Сьогодні 20 квітня 2024 р.

Починаючи з 1927: вперше після Лобановського

З нагоди 95-річчя футбольної команди «Динамо» (Київ) пригадуємо найголовніші матчі в історії клубу. На черзі – розповідь про перемогу в Лізі чемпіонів над «Ньюкасл Юнайтед» у 2002 році.

Сер Боббі Робсон, один із найкращих бомбардирів декади Алан Ширер і весь строкатий і міцно збитий «Ньюкасл Юнайтед» прибули в Київ у першому турі, щоб відкрити успішним результатом груповий турнір у групі «Е», проте «Динамо» зуміло виграти перший великий матч після Лобановського.

Цього разу Бересфорда в «Ньюкаслу» не знайшлося

Від 1991 року «Динамо» вдев’яте вийшло в груповий етап Ліги чемпіонів, але кампанія 2002/2003 була особливою – вже без Лобановського. У минулому сезоні «Шахтар» відібрав у киян золоті медалі та кубок, припинивши 10-річну гегемонію «Динамо». Належало довести, що нинішній склад спроможний виступати на рівні претензій попередників.

Кваліфікація Ліги чемпіонів налаштувала на оптимістичний лад – «Динамо» без помітних труднощів подолало єреванський «Пюнік» (Вірменія) – 4:0, 2:2, а також софійський «Левськи» (Болгарія) – двічі по 1:0. Розкішні голи румунського плеймейкера киян Черната проторували динамівцям шлях у груповий турнір, де на них чекали «Ньюкасл», «Фейєноорд» і сам «Ювентус».

***

Цікаво!

До цього «Динамо» лише раз перетиналося з «Ньюкасл Юнайтед», опинившись з ними в одній групі сезону 1997/98. У київському матчі 5-літньої давнини англійці зуміли дивовижним чином відігратися, поступаючись у два голи аж до 78-ї хвилини. Дубль на свій рахунок записав ньюкаслівський оборонець Джон Бересфорд.

***

«Ньюкасл Юнайтед» грав тепер уже не під опікою Кевіна Кігана, а сера Боббі Робсона. У сезоні 2001/2002 «сороки» фінішували четвертими в англійській Прем’єр-лізі, суттєво відставши від «МЮ», «Ліверпуля» та чемпіона – лондонського «Арсеналу». 31-річний Алан Ширер із 23 голами всього на один влучний удар відстав від переможця перегонів найкращих бомбардирів АПЛ Тьєррі Анрі. Кар’єру великий уродженець Ньюкасла-апон-Тайн завершить в ранзі найкращого бомбардира в історії Прем’єр-ліги Англії.

Подвійний удар і компліменти сера Робсона

Михайличенко абсолютно справедливо застеріг журналістів від манії порівняння – у 1997 і 2002 роках на поле вийшли дві цілковито різні команди «Динамо» та «Ньюкасл», хоча і з кількома виконавцями, які добре пам’ятали протистояння 5-річної давнини. Одним із тих, крім проданих Шевченка, Реброва, Максимова, Калитвинцева та Лужного, кого недорахувалося «Динамо», був Шовковський (інші – Гусин, Радченко та Хацкевич, Гівен і Х’юз – у гостей). Після травми провідного воротаря місце в рамці зайняв запрошений минулого року Рева. І це була далеко не єдина зміна в стартовому складі, де не на своїх позиціях вимушено зіграло відразу кілька гравців, а захисна ланка чи не вперше на вищому рівні зіграла саме в такому поєднанні.

Тим не менш, сам Боббі Робсон після матчу висловить компліменти на адресу саме оборони «Динамо»: «Я захоплений грою центральних захисників суперника! Я був вражений тим, як чудово кияни грають на контратаках! Захисники «Динамо» дуже добре грали головою – номери 14 [Гусин], 17 [Гіоане] і, здається, 35 [Саблич] були чудові».

Персонально за Ширера відповідав Андрій Гусин – і Алан у цьому матчі так і не зміг зіграти навіть наполовину своєї справжньої сили.

undefined

Сумбурний початок матчу, в якому «Ньюкасл» показав готовність покластися на стандарти, а «Динамо» – ловити суперника на контратаках, завершився диво-голом від Максима Шацьких. Після швидко розіграного стандарту Пеєв переадресував передачу на Леко, а Єрко тут же дав на хід Максиму. Шацьких, відчуваючи, що м’яч стелиться під удар, вдало підлаштувався й відразу з-за меж карного майданчика влучив у дев'ятку – 1:0.

undefined

Гості, яких зачепив ранній гол, пішли вперед – втім, окрім як численних стандартів, нічого не змогли запропонувати взамін гола Шацьких. Навпаки, перша третина гри завершилася другим взяттям воріт Гівена – проте Леко, який забивав після передачі Леандро, знаходився вже в положенні поза грою. Дуже непогано комбінували Чернат, Пеєв, Леко з форвардами киян – в кількох моментах лише втручання останнього з захисників, Дабізаса, заважало забивати Леандро та Шацьких, а Чернат після перерви ледве не використав добивання після чергового удару Несмачного – м’яч прокотився зовсім поруч зі стійкою.

Зважаючи на домашні невдачі (12-те місце після шести турів), «Ньюкасл» просто не мав права на осічку ще й на міжнародній арені. Пішли удари Віани, численні акцентовані й не дуже подачі на Ширера, якого просто-таки виключив із гри Гусин. Догравав, до речі, грізний форвард з пов’язкою, отримавши в одному з моментів болісне розсічення. А тим часом Леандро сигналізував, що м’яч влучив у руку захиснику, натякаючи на пенальті, а Чернат заробив і виконав перспективний штрафний – щоправда, без надзавдань для Гівена. Зате вкотре спрацював правий фланг киян, звідки й почалася друга гольова атака. Пеєв запустив у карний майданчик Мелащенка, який з гострого кута не зміг переграти Гівена. Зате на відбитий північноірландцем м’яч встигав Хацкевич, який і переправив його в незахищені ворота головою з добивання – 2:0.

Треба сказати, що заключну третину матчу «Ньюкасл» провів на вищому рівні, ніби стрепенувшись з летаргічного сну тільки після другого голу в свої власні ворота. Тепер Рева вимушений був вступати в гру після ударів Дабізаса після кутового, Робера зі штрафного, ... Динамівці ж дійсно напрочуд ефективно користалися з контратак – один тільки Чернат міг двічі «закривати» цей матч, досить непогані нагоди довести справу до розгрому були в Пеєва та Леко. Після «сухих» поразок від «Лідсу» та «Челсі» ньюкаслівці програли і в Києві. Загальний рахунок трьох поспіль поразок – 0:7.

***

Протокол

Динамо (Київ) – Ньюкасл Юнайтед (Ньюкасл-апон-Тайн, Англія) – 2:0 (1:0)
Голи: 1:0 Шацьких (17), 2:0 Хацкевич (62).
Динамо: Рева, Пеєв, Гіоане, Гусин, Саблич, Несмачний, Леко, Хацкевич (Гавранчич, 75), Чернат, Шацьких, Леандро (Мелащенко, 56). Головний тренер: Олексій Михайличенко.
Ньюкасл: Гівен, Гриффін, О'Брайєн, Дабізас, Бернар (Робер, 69), Х'юз (Солано, 69), Дайєр, Спід, Віана, Белламі, Ширер (Амеобі, 79). Головний тренер: Боббі Робсон.
Попередження: Шацьких (76) – Х'юз (61).
18 вересня 2002 року. 21:45. Київ. НСК «Олімпійський». 70 000 глядачів. +13С. Дощ
Суддя: Е. Ітурральде Гонсалес (Іспанія).

***

На важкому шляху становлення

Ейфорію від такого старту в Лізі чемпіонів можна легко зрозуміти – вже років п’ять «Динамо» не починало осінній євросезон у найпрестижнішому континентальному турнірі з перемоги. Втім, наступний же тур розтрощив наші ілюзії та безнадійні сподівання. «Ювентус» на своєму полі розгромив киян – 5:0. В складній боротьбі кияни фінішують третіми, випередивши «Фейєнорд», але поступившись двома очками «Ньюкаслу». Виїзд в Англію запам’ятається контраверсійним пенальті й перемогою «Юнайтед», яка в підсумку й зіграла свою роль у тому, що «сороки» відправилися в наступний етап Ліги чемпіонів, а динамівці – в Кубок УЄФА.

***

Цікаво!

Саме там, у протистоянні з «Бешикташем» пізньої осені – початку зими, «Динамо» перетнеться зі своїм майбутнім головним тренером – Мірчею Луческу. Турецький клуб виб’є киян і дійде до чвертьфіналу, де складе зброю перед помітним представником Серії «А» – «Лаціо».

***

Сезон 2002/2003, перший після Лобановського, «Динамо» виграє тотально та переконливо. Чемпіон і володар Кубка України здобуде ще й прем’єрний Кубок пам’яті Валерія Васильовича, там також перегравши «Шахтар». Успіхи в єврокубках ще прийдуть, а нове покоління розвине спадщину Лобановського. Звісно, то будуть зовсім інші фахівці і зовсім інші практики футболу – повторити неповторність ВВЛ не під силу нікому.

25 червня 2022 15:36







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Звернення Президента України Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня повномасштабної війни

 

19 квітня 2024 23:27

Звернення Президента України Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня повномасштабної війни

 

18 квітня 2024 21:12

Звернення Президента України Володимира Зеленського наприкінці 784-го дня повномасштабної війни

 

17 квітня 2024 22:34