Сьогодні 19 квітня 2024 р.

Бабич: «80% наших футболистов бегают по асфальту»

Головний тренер «Маріуполя» Олександр Бабич розповідає, як живе й працює його команда.

– Зараз ми із сім’єю в Одесі, приїхали сюди перед святами, – починає розповідати Олександр Олександрович. – Перед тим місяць були в Маріуполі, куди повертаємося завтра (інтерв’ю записано в четвер. – Прим.).

– Знаєте, ще в першій половині квітня циркулювала інформація, що Ваша команда ось-ось почне роботу невеликими групами. Втім, потім умови карантину зробили жорсткішими, тож, судячи з усього, ці плани не реалізувалися.

– Десь так і було. Ми сподівалися, що 3 квітня, потім 24-го все повернеться до нормального життя, та, на жаль, цього не сталось. У нашому місті й клубі неухильно дотримуються вимог карантину. Як наслідок – клубна база й тренувальні поля закриті, недоступні для праці. Розуміємо, що принаймні до 12 травня так і буде.

– Розмовляючи з футболістами різних клубів упродовж останніх півтори місяців, можна дійти висновку, що в такий час фактично головним є тренер із фізпідготовки.

– Можу погодитися. За умов нормальної життєдіяльності, нормального тренувального процесу всім керує головний тренер, а за нинішніх умов гравцям доводиться тісніше спілкуватись із моїм помічником. У нас робота побудована так: на початку тижня в загальну групу, де зареєстровані футболісти, скидається план роботи, а наприкінці тижня гравці туди ж надсилають свої показники. Тобто працюємо в тижневому циклі.

– Робите поблажки підопічним, пам’ятаючи, що всі живуть і працюють у різних умовах?

– Безперечно. Мені, наприклад, очевидно, що десь 80% футболістів не мають змоги бігати на траві – тільки по вулицях міст, тобто на асфальті. У нас, у Маріуполі, бігають лише так. Зрозуміло, що все це потрібно враховувати. Взагалі треба бути реалістом і усвідомлювати: на 100% план індивідуальної підготовки гравці не виконають. Якщо буде 70% – це прекрасний показник. Ви ж зрозумійте, що, крім іншого, такий режим елементарно набридає: то в нормальному тренувальному процесі все можна змінювати, варіювати, а в індивідуальному цього не зробиш.

– Чим Ви займаєтесь у цей час?

– Переглядаю матчі – як попередні, так і наших можливих суперників. Ми ж не знаємо, коли поновиться сезон, не знаємо, з чого візьмемо старт – із матчу в УПЛ чи в Кубку України. Так що я готуюся до обох суперників… Щодо особистого, то не буду оригінальним: цей час – нагоди побути із сім’єю. Був дуже радий приїхати в Одесу: тут у нас хатинка, є змога підстригти газон, покласти мангал тощо… Дивлюся фільми, слухаю музику, читаю – серед останніх книг дуже сподобалася «Погаласуємо» Юргена Клоппа.

– Якщо карантин скасують, яким же буде той «посткарантинний» футбол?

– Він точно не буде видовищний. Фізичний стан гравці на якомусь рівні підтримають, а ось ігровий – це нереально. Особисто я найбільше переживаю за здоров’я підопічних: такий тривалий період без відповідної роботи створює передумови для травмувань. За час до поновлення матчів треба буде формувати підготовку. Плюс до того, графік завершення сезону буде дуже щільний, і це створює додаткові труднощі при плануванні тренувального процесу…

4 травня 2020 14:52







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Україна, 10-й тур. Зоря – Шахтар. Огляд перенесеного матчу

 

18 квітня 2024 18:29

Україна, 15-й тур. Олександрія – Оболонь. Огляд матчу

 

17 квітня 2024 21:30

Україна, 16-й тур. Минай – Динамо. Огляд матчу

 

17 квітня 2024 17:57