Сьогодні 29 березня 2024 р.

Бальчос: «Работа арбитра сейчас, как никогда, должна быть качественной»

Александр ТРАВЯНКА

Президент ПФЛ Мілетій Бальчос поділився думками з приводу поновлення змагань у першій та другій лігах.

«ФАНАТИ ЗУМІЮТЬ ЗАБЕЗПЕЧИТИ ПОРЯДОК НА СТАДІОНАХ»

– Мілетію Володимировичу, за кілька днів поновлюється чемпіонат у першій та другій лігах. Скажіть, старт відбудеться за розкладом, переносів не передбачено?
– Почати варто з того, що в понеділок у Федерації футболу України відбулася нарада, присвячена безпеці проведення весняної частини змагань ПФЛ, на якій були присутні члени Комітету професіонального футболу федерації, члени Центральної Ради ПФЛ, представники всіх клубів, працівники МВС, СБУ та Міністерства України у справах молоді і спорту. Головним питанням зустрічі стало, звичайно ж, поновлення змагань у професіональній лізі та забезпечення безпеки учасників, особливо в тих містах, де нині нестабільна політична ситуація. Та, водночас, хочу наголосити, що практично всі клуби ліги працювали в плановому режимі, не було зривів у навчально-тренувальному процесі. Тобто з упевненістю можна сказати, що ліга стартуватиме вчасно.

Що ж до питань, які обговорювалися на нараді, то всі клуби одностайно виступили за те, що нестабільна ситуація в країні не повинна впливати на футбол, який має залишатися поза політикою, і фактором гуртування суспільства. У підсумку, дійшли згоди, що змагання без вагань потрібно розпочинати 28 березня, як це й було передбачено календарем. Водночас, про перенесення деяких матчів мова також не йшла.

Велику увагу на засіданні приділили й фанатському руху. Відомо, що фанати об’єдналися, забувши всі суперечки, й дуже багато з них допомагають під час проведення матчів, забезпечуючи правопорядок і безпеку. Зрештою, дійшли згоди, що потрібно працювати у цьому питанні на прикладі саме цих фан-клубів. Для цього нашим клубам необхідно вжити негайних заходів зі своїми фанатами, аби спільно працювати у питаннях забезпечення порядку на стадіонах. Як варіант, вони могли би виступати в ролі стюардів. До речі, у цьому плані вже працює чернівецька «Буковина». Окрім того, було наголошено на тому, що міліція повинна перебувати не в чаші стадіону, а за її ме­жами, й лише в разі необхідності чи виникненні нештатної ситуації, могла би втрутитися.

Звернули увагу й на те, що потрібно тісно співпрацювати з органами МВС і СБУ, щоби оперативно отримувати інформацію й відповідно реагувати на неї.

Отож, користуючись нагодою, через ваше видання хотів би звернутися до фанатів із великою подякою, що вони в такі тяжкі часи змогли об’єднатися й подивитися на гру мільйонів під іншим кутом, розуміючи, що футбол – це невід’ємна частина суспільства. І я впевнений, що вони зуміють зробити так, аби на стадіонах був забезпечений порядок.

– А як бути з «Титаном»? Споглядаючи на сусідні «Севастополь» і «Таврію», оптимізмом од кримського футболу поки не віє… Які взагалі зараз розмови довкола армянців, чи гратимуть вони? Якщо так, то де?
– Ледь не щоденно спілкуюся з віце-президентом клубу Андрієм Догадовим, який керує усіма процесами в клубі. Так ось, він мене запевнив, що «Титан» готовий грати й на виїзді, й удома. Але є у цьому питанні один нюанс. Перетнути всі блокпости, щоби потрапити на півострів, це півсправи. А хто гарантуватиме безпеку клубам дорогою до Армянська? Гарантій майже ніяких. Отож, доводилося чути думку на засіданні, що, можливо, й не варто їхати на півострів, а краще проводити матчі на нейтральних полях. Можливо, й так, але в даному випадку потрібно враховувати й думку «Титана». Догадов пообіцяв, що вони, зі свого боку, гарантуватимуть безпеку й усе від них залежне, щоби команди могли спокійно доїхати до Армянська й назад. Однак, аби бути впевненим, що поїздка минеться без ексцесів, я вирішив наступного тижня на авто поїхати спочатку до Миколаєва (між іншим, ситуація в місцевому клубі поступово стабілізується), потім до Херсона, а звідти вже й до Армянська. Хочу на собі відчути, наскільки небезпечно чи безпечно їхати на півострів. Ще одне з моїх завдань – переговорити з керівництвом заводу «Кримський Титан» та клубу з метою сприяння в організації зустрічі з органами правопорядку міста. Це потрібно для того, щоб знайти спільну мову і розуміння щодо забезпечення безпечного пересування клубними командами територією півострова. Догадов підтримав мою ідею. Лише після такої інспекції ми зможемо впевнитися стосовно можливості чи, навпаки, проведення «Титаном» домашніх матчів.

Хотілося би також відзначити, що на нараді, присвяченій питанням безпеки проведення весняної частини змагань, перший віце-президент ФФУ Анатолій Попов наголосив на тому, що нині проводиться комплекс заходів і серйозна розмова з арбітрами, робота яких зараз, як ніколи, повинна бути якісною. Оскільки у цій атмосфері свисток рефері може підірвати ситуацію.

«МАЄМО ДВІ ВТРАТИ – «ЕНЕРГІЮ» Й «МИР»

– Зимовий антракт видався багатим на не дуже приємні новини для деяких регіонів. Яких команд за кілька днів до перших весняних матчів ми вже не побачимо цього сезону?
– Маємо дві втрати – недорахуємося друголігових миколаївської «Енергії» та «Миру». Це той випадок, коли було неможливо передбачити, що ці команди можуть не дограти сезон. Щось подібне відбулося й із «Кримтеплицею» минулого сезону…

Чому ж так сталося? Я з розумінням ставлюся до рішення президента «Миру» Івана Доценка. Знаю, воно далося йому нелегко, та через особисті причини й неякісний арбітраж він усе ж ухвалив рішення про зняття клубу зі змагань. Але зразу хочу наголосити, що не виключено, що «Мир» із часом повернеться в професіональну лігу. Щодо «Енергії», то президент клубу Юрій Антощенко мені повідомив, що підприємство, яке фінансувало ФК, припинило діяльність, саме тому, не знайшовши інших джерел фінансових надходжень, було ухвалене рішення знятися зі змагань.

Що стосується інших клубів, то всі заявили про готовність до поновлення змагань, хоча в деяких колективах є певні проблеми, які поступово вирішуються. До прикладу, багато було розмов про майбутнє тернопільської «Ниви» та «Буковини», з керівниками яких ледь не щод­ня перебуваю на зв’язку. Мене запевнили, що обидва клуби братимуть участь у змаганнях. Певні негаразди спіткали й деякі клуби другої ліги, зокрема, це стосується «Кристалу». Але ситуація поступово стабілізується, тож поновленню змагань нічого не завадить.

– У підсумку, знову, як і в поперед­ні роки, ми зіштовхуємося з проблемою, коли одна, а то й більше команд не дістається фінішу. Чи можливо бодай якось перестрахуватися чи завадити таким утратам посеред сезону?
– Говорячи про політичну ситуацію, то якою би вона не була, якщо щось задумане негативне, то клуб навряд чи вдасться врятувати. Що ж до гарантій, то зараз щось узагалі спрогнозувати дуже тяжко, оскільки знімаються зі змагань переважно ті клуби, що фінансуються з джерел, які знаходить місцева влада, чи взагалі з місцевих бюджетів.

– Принаймні зараз можна говорити про те, що до кінця сезону український професіональний футбол більше не зазнає втрат?
– Постійно перебуваю на зв’язку з усіма клубами. І, як уже говорив, не в усіх безхмарне нині життя, але водночас, всі, як один, запевнили, що нинішній сезон вони дограють. Багатьом зараз доводиться переформатовувати свою фінансову політику. Клуби починають розуміти, що в питаннях фінансування потрібно менше опиратися на місцеві бюджети, а вчитися самостійно заробляти кошти.

Зараз, звичайно, дати сто відсотків гарантії, що всі дійдуть до фінішу, навряд чи хтось наважиться. Враховуючи нинішню ситуацію в Україні, статися може будь-що…

«ОЛЕКСАНДРІЯ» Й «ОЛІМПІК» – НАЙРЕАЛЬНІШІ ПРЕТЕНДЕНТИ НА ПІДВИЩЕННЯ В КЛАСІ»

– Нині поки не на офіційному рівні, та все ж активно обговорюється вже й наступний чемпіонат. Неодноразово доводилося чути думки про можливе об’єднання «Олександрії» й «Украгрокому» та ймовірний перехід «Титану» в російський чемпіонат. Відтак виходить, що ніхто не вилітатиме з першої ліги?
– Щодо «Олександрії» й «Украгрокому», то я неодноразово спілкувався з президентом клубу Сергієм Кузьменком і Миколою Лавренком, який є акціонером ФК. У них є певні плани. Якщо не вдасться «Олександрії» вийти до прем’єр-ліги (а всі розуміють, що утримує клуби одна фірма), то команди будуть об’єднані. Рішення це не остаточне, поки що це на рівні розмов і консультацій. Якщо ж «Олександрія» підвищиться в класі, «Украгроком» залишиться в першому дивізіоні. Але є варіант, і він базується на нинішній економічній ситуації в країні, за якого головківці можуть продовжити виступи в другій лізі. Офіційних рішень щодо цих питань, наголошую, поки немає. Найімовірніше, вони будуть ухвалені вже в кінці сезону.

Щодо питання вильоту з ліги. Якщо трапиться так, що два колективи зникнуть, то, згідно з регламентом, у другу лігу ніхто не опуститься.

– А як бути з другою лігою, де знялися вже три клуби?
– Так, три клуби вже знялися. А оскільки за регламентом вибувають останні чотири колективи, відповідно, за підсумками сезону тепер вибуватиме лише один ФК. Але плекаємо надію, що кількісний склад учасників із наступного сезону не зазнає змін.

– До речі, знаю, ви недавно інспектували ймовірних новачків ліги. То хто ж зможе поповнити другу лігу з наступного сезону?
– Наразі маємо шість претендентів на вхід до другої ліги. Серед цих колективів була й ялтинська «Жемчужина», яка після кримських подій навряд чи зможе тепер узяти участь у наших змаганнях. Окрім кримського ФК, лігу можуть попов­нити ОДЕК (Рівне), «Кривбас» (Кривий Ріг), «Барса» (Суми), «Зоря» (Білозір’я) та UPG з Коростеня. За рахунок новачків, сподіваюся, друга ліга збереже свій кількісний склад, і, за сприятливих умов, ми матимемо 18 команд.

– Наостанок, може, поділитеся думками про ймовірних фаворитів чемпіонату: хто має шанси на підвищення в класі?
– Як на мене, найреальніші шанси на підвищення має «Олександрія», й майже на сто відсотків упевнений, що в прем’єр-лізі гратиме «Олімпік». На сьогодні зусиллями президента клубу Владислава Гельзіна та його партнерів створено спортивну базу, яка може слугувати прикладом і для клубів прем’єр-ліги. Окрім цього дуету, не потрібно скидати з рахунків і алчевську «Сталь»…

У другій лізі найреальніший претендент на вихід до першої є амбітний клуб із розвиненою інфраструктурою – ФК «Сталь» з Дніпродзержинська. За відгуками фахівців і преси, шанси дніпродзержинців досить високі, вони є лідерами у турнірній таблиці команд другої ліги на сьогодні. Усі шанси підвищитися в класі мають свердловський «Шахтар», «Славутич» під керівництвом Юрія Бакалова, ФК «Тернопіль», «Гірник-Спорт» та «Гірник» (Кривий Ріг).

Але це не означає, що на цій групі команд закінчиться боротьба. Якщо право на підвищення в класі здобуде якась інша команда, я з радістю привітаю щасливчика. Й, повірте мені, у цих перегонах можливі сюрпризи, адже сім команд ідуть дуже щільно в турнірній таб­лиці. Така напруга спортивної боротьби нинішнього сезону – перший крок, аби підняти на більш високий щабель другу лігу, особливо в частині зростання її престижу.

Взагалі я маю сказати, що спортивний рівень змагань, особливо у другій лізі, цього сезону значно підвищився, про що свідчить присутність у чвертьфіналі Кубка України двох клубів першої та двох клубів другої ліг.

28 березня 2014 12:40







Матеріали на тему

Барановский: «Авангард» – классическая первая лига»
8 березня 2014 22:42


Денчук: «Первая лига и дубль – разные уровни»
5 березня 2014 18:37


Первая лига. Турция для избранных
24 січня 2014 21:00




Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Перша ліга, другий етап. 1-й тур. ТОП-5 голів

 

27 березня 2024 11:00

Перша ліга, 18-й тур. ТОП-5 голів

 

30 листопада 2023 11:30

Перша ліга, 17-й тур. ТОП-5 голів

 

22 листопада 2023 09:00