Сьогодні 29 березня 2024 р.

Небезпечне розслідування: голова ФФУ погрожує розправою журналісту

Андрій КРАВЕЦЬ

Черговий скандал за участі голови федерації футболу України – Андрія Павелка. Журналіст зі Швейцарії, який опублікував декілька статей про корупційні схеми українського чиновника – заявив про регулярні погрози з боку очільника ФФУ.

В чому звинувачують Павелка, і які погрози лунають? Всі деталі в матеріалі у програмі «Подробности».

540 мільйонів гривень в 2017 та 740 мільйонів гривень в 2018 роках з державного та місцевих бюджетів. Програму спорудження футбольних майданчиків по всій країні започаткував голова ФФУ та бюджетного комітету – Андрій Павелко. Головна ціль – начебто «футбольне майбутнє» України.

«Чтобы мы строили для наших детей», – заявив Андрій Павелко, голова ФФУ.

Однак, будують в ФФУ за власними правилами: для спорудження майданчиків відкрили спеціальний завод вартістю 8 мільйонів євро. Устаткування – за останнім словом техніки.

«Ось бачите – це американська частина, а це німецька. Ми розвинули технології завдяки нашим партнерам. Тут переробляють автомобільні покришки. Устаткування із США. А взагалі, у нас тут все, як у Німеччині. Ми використовуємо технологію головного партнера – німецької компанії «Політан», – заявив Андрій Бондаренко, директор «ФФУ Продакшн».

Устаткування для нового заводу купували в країнах Європи та США. Але посередником стала... арабська компанія S.D.T FZE.

За даними журналістів, підприємство – фіктивне. А ціна обладнання зросла на 20 відсотків. На стільки ж подорожчала й сировина, яку закуповували в тому числі за державні кошти. Участь компанії з Еміратів визнав і сам Павелко. За його словами, таку вимогу поставив постачальник – німецька фірма «Політан».

«В ходе переговоров, было выявлено, что немецкая компания «Политан» – это лучший производитель этого покрытия – предоставил компанию для осуществления поставки оборудования, как раз из Эмиратов. Я получил письменное доказательство от «Политан», что для совершения этой сделки, была выбрана эта компания, находящаяся в Эмиратах», – говорить Андрій Павелко, президент ФФУ.

Ми вирішили звернутися до виробника. І як виявилося, ФФУ «нікому нічого не зобов'язане».

«Компанія Polytan ніколи не залучала будь-яких третіх партнерів (включаючи компанію SDT або виробників обладнання) умовою своєю участі в проекті. Компанія ніколи не зобов'язувала FFU Production залучати певних партнерів. Це виняткове право й вибір української сторони – працювати з тими чи іншими компаніями з постачання обладнання».

Далі – більше. За даними українських журналістів, арабська компанія існує виключно заради підвищення вартості обладнання.

«Для того, чтобы производить по контракту с немецкой фирмой «Политан» немецкую траву немецкого же типа – закупала оборудование, внимание! – в США, Великобритании, Дании и там только чуть-чуть в Германии фирма «СДТ ФЗЕ». Она располагается в свободной экономической зоне в ОАЭ и обладает всеми признаками «пустышки» – «фирма-прокладка», – зазначив Артем Франков, журналіст.

Розслідували корупцію Павелка не тільки в Україні, але й за кордоном. Швейцарський журналіст Арно Беда опублікував декілька статей у виданні «Ілюстре».

«Йдеться про дві статті, які вийшли з інтервалом шість місяців. Президент ФФУ – Павелко, попросив у УЄФА видати кредит в розмірі 4 млн. євро, які він і отримав. Він проводив фінансові операції, щоб переводити ці гроші через офшорні організації Еміратів. І вилучав комісію – приблизно 20%. Таким чином, це корупційні гроші. Тепер я в незвичному становищі, «під прицілом», – наголосив Арно Беда, журналіст видання «L'illustré».

За словами журналіста, йому регулярно погрожують:

«Мені погрожували. Телефонували з України. Я думаю, що від імені Павелка, однак це належить з'ясувати остаточно. Зараз проти мене та журналу «Ілюстре» подали скаргу в Лозанні. Мене просять замовкнути. Павелко хоче, щоб про нього більше не говорили. Чому хочуть змусити журналіста мовчати? Чому мене хочуть обмежити? Без сумніву, те, про що я говорив – правда», – стверджує Арно Беда, журналіст видання «L'illustré».

На своїй сторінці у Facebook швейцарський журналіст висловив навіть побоювання за власне життя і розповів історію свого колеги з Гани: тамтешній журналіст проводив розслідування корупції в сфері місцевого футболу. У підсумку главу футбольної федерації Гани, який отримав хабар в 65 тисяч доларів, було пожиттєво відсторонено від футбольної діяльності, а влада ініціювала розпуск та створення нової національної асоціації футболу. А журналіста розстріляли неподалік власного будинку.

Тим часом в Україні, багаторазові розслідування журналістів у справі Павелка та представлені журналістами докази його багатомільйонної корупції досі залишаються непоміченими владою, правоохоронцями та антикорупціонерами.

24 січня 2019 09:00







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Звернення Президента України Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня повномасштабної війни

 

28 березня 2024 20:47

Звернення Президента України Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня повномасштабної війни

 

27 березня 2024 18:50

Звернення Президента України Володимира Зеленського наприкінці 762-го дня повномасштабної війни

 

26 березня 2024 19:55