з кращими швидкісними даними. Чесно скажу, в нас є Олександр Лакуста, котрий нічим не гірший за Худоб'яка, при цьому Сашко молодий і з кожним днем прогресує.

– Не всі з минулорічного складу «Ниви» залишилися в команді...
– У «Ниві» пройшла маленька кадрова революція. Якщо враховувати час від завершення першої частини сезону до нині, то команду покинуло 9 футболістів. Найсерйознішими стали втрати Кабанова та Антонюка, також під час першого збору пішли з команди Шляховий і Листопад. На їх місце запрошено чотирьох приїжджих футболістів – Стоцький, Басараб, Білий та Кікоть. З великої кількості вихованців тернопільського футболу (тренери продивилися 12 чоловік – авт.), найприємніше враження залишив Андрій Скакун (1994 р.н.). Андрій – думаючий футболіст, добре грає лівою ногою. У хлопчини є всі задатки, щоб грати в якісний футбол. Єдине, що йому заважає, – стан здоров'я.

– Запрошені футболісти додадуть швидкості «Ниві», якої бракувало минулоріч?
– Ті гравці, які з'явилися в команді, вже додали їй швидкості. По-перше, новобранці самі по собі швидші від тих футболістів, які в нас були в середині поля, по-друге, не дивлячись, що більшість з новачків – молоді, разом з тим вони швидше працюють з м'ячем і швидше думають.

– Восени Ви говорили, що даєте шанс залишитися в команді трьом гравцям – Кушці, Плішці та Листопаду. Останнього в «Ниві» вже немає, а як справи в інших двох?
– На даному етапі робота на тренуваннях Кушки і Плішки тренерів задовольняє. Але вони мають розуміти, що повинні додавати, якщо хочуть потрапити до основного складу. Поки що для цього їм створені всі умови. Все в їхній руках і ногах.

– Чи задоволені умовами в яких «Нива» готувалася в Тернополі?
– Хочу подякувати голові ОДА Валентину Хоптяну, котрий зробив все можливе для того, щоб команда добротно готувалася до другої частини сезону в Тернополі. Також слів вдячності заслуговує в.о. ректора ТНЕУ Андрій Крисоватий, котрий забезпечив нам чудові умови проживання (з чистими номерами, телевізорами, Wi-Fi) та харчуванням в готелі «Галичанка». І що найголовніше, нам було зручно проживати в університеті і тренуватися поруч, у Кутківцях. Відповідно не потрібно було зайве витрачати кошти на автобус, до того ж коли футболіст на тренуванні пропотіє, не дуже зручно у такому стані його сідати в автобус...

– Чи всі футболісти витримали великі фізичні навантаження запропоновані Ігорем Яворським?
– На сьогодні 24 футболісти, які «вижили» після виснажливого першого тренувального збору, їдуть на другий збір. Разом з тим у кожній команді є гравці, які скажімо, під час кросу виявляють певне незадоволення. Але я їм одразу кажу: якщо хтось не хоче виконувати запропоновані завдання – нехай йдуть працювати в шахту. Там трудяги отримують по тих самих 3-5 тис. грн., але яка це каторжна праця, коли ти зранку заходиш і ввечері виходиш з шахти. По-друге, я працював у різних командах і з різними тренерами, тому ствердно можу сказати, що 90% українських тренерів пропонують такі ж навантаження, як Яворський. Так, можливо, в інших командах ці навантаження дозовані, скажімо з і без м'ячів. В Тернополі немає футбольного поля з тим ж штучним покриттям, щоб давати навантаження з м'ячами, відповідно працюємо в тих умовах, які є.

– Де проходитиме наступний збір і які завдання там ставитимете своїм підопічним?
– Тренуватимемося в селище Куйбишеве Бахчисарайського району (Крим) з 12 по 25 лютого. Там футболісти працюватимуть над швидкісною витривалістю та силою. Також на цих зборах плануємо зіграти п'ять ігор. Так, на 13 лютого заплановано зустріч з першоліговою «Кримтеплицею» (Молодіжне), на 17 лютого – з сімферопольською «Таврією» (прем'єр-ліга), на 23 лютого – з криворізьким «Кривбасом» (дубль). Суперники ще двох матчів на 15 та 21 лютого визначаться згодом. У цих поєдинках награватимемо основний склад, також спробує ряд гравців на позиціях, на яких вони раніше не грали... У Криму будемо багато працювати, щоб награти середню лінію та атаку, бо там у нас гратимуть здебільшого нові гравці, в той час коли оборона «Ниви» стабільна та зіграна і в порівнянні з минулим роком зміни якщо там і будуть, то мінімальні.

– Які позиції на сьогодні, ще є проблемними в «Ниви»?
– У першу чергу тренери в пошуках забивного форварда, лівого хава та кіпера. Розраховували підписати контракт з нападником Григорієм Гараняном з дніпродзержинської «Сталі», але, на превеликий жаль, в нього проблеми зі спиною. Він поїхав додому лікуватися, разом з тим, у нас домовленість: коли одужає, приєднається до «Ниви» на зборі в Криму. Там же хочемо передивитися ще одного нападника. Проблемна в нас і позиція лівого півзахисника, адже Ігор Швед не шульга, натомість змушений грати на цій позиції, бо кращого гравця поки в «Ниви» немає. Будемо пробувати на цій позиції того ж Скакуна, котрий непогано володіє лівою ногою. А ще шукаємо третього воротаря, адже нині в команді є тільки Андрій Новак та Руслан Мазур, натомість у футболі можливо всяке. Скажу відверто, якщо на початках я давав шанс молодим футболістам спробувати свої сили, то в Куйбишеві, якщо і будуть якість оглядини, то це будуть тільки ті гравці, рівень гри яких тренерам «Ниви» добре відомий.

– Свого часу Ви говорили, що були б не прости запросити до «Ниви» кілька футболістів з ФК «Тернопіль»...
– Я і сьогодні з задоволенням хотів би запросити декількох гравців муніципального клубу. Більше того, мав розмову на цю тему з головним тренером ФК «Тернопіль» Василем Івегешом, запропонувавши йому навіть обмін футболістами, але, на превеликий жаль, він не йде на співпрацю. Така позиція нині в головного тренера. На сьогодні це питання закрите, футболісти на контракті і ми не хочемо нагнітати ситуацію. Разом з тим буде звертатися до почесного президента клубу Сергія Надала, оскільки його ставлення до цього питання мені не відоме. Можливо президенти ФК «Нива» і ФК «Тернопіль» і знайдуть компроміс.

– Чи не передбачається більше кадрових втрат у команді з числа її лідерів?
– Були конкретні пропозиції воротарю Андрію Новаку та оборонцю Миколі Лазорику. Однак ми з ними завчасно домовилися, що вони дограють цей сезон у Тернополі і якщо «Нива» виходить у першу лігу, то залишаються в ній. На сьогодні ці футболісти тримають слово. ФК «Нива» ж зі свого боку виконує перед цими гравцями взяті на себе обов'язки. Тому жодних змін не повинно бути...

– Хто на сьогодні перебуває в клубному лазареті?
– У Анатолія Маткевича був струс мозку, відповідно лікарі йому на певний час заборонили бігати. На сьогодні Толік практично одужав, перебуває з командою та їде на збір. Юрій Войтович травмувався під час заняття в спорзалі. В нього підозра на ушкодження меніска, але остаточно діагноз мають встановити лікарі. Також у лазареті перебуває Редван Османов, у якого проблем із ногою. Редван, якщо буде здоровим, має приєднатися до команди вже в Криму.

– Тренувальний збір у Криму – не останній, чи спланована подальша підготовка «Нива»?
– Тренерський штаб спланував весь підготовчий період включно до 6 квітня – дня першого офіційного матчу «Ниви». На сьогодні плануємо після кримського збору на 4 днів повернутися додому. Далі – знову відбудемо на два тижні на кримський півострів, де хотілося б зіграти 5-6 спарингів. А заключний збір хочемо провести в Трускавці з двома спарингами. Натоміть 1 квітня повертаємося до Тернополя, де власне цілеспрямовано готуватимемося до старту другої частини сезону. Чи буде цей план витриманий, залежатиме від фінансової ситуації в клубу.

– Нові футболісти і спланована підготовка зможуть у комплексі реалізувати поставлені на сезон високі завдання?
– Завдання серйозні і ми їх повинні виконати. Це розумію я, як головний тренер, мої помічники, ті люди які працюють зі мною і, звичайно, футболісти. Всі прекрасно знають, що сьогодні робиться все можливе, щоб «Нива» реально претендувала на місце в першій лізі.

13 лютого 2013 06:00







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Нива Бузова – чемпіон Другої ліги-2022/23. Шлях до тріумфу

 

29 травня 2023 08:00

Вторая лига. Суперфинал. Металл – Подолье 1:0. Обзор матча

 

16 червня 2021 20:43

Николаев-2 прервал 18-матчевую беспроигрышную серию Металлиста-1925

 

12 листопада 2017 22:18