Сьогодні 28 березня 2024 р.

Зеленський: «Звільнення острова Зміїний значно змінює ситуацію в Чорному морі»

Звернення Президента України Володимира Зеленського увечері 127-го дня повномасштабної війни.

Українці! Українки!

Всі наші захисники й захисниці!

Безперечно, головне слово сьогодні – «Зміїний». Мабуть, так само багато говорили про Зміїний лише в той день, коли туди прибув російський корабель. Потім і корабель відбув – назавжди, а тепер і острів знову вільний. Я вдячний Головному управлінню розвідки, бійцям «Альфи», вдячний нашим артилеристам, пілотам армійської авіації та Повітряних сил, командуванню «Олександрія».

Острів Зміїний – це стратегічний пункт, і це значно змінює ситуацію в Чорному морі. Це ще не гарантує безпеки, це ще не гарантує, що ворог не повернеться. Але це вже значно обмежує дії окупантів. Крок за кроком ми витіснимо їх із нашого моря, з нашої землі, з нашого неба.

Ситуація на Донбасі залишається найжорсткішою, надзвичайно тяжкою. Вогнева перевага окупантів досі дуже відчувається – вони дістали вже просто все зі своїх запасів, щоб бити по нас: по Луганщині, по Донеччині. Я вдячний кожному й кожній, хто захищає наші позиції в таких умовах. Це справжній героїзм.

Сполучені Штати оголосили сьогодні про новий пакет підтримки для України, передусім оборонної. Я вдячний Президенту Байдену за цю допомогу. Вже скоро вона піде на передову й працюватиме на Україну, на захист свободи.

Говорив про оборонну підтримку з Федеральним президентом Німеччини. Подякував за ту допомогу, яка вже надана. Ще раз наголосив на наших пріоритетах – якої зброї ми потребуємо. Президент Штайнмаєр висловив співчуття у зв'язку з нелюдською атакою на Кременчук та інші наші міста.

Сьогодні відбувся ще один значний крок у нашому зближенні з Європейським Союзом – Україна почала суттєвий експорт електрики на територію ЄС, у Румунію. І це тільки перший етап. Ми готуємося нарощувати постачання.

Завдяки українській електриці може бути заміщена суттєва частина російського газу, який споживають європейці. Тобто це питання не просто експортної виручки для нас, це питання безпеки для всієї Європи.

Хочу нагадати, що приєднання нашої країни до загальної енергосистеми ЄС відбулося вже після початку війни. Україна робить речі, які здавалися неможливими.

Сьогодні завершується головування Франції в Раді ЄС. Історичний період, коли ми отримали кандидатство. Європа стала сильнішою за цей час. Починається головування Чехії, і я вдячний нашим чеським партнерам за те, що серед пріоритетів свого головування вони визначили відбудову України. Справді важливо почати відбудову якнайшвидше на тій території, яка вже звільнена.

А наш пріоритет – і це буде завданням для всіх представників держави – якнайшвидше має бути виконано все, щоб підготувати початок переговорів щодо членства. Урядовці, депутати, дипломати – всі мають працювати щодо цього 24 години на добу сім днів на тиждень. До речі, завтра будуть новини з цієї теми. Українську євроінтеграцію не зупинити.

Вічна слава всім, хто захищає державу!

Вічна пам'ять кожному, кожній, хто віддав життя за нашу з вами свободу, свободу України!

Слава Україні!


30 червня 2022 23:45







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Звернення Президента України Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня повномасштабної війни

 

28 березня 2024 20:47

Звернення Президента України Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня повномасштабної війни

 

27 березня 2024 18:50

Звернення Президента України Володимира Зеленського наприкінці 762-го дня повномасштабної війни

 

26 березня 2024 19:55