Сьогодні 20 квітня 2024 р.

Первая лига, 30-й тур. Анонс матчей субботы

Учора матчем у Луцьку «Волинь» – «Геліос» (3:0) стартував 30-й тур Першої ліги. Сьогодні пройдуть усі інші вісім матчів. У тому числі два центральних поєдинки у Полтаві та Ковалівці.

28 квітня. 16:00. Горішні Плавні. СК «Юність»
ФК «Гірник-Спорт» (Горішні Плавні) – ФК «Оболонь-Бровар» (Київ)
Арбітр – Іван Салаш (Калуш)
У першому колі: 1:0
Дискваліфіковані: Єфремов, Сидоренко – немає


На початку весняної частини сезону ці команди розділяли чотири очка і всього два рядки турнірної таблиці. Нині – 11очок і чотири позиції різниці. Оболонці навесні виграли лише раз, програвши інші зустрічі. Із трьома очками вони замикають умовну таблицю березня-квітня і тепер мають всерйоз боротися за уникнення вильоту.

Однак звідси – максимальна мотивація команди гостей. Їм відступати просто нікуди. А от Гірник-Спорт – один із рідкісних клубів, які вдома набирають очок менше, аніж на виїзді. Утім, навесні вони виграли обидва своїх матчі в Горішніх Плавнях. Приймаючи суперників, «гірники» зазнали лише однієї офіційної поразки цьогоріч – коли вимушено грали з Жемчужиною в Кременчуку на штучному полі. У випадку чергового успіху Гірник-Спорт точно закріпиться у серединці. От тільки дискваліфікація Єфремова та Сидоренка може стати на заваді повній завантаженості руйнівників команди господарів.

28 квітня. 16:00. с.Зоря. Стадіон ім..Б.Тропанця
ФК «Балкани» (с.Зоря) – ПФК «Суми»
Арбітр – Олександр Солов’ян (Київ)
У першому колі: 1:1
Дискваліфіковані: Любчак – немає


Зорянці із сумчанами змагалися в літньому післясезонні. Тоді, нагадаємо, ПФК Суми відстояли в плей-оф своє право грати в Першій лізі, а Балкани (четверта команда минулосезонної Другої ліги) все ж підвищилися у класі через форс-мажор – переведення в найнижчий професіональний дивізіон ФК Дніпро. Однак з того часу, безперечно, для «балканців» цей суперник став пам'ятним та принциповим. Тим більше, зараз всього два очка і один рядок таблиці розділяють їх напередодні основної маси матчів 30-го туру.

До анонсованої зустрічі суперники підійшли в кардинально різному настрої. Балкани в останніх двох турах набрали чотири очка – мінімально обігравши Черкаський Дніпро та розділивши в гостях очки з Нафтовиком-Укрнафтою. Сумчани всуху програли Гірнику-Спорт та Десні. Але при цьому у весняній частині сезону ПФК Суми все ще одні з найуспішніших і, зважаючи на стартову позицію після зими, можуть претендувати на звання одних із найбільш прогресуючих колективів.

28 квітня. 16:00. Полтава. «Локомотив»
ФК «Полтава» – ФК «Інгулець» (Петрове)
Арбітр – Віталій Романов (Дніпро)
У першому колі: 2:1
Дискваліфіковані: Голіков – немає

Центральний матч туру – вражаюче протистояння найреальніших претендентів на медалі. Невдача полтавців у Миколаєві, коли вони вели в рахунку, але за кілька хвилин у кінцівці пропустили два м'ячі й у підсумку втратили очки, позначилася на їхньому положенні. Інгулець, який завдяки черговому голу Акименка переграв волинян, скористався осічкою конкурента й вперше за 21 тур вийшов на друге місце. Однак його ще треба відстояти – а в Полтаві Інгулець ще не вигравав, та й взагалі однієї з небагатьох домашніх поразок у першому колі зазнав якраз від цього суперника.


Всього одне очко між суперниками – а попереду лідер, який дещо втратив перевагу. Зрозуміло, це буде те протистояння, від якого залежатиме вся конфігурація трійки фаворитів сезону. І цей матч спроможний розставити акценти у медальній боротьбі. Звісно, переконливіша форма у гостей. Інгулець виграв всуху п'ять матчів поспіль. За цей час провідний форвард петрівців Акименко забив 9 голів, що є найкращою результативною серією поточного чемпіонату. Однак у полтавців є одна цікава особливість – вони традиційно сильно виступають вдома, набравши тут 34 очка. Сподівання на свої найкращі якості поведе вперед господарів. От тільки не допоможе їм універсальний фланговий гравець Голіков – перебір карток.

Чим особливі ці команди?

– Інгулець володіє найкращою обороною (всього 13 пропущених)
– у петрівців найкращий пенальтист сезону Акименко (уже 12 голів з точки) – він же лідер гонки бомбардирів першості
– ФК Полтава – найрезультативніша в домашніх матчах разом із Десною (29 голів у 14 матчах)
– Інгулець – найкращий за домашніми матчами, а от за виїзними «лише» четвертий
– наставник господарів Безсмертний – найкращий за результативними замінами (відразу 12 разів його підопічні забивали після виходів на заміни).


28 квітня. 17:00. Винники. «Рух»
ФК «Рух» (Винники) – МФК «Миколаїв»
Арбітр – Дмитро Денисюк (Київська обл.)
У першому колі: 1:1
Дискваліфіковані: немає  – Герасимець


Минулий тур став тріумфальним для миколаївців – вони здобули вольову перемогу над ФК Полтава, переписавши трійку лідерів, тож за підсумками 29-го ігрового дня Руслан Забранський був визнаний ВОТФ найкращим тренером туру, а Сергій Герасимець – героєм туру. Це вже третя поспіль перемога «корабелів» з мінімальною різницею. Команда покращила й оборону, яка викликала нищівну критику ще кілька турів тому. Однак візит у Винники буде непростим для миколаївців, яких очолює, до речі, уродженець Львівщини та легенда Карпат Забранський.

Річ у тім, що Рух навесні в чудовій формі й входить у когорту найуспішніших в Першій лізі в березні-квітні. Експерт Артур Валерко відзначає: «Особливо сильно Рух виступає вдома. Причому, де б не грав – у рідних Винниках, на «Арені Львів», «Скіфі» чи «Україні»! Вісім турів поспіль починаючи з вересня «леви» не знають поразок у рідних стінах. 22 очка, набрані за цей відрізок у домашніх зустрічах, це рівно половина від усього доробку Руху!».

Тим часом миколаївці за результатами виїзних матчів – відразу над аутсайдерами. До того ж, Герасимець, який так яскраво вистрелив у минулому турі, цього разу не допоможе гостям. Цікавий нюанс: у складі обох команд є кадрові перетини. І.Білий у господарів, Садоха та Чучман у гостей будуть точно сприймати матч як особливий. І не тільки вони.

У разі перемоги Рух вийде на шосте місце. Миколаївцям же успіх може дозволити замахнутися на вищу половину таблиці.

28 квітня. 17:00. Чернігів. Стадіон імені Ю.Гагаріна
ФК «Десна» (Чернігів) – ФК «Кремінь» (Кременчук)
Арбітр – Олександр Омельченко (Слов’янськ)
У першому колі: 1:0
Дискваліфіковані: немає – Курелєх


Чернігівська команда виграла два поспіль матчі після черкаської осічки, тому в матчі з Кременем має пам'ятати той гіркий урок. Тим більше, гості будуть в чудовому настрої після довгоочкуваної перемоги (2:0 в обласному дербі з Гірником-Спорт). Кременчужани в гостях набирають майже стільки ж очок, як і вдома, тому спробують дати бій навіть досить мотивованим претендентам на п'єдестал.

Десна наразі вимушена грати з оглядкою на конкурентів. Так от, головні з них зійдуться в очному протистоянні, що дає додаткові шанси їхнім переслідувачам на скорочення відставання. Має допомогти господарям і дискваліфікація – Курелеха – важливого та різностороннього захисника гостей.

28 квітня. 17:00. Краматорськ. «Авангард»
ФК «Авангард» (Краматорськ) – ФК «Нафтовик» (Охтирка)
Арбітр – Євген Петренко (Одеса)
У першому колі: 2:1
Дискваліфіковані: немає – Сачко, Кателін


Краматорська команда останнім часом не в ударі в гостях. Поразка в Черкасах від головного аутсайдера це довела. Однак якщо на чужих полях краматорці не знають перемог із жовтня упродовж 8 матчів, то дома не програють 5 зустрічей поспіль з того ж місяця. Найголовніше ж – працює весняне посилення. У деяких лініях з'явилися нові обличчя, що вже претендують на лідерство. Тому в матчі з іще однією командою із зони вильоту Авангард спробує поборотися за перемогу. Яка гарантує йому перебування у верхній частині таблиці та максимальне наближення до Геліосу, що програв учора, та Руху – якщо той допустить осічку з миколаївцями.

Ситуація у охтирчан критична. Передостаннє місце – причому, єдиний переслідувач суттєво скоротив відставання. В гостях Нафтовик-Укрнафта не виграє вже 13 матчів із липня місяця – від самого початку сезону. До того ж, гостям із Сумщини не допоможуть дискваліфіковані Сачко й Кателін, що згубно при малості їхнього складу.

28 квітня. 17:00. Одеса. «Спартак»
ФК «Жемчужина» (Одеса) – ФК «Черкаський Дніпро» (Черкаси)
Арбітр – Олександр Кальонов (Львівська обл.)
У першому колі: 0:1
Дискваліфіковані: немає


Одесити очікують в гості конкурентів у боротьбі за виживання. Черкаський Дніпро дуже здорово грає на своєму полі – чому підтвердження чергова домашня перемога (2:1 над Авангардом). Однак в гостях підопічні Столовицького ще не вигравали, остання виїзна звитяга була здобута ще під керівництвом попереднього наставника – Кирилюка.

У свою чергу, Жемчужина після перемоги 3:1 над Гірником-Спорт із кінця березня не знає перемог. В останніх 5 турах одесити набрали всього два очка. На 16-й позиції в зоні вильоту перебувають «ювеліри» – дебютанти Першої ліги, минулорічні друголігові чемпіони. Цікаво, що дует їхніх переслідувачів – охтирчани та черкасці – відстають всього на два очка. Тобто, поразка може скинути одеситів навіть на останнє місце. От так мотивація у них буде на цю гру!

28 квітня. 17:00. Ковалівка. «Колос»
ФК «Колос» (с.Ковалівка) – ФК «Арсенал» (Київ)
Арбітр – Анатолій Абдула (Харків)
У першому колі: 1:2
Дискваліфіковані: немає


Чудовий матч закриватиме ігрову програму 30-го туру. Ковалівська команда – один із фаворитів сезону, який навесні суттєво відстав від трійки лідерів, однак може замахнутися на четверте місце у випадку перемоги. Арсенал – лідер, чия перевага дещо розтанула у квітні. Нині права на осічку «каноніри» не мають: Інгулець на відстані двох очок, Полтава – трьох. Поки конкуренти гратимуть в очній зустрічі, це шанс киян знову від них відірватися.

Колос готувався до матчу з лідером дуже своєрідно й оригінально. Клуб – тренери, гравці – відправився у Театр імені Івана Франка, щоб подивитися виставу у виконанні найкращих акторів країни «Річард ІІІ».

А ось Арсенал отримав чудову новину – президент клубу Івиця Пірич повідомив, що підписано меморандум співпраці з Міністерством оборони. Тож влітку «каноніри» стануть «армійцями», отримають додаткову допомогу та розширять діапазон своєї діяльності.

Колос виграв два матчі в один гол різниці після розгромної поразки в Петровому. А ось Арсенал реабілітувався за осічки перемогою над Жемчужиною. Щоправда, обидві команди мають свої кадрові проблеми – але використають всі свої сили задля успіху в вирішальних іграх, одна із яких – саме ця.

28 квітня 2018 13:56







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Перша ліга, другий етап. 4-й тур. ТОП-5 голів

 

16 квітня 2024 14:26

Перша ліга, другий етап. 3-й тур. ТОП-5 голів

 

10 квітня 2024 14:26

Перша ліга, другий етап. 2-й тур. ТОП-5 голів

 

03 квітня 2024 17:16