Сьогодні 28 березня 2024 р.

Зеленський: «У мене як у Президента держави, що воює, пріоритет один – як війну перетворити на нашу перемогу»

Президент України Володимир Зеленський поспілкувався з представниками ЗМІ з нагоди Дня журналіста.

Війна з російським агресором триває, і не варто готувати ворога, розповідаючи, де та скільки у нас військових і техніки; водночас українське суспільство та міжнародна спільнота мають знати правду про те, що відбувається на фронті, хто кого вбиває й катує. На цьому наголосив Президент України Володимир Зеленський під час спілкування з представниками ЗМІ з нагоди Дня журналіста.

За словами Глави держави, ситуація на сході складна, у чому він особисто переконався, відвідавши вчора передові позиції українських військ у Запорізькій, Донецькій і Луганській областях.

«Ситуацію на Сєвєродонецькому напрямі ми тримаємо. Їх (ворога. – Ред.) більше, вони потужніші, однак у нас є всі шанси боротися на цьому напрямі», – сказав Президент.

Він зазначив, що в Сєвєродонецьку залишилося 10-15% населення. Схожа ситуація і в Лисичанську, що на Луганщині.

Відповідаючи на запитання, чи не доцільніше відвести українські сили із Сєвєродонецька на кращі позиції, Глава держави зазначив, що потім повернутися на ці позиції може бути дорожче з погляду втрат. За його словами, рішення щодо Сєвєродонецька ухвалюватимуть залежно від розвитку ситуації, зараз вона непроста, але українські військові утримують позиції.

«Щодо Запоріжжя, то там найзагрозливіша ситуація, бо там частина (області. – Ред.) окупована, а Запоріжжя ворог постійно хоче окупувати», – розповів Володимир Зеленський.

На Харківському напрямку, за словами Глави держави, українські війська крок за кроком деокуповують села.

Президент наголосив, що війна в Україні триває, і важливо в інформаційному просторі доносити правду про героїзм наших воїнів і жорстокість ворога, а не розкривати секрети українських захисників.

«У мене як у Президента держави, що воює, пріоритет лише один – це війна і як війну перетворити на мир, на нашу перемогу. Я задля цього роблю абсолютно все», – сказав Володимир Зеленський.

Він зазначив, що не бачить проблем зі свободою слова в Україні, навіть попри воєнний стан.

«Мене цікавить об’єднаність журналістів навколо головної перемоги, не навколо однієї чи іншої людини, а навколо збереження сотень тисяч наших людей», – наголосив Президент.

Глава держави зробив акцент на тому, що інформаційна зброя є потужною, і важливо, щоб «вона була спрямована не собі в голову, а проти ворога».

На переконання Володимира Зеленського, об’єднання українських телеканалів у форматі телемарафону було правильним рішенням.

«Що можна говорити, те говорять лише військові й Президент… Журналісти, блогери, навіть Президент про деякі речі не можуть говорити в ефірі, щоб армія була міцною, а не такою, про секрети якої всі знають», – наголосив він.

Володимир Зеленський додав, що військові, які коментують перебіг воєнних дій, відповідають за озвучену інформацію і розуміють, що можна оприлюднювати, а що ні, щоб не допомагати ворогу.

Водночас Президент зауважив, що представники ЗМІ відіграють важливу роль у донесенні правди до суспільства та міжнародної спільноти.

«У правді зацікавлені ми. Щирій правді про те, що відбувається, хто кого вбиває, хто катує людей, а не чим стріляє українська армія. Ми не повинні готувати ворога, розповідаючи, де в нас дрони, скільки їх, який ангар, коли вони злітають, коли сідають. Люди й зброя дуже дорогі», – сказав він.

Глава держави наголосив, що йдеться не про конкретні прізвища журналістів, а про формат допуску на фронт.

Він також заявив, що перемовинами щодо обміну полоненими між Україною та Росією, зокрема й щодо військових, які вийшли із заводу «Азовсталь» у Маріуполі, займається Головне управління розвідки Міністерства оборони України, завдання якого – повернути українських громадян додому.

Глава держави зазначив, що на базі ГУР створено відповідний об’єднаний орган, який відповідає за всі питання полонених.

«Ми знаємо, про що з росіянами можна домовлятися, знаємо цю ціну. Ми знаємо, що не можна довіряти. ГУР має займатися цим питанням і дати результат. Результат єдиний – повернути людей додому», – сказав Володимир Зеленський.

На переконання Президента, Головне управління розвідки виконало першу частину завдання щодо вивезення людей із заводу живими.

«На сьогодні є друга частина – повернути їх живими додому. Ця місія складається навіть не з двох цих кроків», – констатував Глава держави.

За його словами, саме представники управління є тими фахівцями, які мають працювати над звільненням цих полонених, оскільки вони довели свій професіоналізм під час проведення низки важливих операцій.

«Тому я довіряю їм особисто, і ми чекаємо від них результату», – сказав Володимир Зеленський і додав, що це завдання є непростим.

Глава держави також зазначив, що полонених з «Азовсталі», які перебувають на території ОРДЛО, може бути більше, ніж 2,5 тис. осіб.

Щодо поводження з цими полоненими, зокрема намірів провести так званий публічний трибунал, Володимир Зеленський зазначив, що не готовий коментувати плани росіян, оскільки вони їх постійно змінюють, і на цьому питанні багато людей роблять собі піар.

Стосовно того, чи катують цих людей, Президент висловив переконання, що російській стороні невигідно це робити, тому що вони – «публічні полонені», за станом яких стежить світова спільнота.

Разом із тим, за його словами, Україна веде переговори з низкою країн та з Організацією Об’єднаних Націй щодо розблокування портів для безперешкодного вивезення зерна, проте головним гарантом у цьому питанні залишається зброя, яку ми отримуємо від держав-партнерів.

«Для нас важливо, що ми готові випускати зерно. Ми маємо зараз інформаційний наратив Росії про те, що дефіцит харчових продуктів – через Україну, через те, що ми не вивозимо. Це є неправдою, і ви чудово про це знаєте», – зазначив Глава держави.

Президент наголосив, що Росія намагається поширювати цю неправду в державах Африки, Азії та Європи, де може виникнути проблема дефіциту харчових продуктів.

Володимир Зеленський зазначив, що обговорював з Президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом питання розблокування українських портів.

«Нам потрібно, щоб був безпековий коридор для кораблів. Щоб флот тієї чи іншої держави забезпечив вивезення цього зерна. І ми говорили і з Британією, і з Туреччиною. Туреччина зараз знаходить формат, як надати нам гарантії», – розповів Глава Української держави.

За його словами, представники Туреччини та Росії під час зустрічі в Анкарі можуть порушити питання гарантій безпеки для турецького флоту під час вивезення українського зерна.

Президент також зазначив, що Україна вивчає альтернативні шляхи експорту збіжжя.

«Є декілька варіантів, як вивозити наше зерно. Ми ведемо перемовини з близькими країнами, з країнами Балтії, з Польщею щодо вивезення невеликого обсягу Укрзалізницею. Але це не влаштовує і нас, і їх. І ризики дефіциту можуть бути через тривалий час вивезення», – сказав Глава держави.

Президент наголосив, що пріоритетним напрямом для транспортування українського зерна залишаються порти.

«Дуже швидко можемо вивезти. Якщо зараз у нас 22-25 мільйонів тонн заблоковані, то восени в нас може бути вже 75 мільйонів тонн. Що будемо робити? Тому без портів не зможемо», – сказав він.

Володимир Зеленський зазначив, що найпотужнішою гарантією в цьому питанні залишається зброя, яка буде розміщена задля розблокування водних коридорів для вивезення зерна.

«Ми над цим працюємо з конкретними державами щодо конкретних антикорабельних систем і потроху вже отримуємо – можу це констатувати. Я вважаю, що це найкраща гарантія», – заважив Президент.

Глава держави наголосив, що Україна використовує цю зброю не для погроз, а для того, щоб продемонструвати можливості оперативної відповіді на ймовірні провокації з боку Росії.

«Я не бачу більше жодних гарантій, крім країн, і ООН, і нашої зброї, зосередженої біля цих коридорів», – резюмував Володимир Зеленський.

6 червня 2022 22:25







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Звернення Президента України Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня повномасштабної війни

 

27 березня 2024 18:50

Звернення Президента України Володимира Зеленського наприкінці 762-го дня повномасштабної війни

 

26 березня 2024 19:55

Звернення Президента України Володимира Зеленського наприкінці 760-го дня повномасштабної війни

 

24 березня 2024 21:00