Сьогодні 29 березня 2024 р.

Федык: «Ни одного новичка в «Рухе» сейчас нет»

Головний тренер «Руху» Іван Федик проаналізував завершення сезону в Першій лізі, розповів про підготовку команди до УПЛ та завдання, яке стоїть перед командою у новому сезоні.

– Після виходу «Руху» в Прем’єр-лігу України емоції потрохи вже вляглися. Що зараз відчуває наставник, який допоміг виконати команді це непросте завдання?
– Вважаю, що головну тренерську роботу у виконанні цього завдання зробив Леонід Станіславович Кучук. Також не потрібно забувати, що команду до сезону готував Юрій Михайлович Бакалов. Ми лише довели все до логічного завершення. Розуміємо, що зараз потрібно дуже серйозно готуватися до Прем’єр-ліги, адже попереду – дуже серйозні ігри.

– До старту нового сезону залишається вкрай мало часу. Як за такий короткий проміжок підготувати команду до матчів елітного дивізіону?
– Справді, за цей короткий час ми нічого кардинально не перебудуємо в команді, але налаштовуємося дуже серйозно перед відповідальними поєдинками. Головна особливість підготовки до матчу з «Ворсклою» – є трохи більше часу на підготовку до гри, аніж ми мали за останні два місяці.

– Вболівальники побачать певні зміни в грі команди?
– Все залежить від того, які гравці є у тренера в розпорядженні. Від роботи гравців на тренуванні ми будемо відштовхуватися та приймати ті чи інші рішення.

– У вас вже є інформація, з ким саме крокуєте у новий сезон, а кому з гравців кажете «дякую»?
– Станом на сьогодні ми готуємося до нового сезону із тими гравцями, які виходили в УПЛ. Жодного новачка в команді наразі немає.

– Які позиції на полі особисто ви хотіли б підсилити?
– Кожна команда завжди прагне підсилитися. На кожній позиції повинно бути два рівноцінні гравці, аби була хороша конкуренція.

– Як ви гадаєте, «Рух» у цьому складі готовий до нових викликів?
– Перші матчі в Прем’єр-лізі покажуть наскільки ми всі готові до елітного дивізіону: і клуб, і тренери, і гравці. Кожен матч – це своєрідний екзамен, до якого потрібно готуватися окремо.

– Матч проти «Ворскли» стане історичним для «Руху». Як оцінюєте шанси своєї команди в поєдинку з полтавчанами?
– Звичайно, «Ворскла» – фаворит цього протистояння. Будь-яка команда Прем’єр-ліги завжди має більше шансів на перемогу, аніж клуб, який лише підвищився у класі. У полтавців є досвідчений тренер і саме з його приходом «Ворскла» почала демонструвати кращий футбол, аніж був до цього. Також не потрібно забувати, що проти нас гратиме фіналіст Кубка України. А ще є фактор виїзного матчу. Ми готуємося до дуже важкого поєдинку.

– Які матчі «Ворскли» аналізуєте перед очним протистоянням?
– В нас є дуже багато інформації по минулих поєдинках полтавчан. Також знаємо, в якому стані зараз перебуває наш суперник. Ми все аналізуємо і робимо певні висновки.

– Зараз у структурі «Руху» з’являться ще дві команди – U-19 та U-21. Наскільки велику увагу ви приділятимете юніорам та дублерам?
– Обов’язково стежитиму за діяльністю цих команд. Гравці, які отримуватимуть менше ігрового часу в головній команді, зможуть компенсувати це матчами за дублерів. А ті молоді футболісти, які добре себе проявляють на юніорському рівні, обов’язково отримають шанс проявити себе у тренувальному процесі з головною командою.

– Яке завдання стоїть перед командою на наступний сезон?
– Головне завдання – набирати максимум очок в кожному матчі. 

– Іване Зіноновичу, завершення сезону в Першій лізі було доволі непросте для «рухівців». Як вам вдалося після невдалого рестарту вийти на фінішній прямій на переможний шлях?
– Після відновлення чемпіонату старт видався важким через багато причин. Зрештою, це мало кого хвилює. Усі хочуть бачити результат. Були травмовані, деякі футболісти пропускали ключові матчі через дискваліфікації. Найголовніше – це хороший колектив «Руху». Команда заслужила вийти у Прем’єр-лігу і в тих матчах, де потрібно було зіграти добре та проявити характер, вона це зробила. У багатьох матчах нам просто не щастило. У грі проти «Оболоні-Бровар» ми елементарно не могли забити, хоча повністю контролювали хід поєдинку. В матчі з «Чорноморцем» ми також могли здобувати три залікові пункти. Мали усі шанси, аби раніше розпочати підготовку до Прем’єр-ліги.

– Є певний осад, що «Рух» завершив Першу лігу на другому місці, а не переможцями?
– Ви бачили, як розвивалися події у чемпіонаті й аналізували турнірну таблицю. Ситуація була непередбачуваною. Всім нам хотілося фінішувати першими, але в цих обставинах могло бути все, що завгодно. Гадаю, всі задоволенні, що команда виконала завдання виходу в Прем’єр-лігу.

– Переможний домашній матч з «Минаєм» став переломним по ходу сезону?
– Ми не відчули, що вже виконали завдання, але розуміли, що це протистояння було переломним. Це одна з найважливіших перемог у сезоні, що минув. В Петрове ми також їхали перемагати «Інгулець». Той факт, що наш суперник виставив на гру всіх оборонців і опорних півзахисників в основному складі, багато про що свідчить. Вони також розуміли, що ми їдемо за перемогою.

– Які враження на вас справив цьогорічний розіграш Першої ліги?
– Цей сезон справді був дуже важким. Можна було побачити високий рівень багатьох команд. У клубах Першої ліги вистачає футболістів, які мають досвід виступів у Прем’єр-лізі. Все ж, різнция між дивізіонами – колосальна. От, до прикладу, візьмемо англійський Чемпіоншип. Там проповідують вертикальну гру – б’ють вперед, підбирають і біля воріт суперника вже намагаються щось створити. І це в державі, яка вважається найсильнішою у футбольному світі. Різниця між лігами – дуже велика у всіх країнах. Футболісти повинні перелаштуватися під рівень елітного дивізіону. Гравцям, які понижуються у класі, також непросто адаптуватися під вимоги нижчої ліги.

– Хто на вас найбільше вплинув у тренерській кар’єрі?
– Мені пощастило працювати з двома топ-тренерами: з Олегом Кононовим та Леонідом Кучуком. Вони обидва мали на мене великий вплив і допомогли мені в становленні мене, як тренера. Кожен наставник йде своєю дорогою та керується своїми принципами. Коли на шляху трапляються хороші тренери – це велике щастя.

– Який футбол ви хочете бачити від своєї команди у Прем’єр-лізі?
– Ми будемо грати на результат. Прагнемо, аби якомога більше футболістів прогресували та виходили на новий рівень.

– Ви були наймолодшим тренером в Першій лізі України. Багато футболістів у «Русі» вас вже знали до роботи в клубі. Гравці дотримувалися субординації?
– Дякую всім футболістам за розуміння. Вони мені лише допомагали. Перед нами стояло спільне завдання, яке потрібно було виконати. З ним ми впорались. Попереду – нові виклики. Потрібно ще багато працювати.

19 серпня 2020 14:07







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

УПЛ, 22-й тур. Рух: у фокусі – ЛНЗ

 

28 березня 2024 16:00

УПЛ, 22-й тур. Кривбас готується до Вереса

 

28 березня 2024 11:39

Україна, 17-й тур. ЛНЗ – Минай. Огляд матчу

 

23 березня 2024 18:46