Сьогодні 29 березня 2024 р.

Кочетов: «Запорожский «Металлург» уже больше года в поле зрения Комитета этики»

Куратор Комітету ФФУ з питань етики та чесної гри Ігор Кочетов дав інтерв’ю на тему матчів з фіксованим результатом. Приводом для розмови став контрольний поєдинок «Металург» – «Авангард», який припинили через підозру в тому, що запорожці грали на фіксований результат.

– Ігоре Миколайовичу, що вам відомо про скандальний спаринг «Металург» – «Авангард»?
– Скажу більше: у полі зору Комітету «Металург» перебуває більше року. А починаючи з Кубка Макарова, який відбувся на початку року, запорізький ФК знову був помічений в іграх, де гравці допускали відсутність чесної боротьби на полі. Це пояснювалося, на нашу думку, тим, що вони навмисне створювали моменти суперникам для взяття своїх воріт.

До того ж спостерігали за ними на Меморіалі Закарлюки. У матчі з «Арсеналом» «Металург» знову під завісу зустрічі раптом почав створювати нагоди опоненту. Це було настільки очевидно, що київська команда відмовилася забивати м’ячі. У результаті чого на 80-й хвилині гравці «Металурга» влаштували бійку та пішли з поля, звинувативши арбітрів, які, мовляв, погано обслуговували гру.

Тиждень тому на семінарі з безпеки в Будинку футболу я звернувся до представників «Металурга». Насамперед, я закликав провести розслідування, аби розібратися, що коїться в команді, тому що з конкретної хвилини гравці починають допускатися помилок, нехарактерних для рівня футболістів «Металурга».

Водночас представникам «Авангарда» я сказав: якщо побачать, що з боку суперника будуть підозрілі дії, просто перервати матч. Це все було сказано для того, щоби не дати можливість зіграти ставкам, які стояли, зокрема, на перемогу краматорців з розгромним рахунком.

Думаю, якщо вже два матчі не догралися через підозри (в цьому випадку ставки повертаються), то в нас уже є певна система протидії. Вважаю, що новий склад Комітету на чолі з Баранкою повинен серйозну увагу приділити цьому питанню.

– Президент «Металурга» Андрій Богатченко розповідав, що ви йому телефонували напередодні спарингу. За його словами, ви дозволили зіграти його, проте порадили звернути увагу на дії своїх виконавців.
– Я не можу давати дозвіл, грати матч чи ні. З мого боку можуть бути лише рекомендації керівникам кожного клубу. Якщо виникають підозри, необхідно проводити внутрішнє розслідування, аби виявити тих гравців або функціонерів, які займаються непорядними справами. Раджу президенту «Металурга» розібратися, що все-таки коїться в клубі.

– Гадаєте, що він не в курсі справ?
– Я впевнений, що кожен керівник і головний тренер завжди бачать, що відбувається на футбольному полі. Вони знають можливості своїх підлеглих і мають знати про процеси всередині команди. А коли про це починають говорити інші, вони мають з подвійною або навіть потрійною увагою стежити за всім.

– А якщо керівники нічого не роблять?
– На мою думку, в таких випадках їм повинні допомогти правоохоронні органи та новостворений Комітет, який, можливо, найближчим часом почне роботу.

– А коли він розпочне діяльність? Баранка в коментарі «Рейтингу Букмекерів» 23 лютого заявив, що до роботи приступає цього тижня.
– Усі питання до пана Баранки, якого 12 грудня призначили головою Комітету ФФУ з питань етики та чесної гри.

– Чи надалі користуватиметеся стратегією зупиняти матчі, коли виникають певні підозри?
– Зараз ми говоримо про товариські поєдинки. Немає серйозних наслідків від того, що його перервуть. На моє переконання, футбольні органи разом з Контольно-дисциплінарним Комітетом (КДК) зобов’язані розробити механізм, який дозволить мати можливість зупинити будь-який матч. На сьогодні це один із інструментів, аби не дати зіграти ставкам, які забезпечуються заздалегідь фіксованим результатом і діями гравців, які нехтують принципами спортивної боротьби.

– Чи реально такий метод застосувати в офіційних матчах?
– Я думаю, що цілком реально таке зробити в офіційних іграх.

– На що вказує той факт, що договірні матчі дійшли до рівня контрольних поєдинків?
– Це означає лише те, що Україна сьогодні дарує чудове підґрунтя для «чорних» тоталізаторів і для людей, які вербують у першу чергу молодих гравців для криміналізації вітчизняного футболу. Правоохоронні органи однозначно мають діяти активніше в цьому питанні. Наразі в кожному регіоні, де є футбольні клуби, правоохоронні органи повинні мати співробітників, які працюватимуть у цьому напрямку. В такому випадку регіональним Федераціям і Комітету з етики буде набагато легше протидіяти такому явищу, як матчам з фіксованим результатом.

– Чи можете дати прогноз щодо розвитку боротьби з договірними матчами? Чи бачите світло в кінці тунелю?
– Ви знаєте, мені складно відповісти. Я не сумніваюся, що органи правосуддя працюватимуть у цьому напрямку. Я не сумніваюся, що керівництво ФФУ займатиме жорстку позицію до договірних ігор. Утім, не можу спрогнозувати, якими механізмами та як працюватиме новостворений Комітет. Мені навіть невідомо, хто туди входить і чи будуть в їхньому складі працівники правоохоронних органів, які зможуть проводити розслідування. Необхідно не просто оцінювати графіки букмекерських контор, а й доводити розслідування до логічного завершення.

Нагадаємо, що 27 лютого відбувся спаринг «Металург» Запоріжжя – «Авангард» Краматорськ, який було перервано через підозру у фіксованому результаті.

Додамо, що матч Меморіалу Закарлюки «Металург» З – «Арсенал» міг бути договірним, а клуб «Россо Неро», на основі якого було відроджено «Металург», також був помічений у «дивних» матчах. До того ж ПФЛ закликала до боротьби з договірними матчами.

Крім того, на контрольний поєдинок «Геліос» – «Металург» Запоріжжя свого часу поставили понад 90 тисяч доларів на ринок перемоги господарів поля. Майже ідентичну суму ми зафіксували на інший спаринг запорізького «Металурга» – проти «Полтави».

1 березня 2017 18:38







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Звернення Президента України Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня повномасштабної війни

 

28 березня 2024 20:47

Звернення Президента України Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня повномасштабної війни

 

27 березня 2024 18:50

Звернення Президента України Володимира Зеленського наприкінці 762-го дня повномасштабної війни

 

26 березня 2024 19:55