Сьогодні 18 квітня 2024 р.

Фаворов: «Постараемся дать бой «Шахтеру»

Центральний півзахисник «Десни» Артем Фаворов в інтрев’ю прес-службі УПЛ окреслює своє ставлення до футбольної статистики, розповідаючи, чого його команда хоче досягти в поєдинку з «Шахтарем».

– Артеме, коли у Чемпіонаті виникає перерва, вона зазвичай іде на користь колективам, які переживають кризу. Однак Ваша «Десна» в останньому матчі першого кола перемогла. Не було відчуття, мовляв, ми на ходу, жаль, що «вікно» настало саме тепер?
– Футболісти не впливають на календар – його складають із урахуванням «вікон» для збірних, передбачених ФІФА. Так що тут нема на що нарікати. Наше завдання – існувати в режимі «від туру до туру». З другого боку, ми ці два тижні провели в хорошому настрої, готувались і тренувалися з піднесенням.

– Під час перерви чернігівська команда перебувала в рідному місті, зігравши спаринг із грузинським клубом «Колхеті-1913». Розповіжте, будь ласка, про цю зустріч.
– Це був запланований поєдинок, який пішов на користь обом колективам. Такі спаринги мають головне призначення підтримувати форму футболістів у період відсутності офіційних зустрічей. Вважаю, матч із грузинами виконав свою функцію.

– У 10-ти матчах першого кола Ви відзначилися трьома забитими м’ячами, при цьому не віддали жодної результативної передачі. Як оцінюєте ці показники?
– Безумовно, завжди є до чого прагнути. Але мені здається, для центрхава захисного спрямування три голи – непогана цифра. Хоча головне – загальнокомандні результати і якість гри.

– Статистична система InStat стверджує, що в тих же 10-ти поєдинках Ви в середньому 14 разів вступали в єдиноборства й виграли тільки половину. Чи не замало це для гравця Вашої позиції?
– Не знаю, складно сказати… Як мінімум, у половині випадків не програв, не дав себе обійти… Взагалі статистика – специфічна річ, не можна сліпо на неї покладатись. У моєму розумінні, найважливіше – ігрова картинка, відчуття матчу.

– Згідно з тими ж показниками InStat, за все перше коло Ви сфолили тільки 12 разів. Що допомагає зберегти «культуру силової боротьби» у нашому жорсткому Чемпіонаті?
– Що таке фол, чому він виникає? Він виникає тоді, коли не встигаєш або програєш боротьбу. Я багато працюю на тренуваннях, а на полі намагаюся завжди допомагати партнерам. Інколи доводиться порушувати правила не через свою помилку. Проте ще раз скажу – цифри цифрами, а ключове – ігрова картинка.

– Ви вже двічі вжили це словосполучення. А як же «науковий підхід до футболу», методика Валерія Лобановського, акцент на підрахунок ТТД тощо?
– По-перше, різні системи рахують по-різному. По-друге, цифри можуть ввести в оману: наприклад, я за матч віддам 90 пасів на п’ять метрів, і всі будуть точні, а можу зробити 15 загострювальних передач, із яких 10 точних, і від них буде набагато більше користі, проте комп’ютер виведе мене в «мінус». Розумієте? Або такий приклад: триває боротьба, суперник хоче віддати пас, однак не робить цього, бо я встигаю перекрити зону… – порахує таке комп’ютер? Навряд… Я не кажу, що добре, а що погано, різні є підходи. Просто підкреслюю, що віддаю перевагу своєму відчуттю від живої гри.

– Іще одне запитання, що стосується специфіки Вашої гри: у «Зірці» Ви зазвичай виступали центральним атакувальним хавом, у «Десні» Вас використовують переважно опорником. Якому амплуа віддаєте перевагу?
– Більшу частину кар’єри я виступав на позиції центрхава, який грає і на захист, і в атаку. Так, був різний досвід: закривав і позицію відтягнутого нападника, і на лівому фланзі атаки бігав. Мені подобається грати в центрі поля, тут епіцентр подій, велике скупчення футболістів, відбувається основна боротьба. І ще я зрозумів таке: тобі може здаватись одне, але тренеру видніше, в нього об’ємніше картина, він знає, як краще використати твої здібності.

– Друге коло, як і поточний Чемпіонат у цілому, почнеться для «Десни» архіскладним матчем – проти «Шахтаря»…
– Ми постараємося дати бій і показати якісний футбол. Сподіваюся, зробили висновки з 0:4 у Києві – тоді нам не вдалося показати себе з найкращого боку. Маємо зіграти упевнено, розкуто й зосереджено. А після фінального свистка, по результату, буде видно.

19 жовтня 2018 12:27







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Україна, 15-й тур. Олександрія – Оболонь. Огляд матчу

 

17 квітня 2024 21:30

Україна, 16-й тур. Минай – Динамо. Огляд матчу

 

17 квітня 2024 17:57

Україна, 24-й тур. Металіст 1925 – Дніпро-1. Огляд матчу

 

15 квітня 2024 21:16