Сьогодні 28 березня 2024 р.

Как ФФУ и Минрегионбуд «оприходовали» 160 млн. бюджетных гривен

Константин АНДРИЮК



Каюся!

Згрішив! :-)

Після того, як прочитав не одну статтю, про зламану пошту керівників і працівників ФФУ.

Тепер, не стримався.

Скачав, відкрив, почитав.

Затягло, заінтригувало.

Звісно, це фейк, поспішив нас заспокоїти на початку червня президент ФФУ – Андрій Павелко.

Звісно, думав я, читаючи оті сотні листів, де постійно бачив елементи схем, які дивовижним чином перегукувалися із моїм останнім розслідуванням, на тему державних грошей.

Хто не бачив, прошу.

«Операція-федерація» називається



Тут, на 9:48, ви можете побачити, фактично доведену злочинно-корупційну змову представників державного органу «Мінрегіонбуд» із ФФУ, з метою заволодіння державних коштів.

Те, що я побачив та проаналізував у цих листуваннях – вражає.

Я все викладу, в доступній формі, а ви далі самі вирішуйте фейк це чи ні. Але прошу, вирішуйте самостійно, без підказок керівництва ФФУ.

Отже, головні дійові особи:
– фахівець з тендерних закупівель суб-компанії ФФУ ТОВ «Спорт Технології» – Вікторія Баханова
– комерційний директор ТОВ «ФФУ Продакшн» – Сергій Можаров
– вочевидь, тіньовий куратор проекту «Штучні поля ФФУ» – Дмитро Терещук.
– Роман Мельник, який, вочевидь, є головним спеціалістом відділу, з питань взаємодії з органами влади та аналітичної роботи Управління впровадження та моніторингу пріоритетних проектів будівництва Мінрегіонбуду.

Етап І. Підготовка

undefined



17 березня 2017 року комерційний директор ТОВ «ФФУ Продакшн» Сергій Можаров фактично отримав від Баханової вказівку заявляти вартість будівництва заводом футбольних майданчиків менше 1,5 млн гривень. Прична проста, уникнути проведення тендеру в системі ProZorro, щоб замовник самостійно обрав «правильного» підрядника.

Що цікаво, планування та підготовка реалізації схеми датується березнем 2017 року. Тобто, за півроку до внесення головою бюджетного комітету Верховної Ради Павелком, змін до Держбюджету, про виділення державних коштів на будівництво футбольних полів.

undefined



Далі вже Баханова 17 липня 2017 року обговорює можливість укладення договору, щодо будівництва футбольних полів зі штучним покриттям без участі в тендерах (шляхом розбиття бюджету на дві суми. Це, відповідно, два різних державних класифікатора) з вочевидь прихованим куратором проекту «Штучні поля ФФУ» Дмитром Терещуком.

undefined



Пам’ятаєте, в моєму розслідування дивовижні метаморфози, із магічним збільшенням статутного капіталу ФФУ Продакшн? Донька ФФУ Продакшн, ТОВ «Спорт Технологія» мала в кого повчитися. Статутний капітал цієї компанії так само дивовижно збільшується із 1 000 гривень до 7 000 000 гривень. Чистий збіг, ну правда ж?

undefined



Збільшення статутного капіталу «Спорт Технології»

Вже тоді було відомо, не лише хто переможе на дерджавних тендерах, а навіть в кого будуть купувати штучну траву замовники. Звісно ж, у ТОВ «Спорт Технологія». Фактично, заявка на закупівлю покриття у «Спорт Технологій» була сформована ще у травні, де тендерами і не пахло. На практиці, підприємство – ТОВ «Енергія» (яке зазначено у заявці) перемогло у тендері. Але, не в травні, коли була заповнена заявка, а аж у грудні. Надіславши ЗА ДЕНЬ до своєї перемоги, заявку на закупівлю покриття.

Етап ІІ. Обкатка

undefined



Та сама заявка від майбутнього переможця тендеру – «Енергії», яка була заповнена ще у травні.

undefined



Вище, сама заявка, але вже заповнена, та скріплена печаткою. УВАГА, тендер відбувся лише наступного дня.

undefined



А ось і докази перемоги ТОВ «Енергія» в тендері

На всю цю історію, з фактичним проведенням тендеру, знадобилося всього . . . 2 доби:

– 19 грудня співробітник «Спорт Технології» Євген Третьяков надіслав Бахановій, серед іншого, бланк заявки від 12 травня на закупівлю матеріалу для міні-футбольного поля 42х22 м на Львівщині;
– 20 грудня ця заявка стала переможцем тендеру.

Іншими словами, офіційно на вивчення всіх документів, прорахування спроможності компанії виконати заявлені позиції і т. д. знадобилась ЛИШЕ 1 доба. І все це, у нашій, забюрократизованій державі. Підготовка до тендеру, за 9 місяців до оголошення самого тендеру. Тобто, зміни до Закону України «Про державний бюджет» навіть не були внесені, майданчики для будівництва футбольних полів не були визначені, а «Спорт Технологія» вже у травні 2017 знала, покриття будуть купувати саме у них.

Етап ІІІ. Залучення адмінресурсу

А от далі, почалося найцікавіше – залучення адмінресурсу для 100%-го отримання всіх необхідних замовлень.

«Стартовий свисток» пролунав ще 27 вересня – коли Терещук надіслав Бахановій перелік областей та районів, які братимуть участь в Програмі. Чим не аналогія з амбарною книгою партії регіонів, у якій вівся чорний облік хабарів та тіньових потоків?

Ось це фото дуже нагадує перелік таких собі «кураторів» за процесом виконання. Зверніть увагу, Чернігівську та Чернівецьку області контролюватиме абревіатура ПАВ. Яка дуже легко розшифровується як Павелко Андрій Васильович. До речі, саме так його позаочі називають більшість екс і чинних працівників ФФУ. А відповідь дуже проста, нардепи – Березенко і Бурбак є найбільш наближеними до президента ФФУ – Павелка, по партії БПП. Але ж ФФУ, як відомо, поза політикою і парламентські вибори-2019, тут звісно, ні до чого.

undefined



«Амбарна книга» ФФУ – перелік таких собі «кураторів» за реалізацією «схеми». Павелко контролює Чернігівську та Чернівецьку області

undefined



Дійшло до того, що в листуванні, є навіть скріни з месенджерів. Це дуже важлива деталь, фактично надісланий звіт від Терещука до ФФУ. Де той, показує своє листування із заступником голови Сумської ОДА – Миколою Підопригорою. Останній там, як і належить досвідченому чиновнику, надав детальну таблицю з населеними пунктами, де будуть побудовані поля і запопадливо запитав, чи потрібно, мовляв, цю інформацію деталізувати.

У підсумку, через 2 дні, саме Баханова надіслала Терещуку документи з вказівкою заповнити бланки звітності, які необхідні, щоб потрапити до Програми, якими Адміністрація:

– гарантує цільове використання бюджетних коштів;
– просить включити до списку проектів, які можуть реалізуватися за рахунок Програми;
– надає перелік проектів, які можуть реалізовуватися за рахунок за рахунок Програми в 2017 році.

Звіт «адмінресурсу» – таблиця заступника глави Сумської ОДА Підопригори М.А. з населеними пунктами, в яких будуть побудовані поля в рамках Програм

undefined



Документи-вказівки Терещуку від організаторів «схеми» щодо залучення до неї Мінрегіону

Далі це підтвердили самі держадміністрації, які почергово, звернулися до Мінгрегбуду з проханням внести до Програми об’єкти тих розпорядників бюджетних коштів, які підтвердили готовність закупити штучне покриття саме у «Спорт Технології». Фактично, відзвітувавши про успішно виконане завдання з наданням документів до Міністерства. 

undefined



Звіт «адмінресурсу» – прохання глави Дніпропетровської ОДА до Мінрегіону внести контрольовані «Спорт Технологією» об'єкти до Програми

Далі – більше.

19 жовтня головний спеціаліст відділу з питань впровадження та моніторингу пріоритетних проектів будівництва Мінрегіону Сніжана Сергійчук надісилає «Спорт Технології» перелік об'єктів, які можуть бути реалізованими за рахунок Програми у Вінницькій, Запорізькій та Тернопільській областях.

undefined



Перелік Мінрегіону об'єктів, які можуть бути реалізованими за рахунок Програми у Вінницькій, Запорізькій та Тернопільській областях

А вже 26 жовтня головний спеціаліст відділу з питань взаємодії з органами влади та аналітичної роботи міністерства Роман Мельник надіслав Бахановій детальний звіт щодо доцільності реалізації проекту в кожному регіоні України.

undefined



Детальний звіт Мінрегіону щодо доцільності реалізації проекту в кожному регіоні України

Цього ж дня (!) керівник відділу з питань впровадження та моніторингу пріоритетних проектів будівництва Мінрегіонбуду Олег Топиха, надіслав Бахановій ідентичного звіту Мельника листа.

Далі – справа техніки. Того ж таки, 26 жовтня провела своє засідання Комісія з розгляду пропозицій щодо формування переліку об'єктів, які фінансуватимуться за рахунок Програми. А до її складу, о диво, увійшли:

– глава Бюджетного комітету ВР, президент ФФУ – Андрій Павелко;
– підлеглий Павелка, генеральний секретар ФФУ – Юрій Запісоцький;
– керівник відділу з питань впровадження та моніторингу пріоритетних проектів будівництва Мінрегіонбуду Олег Топиха.

undefined



Склад комісії з розгляду пропозицій щодо формування переліку об'єктів, які фінансуватимуться за рахунок Програми

Тобто, рядовий співробітник ФФУ – Баханова, яка нібито ніде не працює, визначила держустанови, локації майданчиків під футбольні площадки, та обсяг бюджетних коштів для проведення тендерів?

І навіть на цьому дива на припинилися.

30-го листопада Баханова отримує від Терещука «таємний список» із повним зазначенням займаних посад та особистої інформації осіб, через яких відбуватиметься, за попередньою домовленістю, закупівля у «Спорт Технології» матеріалу підрядниками, які «виграли» тендери.

undefined



«Таємний список» із повним зазначенням займаних посад та особистої інформації осіб, через яких відбуватиметься закупівля у «Спорт Технології» матеріалу підрядниками, які «виграли» тендери

І врешті-решт, вишеньки на тортику.

Прямим підтвердженням контролю Мінрегіонбуду з боку «Спорт Технології» є ряд документів. Серед яких, найцікавіший це складений бухгалтером-кошторисником «Спорт Технології» та «ФФУ Продакшн» – Наілею Лавровською, кошторис проекту з будівництва типового майданчика для міні-футболу. Який згодом опублікували на сайті МінРегіонБуду

undefined



Однак найяскравішим моментом у цьому листуванні є те, що пані Баханова, замість МінРегіонБуду ще (!!!)16 листопада 2017 року(!!!) затвердила всю проектну документацію, яку підготувала Наіля Лавровська для проведення тендерів.

undefined



Кошторис отриманого від Терещука проекту з будівництва типового майданчика для міні-футболу

На сайті ж МінРегіонБуду ця документація (крапочка у крапочку скопійована з тієї, що була затверджена Бахановою) з’являється тільки (!!!)30 листопада 2017 року(!!!), ну і самі тендери, нарешті, були проведені у грудні 2017 року. Ось така нехитра хронологія подій.

undefined



Публікація Кошторису на сайті Мінрегіонбуду

Це і дає багато відповідей, чому так заметушилися представники Мінрегіонбуду, після запитів з боку ЗМІ про ці документи. На прості запитання: «А хто автор цих документів» держустанова почала терміново замітати сліди, видаляючи старі локументи, та замінюючи новими.

Та власне самі подивіться.

Спершу у виконані журналіста НАШІ ГРОШІ – Олександра Курбатова



Ось тут на 6:11

А згодом їхні відповіді на мої запитання



На 10:59

Етап ІV. Збіг фінансових потоків

А далі все було просто. Відбулися, так звані «тендери», після яких «Спорт Технологія» зосередила на собі, фінансові потоки підрядників-»переможців».

І підтверджує це саме Баханова.

Спершу, вона надіслала Терещуку документ, із сумами закупівлі матеріалу в «Спорт Технології» та контактами вищезазначених підрядників.

undefined



Документ з сумами закупівлі матеріалу в «Спорт Технології» та контактами підрядників-»переможців» тендерів

undefined



Ось, наприклад, підрядники та суми по рідній для Павелко Дніпропетровщині.

А потім, 11 лютого, лист із красномовною темою: «табличка все зійшлося», що містить файл «загальна з заробітком».

undefined

undefined



Підсумкові документи «схеми»

undefined



А ось вже така табличка із сумами заробітку, яких покладе собі в кишеню ФФУ по Дніпропетровській області.

Замість епілогу. .
.

ФФУ та її керівництво може скільки завгодно відбиватися, а точніше стабільно ігнорувати обвинувачення на тему нечесних тендерів та виборів підрядника, завищених цін на штучну траву чи використання адмінресурсу в Кабінеті Міністрів.

Але доведений факт корупційної змови з державним органом «Мінрегіонбуд», це вже хлопці та дівчата з ФФУ – серйозно. Бо це, шановні, називається – державні гроші та злочинне ними заволодіння. Простішими словами, це саме ті гроші, які дістаються з кишені платників податків. Тобто, з наших із вами кишень. І ці гроші вочевидь не просто розкрадаються, а ще й будуть прямо використані на політичну агітацію, наступних парламентсько-президентських виборів-2019.

Пряміших доказів, вочевидь вже не відшукати. Відтак, я навіть не буду просити вас відповідати – фейкові ці документи чи ні. Нехай краще, це зроблять правоохоронні органи. Які й оголосять згодом свій вердикт. І бажано, не нам. А одразу, напряму. Фігурантам, усієї цієї злочинно-корупційної схеми.



28 липня 2018 09:00







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Звернення Президента України Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня повномасштабної війни

 

27 березня 2024 18:50

Звернення Президента України Володимира Зеленського наприкінці 762-го дня повномасштабної війни

 

26 березня 2024 19:55

Звернення Президента України Володимира Зеленського наприкінці 760-го дня повномасштабної війни

 

24 березня 2024 21:00