Сьогодні 29 березня 2024 р.

Тернопольская «Нива» получила нового владельца

З часу, як чинний на той момент президент тернопільської «Ниви» Автанділ Мдінарадзе розповів UA-Футболові про подальші плани клубу минуло майже два тижні. В тому інтерв’ю Автанділ Мамійович анонсував на 23 січня зібрання старих і нових акціонерів клубу. «На цих зборах узгодимо план подальших дій, – казав тоді пан Мдінарадзе. – Приймемо річний бюджет і виходячи з цього будемо формувати стратегію – вирішимо, де проводити збори, як комплектувати команду».

Спроба зв’язатися з керманичем клубу наступного після цієї дати ранку виявилася невдалою. Не відповідав на дзвінки і виконувач обов’язки наставника «жовто-зелених» Богдан Самардак. Власне, мовчанку пани Богдан та Автанділ зберігають і понині. На дзвінки вони не відповідають. А команда між тим досі не вийшла з відпустки і подальші її плани покривалися щораз густішим туманом.

– Наскільки мені відомо, процес переговорів між акціонерами триває, – сказав нашому виданню сьогодні вранці капітан «Ниви» Андрій Донець. – Тримаю щоденний зв’язок з Богданом Самардаком. З його слів, остаточне рішення ще не прийняте. Попередньо плануємо зібратися 10 лютого, але ця дата може змінитися в залежності від розвитку ситуації. В будь-якому разі, маючи чинний контракт з «Нивою», термін якого закінчується влітку, йти нікуди не хочу. Бодай тому, що з Тернополя мені близько їздити додому (Андрій родом з Волочиська на Хмельниччині – авт.). Також знаю, що чинні угоди з клубом мають Віктор Яневич, Ярослав Сворак і Андрій Грінченко. Стосовно решти футболістів чогось конкретного сказати не можу.

Трохи згодом певну ясність у ситуацію вніс директор клубу Роман Мацюпа. Втім, спершу легендарний в минулому оборонець «Ниви» виправив журналіста:

– В клубі я залишаюся. Але працюватиму, найвірогідніше, на посаді заступника директора. Автанділа Мдінарадзе в «Ниві» вже не буде. Саме в час, коли ми з вами розмовляємо, Автанділ Мамійович зустрічається з новими акціонерами і узгоджує юридичні нюанси з передачі клубу. Це питання мало вирішитися ще 23 січня, але потім підписання угоди перенеслося на 2 лютого. Нині колишній акціонер зустрічається, аби вирішити юридичні деталі, знову.

Імен нових акціонерів чи назви компанії пан Мацюва не вказав, зіславшись на побажання дійових осіб не розголошувати таємниці до узгодження усіх юридичних формальностей. Зрештою, наші джерела сповіщають, що президентом «Ниви» знову стане відомий на Тернопіллі підприємець, власник мережі супермаркетів «Родина» Степан Рубай. Щоправда, керуватиме клубом він не одноосібно, оскільки свою долю в фінансуванні клубу матимуть наразі не названі львівські інвестори. Свого часу, починаючи з 2007 року, пан Степан вже фінансував «Ниву». Під його опікою «жовто-зелені» в сезоні-2008/2009 повернулися до першої ліги, однак через рік знову вилетіли в третій за силою дивізіон.

Степан Рубай передав футбольний клуб під крило тернопільської облдержадміністрації в 2011-му, невдовзі після того, як Тернопільску ОДА очолив Валентин Хоптян, ставленик майбутнього втікача і злочинця Віктора Януковича. Борги клубу тоді складали 110 тисяч доларів і їх погашення лягло на плечі нових акціонерів в особі куратора клубу від влади Автанділа Мдінарадзе. Трохи згодом Автанділ Мамійович, заручившись пітримкою пана Хоптяна, став повноцінним президентом ФК і сприяв поверненню «Ниви» до першої ліги за підсумками сезону-2012/2013.

Керівництво «Ниви» мало амбітні плани, однак свої корективи внесла Революція гідності. Пан Хоптян, який ще в час народного повстання публічно хизувався тим, зо за наказом Януковича може навіть повішатися, змушений був тікати не лише з посади, а й з Тернополя. Футбольний клуб тим самим знову опинився на межі зникнення. Втім, у безнадійній ситуації «Нива» вкотре у своїй історії вижила. Влітку виконувач обов’язки наставника Самардак набирав команду наспіх і в стислі терміни. Попри те тернополяни хлопчиками для биття в осінній частині не виглядали і, посідаючи з 18-ма очками 13-те місце, нині можуть не хвилюватися про збереження прописки в першій лізі.

За наданою нашому виданню інформацією, пан Мдінарадзе повернув ФК панові Рубаєві на тій же безоплатній основі і майже з ідентичним боргом, який складає приблизно 115 тисяч доларів. Стосовно комплектації команди певності наразі немає, однак про окремі деталі Роман Мацюпа UA-Футболу розповів:

– Найвірогідніше, Самардак посаду наставника збереже. Богдан вів переговори з новими акціонерами і, наскільки мені відомо, змінювати тренера нове керівництво не збирається. З гравців я вже відпустив Ігора Озарківа, Тараса Петрівського, Тараса Дурая і Володимира Гудиму. Це хороші футболісти і ми були б не проти, аби вони залишилися. Але такими були умови їх контрактів. Решта основних гравців мають з клубом чинні угоди і розривати їх наразі ніхто не збирається. Стосовно підсилення, то це питання мають узгодити тренер і нові власники. Нині запросити новачків не проблема. Варто лише свиснути. Аґенти мене постійно видзвонюють, пропонують різні варіанти. Команд в Україні нині щораз менше, а футболістів багато. Втім, детальніше питання комплектації розглянемо, коли гравці і тренери приїдуть з відпусток. Орієнтовно це станеться наступного понеділка. Невдовзі після того плануємо проведення першого збору в Мукачево.

4 лютого 2015 19:49







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Перша ліга, другий етап. 1-й тур. ТОП-5 голів

 

27 березня 2024 11:00

Перша ліга, 18-й тур. ТОП-5 голів

 

30 листопада 2023 11:30

Перша ліга, 17-й тур. ТОП-5 голів

 

22 листопада 2023 09:00