Сьогодні 29 березня 2024 р.

«Це війна добра проти зла»

Велика Британія виділить Україні ще 300 мільйонів фунтів стерлінгів. Британський прем'єр Борис Джонсон оголосив про новий пакет допомоги, виступивши перед Верховною Радою по відеозв'язку.

Пане Президенте, пане Голово Верховної Ради України, шановні народні депутати. Для мене превелика честь звернутися до вас у таку важливу історичну годину. Я вітаю вашу мужність. Ви продовжуєте свої сесії попри варварський напад на вашу свободу. Щодня ракети та бомби, як дощ, зливою падають на голови безневинних людей вашої країни. Путін і далі продовжує свою сміхотворну, незаконну кампанію проти української землі. Його солдати вже не мають виправдання через незнання того, що вони роблять. Вони скоюють воєнні злочини, їхні звірства зростають. Хоч би де вони тікали – залишали Бучу, Гостомель, Ірпінь. Ми бачимо сліди цих звірств. Ми робимо все можливе, щоб притягнути їх до відповідальності за скоєні воєнні злочини. І в цей момент ще невідомості маю для вас звістку: Україна переможе! Україна буде вільна!

І я скажу вам, чому вірю у вашу перемогу. Шановні депутати, коли ви до мене звернулися торік і повідомили, що існує багато доказів того, що Путін планує напад, – ми бачили батальйонні тактичні групи, сотню вздовж кордону з Україною. Пригадую почуття жаху, але й здивування. Я був у Києві та зустрічався з вами перед війною, стояв на Майдані Незалежності, бачив, як вшановують загиблих, які боронили Україну від російської агресії. Я ходив чудовими вулицями вашої столиці, бачив достатньо української волі. Знав, що Кремль припускається надзвичайно страшної помилки, знав, що це буде помилкою. Хто має вуха, той чує, хто має очі, той бачить, що Україна боротиметься, боронитиметься. Однак кремлівська пропаганда казала, що, як ніж у масло, ввійде російська військова навала. Пам’ятаєте, як вони це проголошували, казали, що Президент може вільно виїхати з країни. Він відповів: «Та ні. Дякую».

Також вони зазначили, що можна поділити Україну, а влада буде у Лондоні чи в Польщі. Ви довели, що вони помилялися. Усі військові експерти пророкували, що Україна впаде, а ваші селяни захоплювали своїми тракторами російські танки, ваші пенсіонери виходили на дорогу та говорили з ворогом сам на сам. На тимчасово окупованих частинах України ваша людяність повстає у протестах щодня. Ваші воїни – три до одного, завжди кількісна перевага на боці ворога, але на боці ваших хоробрих левів – мужність і відданість країні.

Міф путінської непорушності, нездоланності розвіяний як дим. Натомість ваша країна стоїть, як фортеця. Путінська воєнна машина спіткнулася об український патріотизм, перечепилася та розбилася. Ваша любов до країни зупинила її. Це година слави України, що буде в пам’яті наступних поколінь,  про це переповідатимуть онукам і правнукам. Українці навчили весь світ, що брутальна навала агресора нічого не може заподіяти народові, який обрав свободу. Вони скажуть, що українці своєю впертістю, своєю жертвою довели, що гармати й танки не можуть придушити націю, котра бореться за свою незалежність. Ось чому я вірю та знаю, що Україна переможе.

Ви довели, що актуальна як ніколи стара приказка: не розмір собаки важить, а розмір битви, на яку прийшов битися собака. Я не знаю, чи така ідіома є в українській мові, але думаю, що ви зрозуміли. Дружні сороки змія посадять.

Київ – це столиця держави, що має звитягу ХХІ століття, найбільшу значущість цієї звитяги. Ви показали історичну помилковість путінських поглядів, коли провідник спирається на страх, коли він шахрує на виборах, коли він запроторює за ґрати своїх критиків, коли він оточений улесливими блюдолизами, – він припускається катастрофічної помилки. І це стається саме тому, що ми добре розуміємо цю небезпеку у Великій Британії та в Україні. Саме тому, що ми демократичні країни та маємо вільні засоби масової інформації, вільні вибори, правовладдя. Ми маємо здорові, сильні парламенти на кшталт Верховної Ради України. У цьому – наш найпотужніший оберіг проти загарбників, проти свавільної влади. І коли автократ намагається зламати ці інститути, він здається нам велетом. Хтось може повірити цьому колосові, але він сіє зерна своєї власної поразки, катастрофи, бо настане момент, коли він припуститься найгіршої помилки. Найгірша помилка Путіна була прийти в Україну. Ви бачите тепер, снасті обгоріли в жалюгідних танках, що є доказом його великої помилки. І це найкраща реклама демократії. Путін хотів заволодіти Києвом. Але натомість під час мого візиту до Києва я побачив справжніх хазяїв країни й міста, які супроводжували мене. Я знаю про ту тяжку ціну, що Україна вже заплатила та ще платить за свій героїзм.

Сьогодні принаймні один українець із чотирьох мусив покинути свою домівку. Дві третини українських дітей стали біженцями, перебувають поза межами дому або й країни. Ніхто не може однозначно зазначити, як розв’язати цей конфлікт. Україна має говорити голосно. Не може бути якихось поступок, компромісів перед обличчям Володимира Путіна. Ми знаємо, що сталося з людьми, які залишилися у тенетах цього загарбника.

Ми – ваші друзі. У 2014 році відбулася перша навала в Україну, тоді забрали Крим, почалася війна за Донбас. І правда в тому, що ми занадто повільно починали розуміти, що сталося. Ми тоді не збагнули цього одразу та не змогли накласти необхідні санкції на Володимира Путіна – ми більше не маємо права на повторення цієї помилки. І також саме тому, що ваша мужність, ваша сміливість, ваша жертва дала змогу українцям бути господарями власної долі. Ви – господарі свого майбутнього. Ніхто не має права вам нав’язувати свої думки чи уявлення про українців. Велика Британія піде за вами. Ви ведете вперед, а ми – ваші віддані друзі. І цим пишаємося. І я пишаюся тим, що наша Посол Мелінда Сіммонс повернулася до Києва та знову запрацювало наше посольство.

У січні, як згадав Голова Верховної Ради України, ми надіслали вам і протитанкові ракети, і NLAW, які тепер стали дуже популярними. Ми цю допомогу посилюємо, прискорюємо, працюючи з-понад десятком країн, що постачають вам озброєння. Ми надсилаємо тисячу одиниць танків і панцирних машин. Ближчими тижнями надішлемо Brimstone (це протикорабельні ракети, ракетні системи) і панцирні машини, щоб евакуювати людей із захоплених територій, щоби боронити тих, хто має оберігати критичну інфраструктуру.

Ми запроваджуємо новий пакет підтримки. 300 мільйонів фунтів. Радари, щоби визначати, де перебуває артилерія, що націляється на ваші міста, дрони, аби підсилити вашу піхоту та наступальні сили. Для того, щоби разом з іншими вашими друзями постачати зброю, надавати гуманітарну допомогу задля здобуття нашої мети – зміцнити Україну так, щоби ніхто ніколи не насмілився на неї зазіхати.

У Великій Британії, у моїй країні, ви побачите українські прапори скрізь: на шпилях церков, у вітринах крамниць, на вулицях. Є багато причин, чому ваша країна викликає такі емоції у британців. Це конфлікт, в якому немає сумнівів у тому, хто тут правий. Ви постали проти вбивчої агресії Путіна, ви бороните своє право на самовизначення, проти шаленого путінського реваншизму. Це демократія проти тиранії, це воля проти утисків, це право проти безправності, це добро проти зла. І саме тому Україна має перемогти. І обов’язково переможе!

Коли ми бачимо героїзм українців, їхню сміливість та особисту мужність вашого Президента Володимира Зеленського, ми знаємо, що Україна переможе. І ми зробимо все, що зможемо, і все, що треба, щоб Україна постала знову як незалежна суверенна країна.

Слава Україні! Ми з вами!

3 травня 2022 17:00







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Звернення Президента України Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня повномасштабної війни

 

28 березня 2024 20:47

Звернення Президента України Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня повномасштабної війни

 

27 березня 2024 18:50

Звернення Президента України Володимира Зеленського наприкінці 762-го дня повномасштабної війни

 

26 березня 2024 19:55