Сьогодні 29 березня 2024 р.

Відеологія. Побачити берег

Ігор СУХОВИЙ, «Футбольний клуб»

Нещадна війна з лютим ворогом триває. Проте постійно мариться такий жаданий крик в океані: «Бачу берег!» Адже ніхто з нас не бажає, щоб жахіття, яке розв’язали рашисти на нашій землі, затягнулося на роки. Навіть при умові, що носії зла будуть неодмінно покарані.

Тому особливо ціную кожне нагадування про мирне життя, яке у нас намагалися вкрасти. Зухвальці обіцяли взяти Київ за лічені години, скориставшись розбратом, який намалювали головному кремлівському замовнику його спецслужби. Та виявилося, що наша хата не з краю. І нині чи не кожний патріотичний ролик в мережі запевняє: «Наша хата – всюди!»

Та перехід від гасел до дійсності має бути чітко окресленим. Вагоме слово, звісно, за звитяжними ЗСУ. Своєю стійкістю наші захисники продовжують дивувати весь світ, а українці в тилу дарують їм стовідсоткову підтримку. Прогресивні країни бачать таку єдність і допомагають нам вистояти. Не забувають вони і про вітчизняний футбол.

ПЕРШИЙ ОФІЦІЙНИЙ МАТЧ

Відбулася довгоочікувана гра в календарі Юнацької ліги УЄФА. На жаль, не в Києві, як було заплановано, а в Бухаресті. Там гравці «Динамо» U-19 поступилися одноліткам з португальського «Спортінгу» і вибули зі змагань. Але наставник киян визнав підсумок на табло неголовним.

Ігор Костюк не жалів подяки керівництву і всьому персоналу місцевого клубу «Стяуа» за сприяння і підготовку до матчу. А на динамівських відео-джерелах він повідомив, що подальші плани перспективної молоді ще будуть узгоджуватися. І це зрозуміло, зважуючи на події, що відбуваються в Україні.

У правильному запалі головний тренер молодіжного складу навіть закликав цивілізований світ із більшої рішучістю зупиняти нелюдів, які влаштували геноцид українців у центрі Європи. А ще надати ЗСУ важке озброєння, яке має покласти край експансії рашистів, та припинити нарешті закупати російські газ і нафту.

Ось що насправді цікавить наразі фахівців футболу! І ми добре розуміємо їх, як і те, які думки супроводжували підготовку юних динамівців до цього матчу з португальцями…

На відміну від цих роздумів, черговий випуск «ТаТоТаке» зосередився суто на спортивному підсумку матчу 1/8 фіналу Юнацької ліги. У скайповому варіанті він знову був представлений тандемом Співаковський – Моралес. Поблажливими обидва не були. Роберто нищівно розкритикував дії динамівців не лише у нападі, а і у захисті, не приховуючи прикрого подиву неузгодженістю дій Бражка, Яцика, Боля – постатей, на яких розраховують у головній команді «Динамо».

Іще я чекав, що Моралес згадає і про воротаря Нещерета, щоб визнати обидва пропущені голи не такими, які не беруться. Але ідея спічу була в іншому. Заспів нового партнера Співаковського завершився нищівним підсумком: «Нічого особливого у цьому «Спортінгу» ми не побачили». Залишилося лише додати, що і за цих обставин динамівці не вдарили по воротам португальців з гри жодного разу…

Не буду сперечатися з метрами аналітики на рівному місці. Однак і їм все ж треба розуміти, що з молодими гравцями, які тільки готуються зробити крок у дорослий професійний футбол, щось таки відбувалося. Якщо досвідченого Костюка, інших дорослих фахівців думки про події на фронтах війни не полишають ані на мить, то як війна могла вплинути на молодих хлопців?!

БРАТИ ПРИКЛАД З НАШИХ ВОЇНІВ!

Не раз доводилося чути подібні слова від гравців основи «Шахтаря», «Динамо», визнаних наших легіонерів, які виступають за кордоном… Не хотів і не буду ставити на один щабель футбол і бойові дії, де смерть чатує кожної миті.

Справа у першому випадку не у геройстві. Коли виходиш на поле, то маєш викладатися до кінця. Свіжий приклад – гра Віталія Миколенка у переможному матчі «Евертона» з «Манчестер Юнайтед». Після фінального свистка у Роналду була така кисла фізіономія, що я знову згадав… Моралеса зі Співаковським. Ці рубанки і з зіркового нападника стружки зняли б залюбки.

Від смішного до серйозного. На ресурсах, близьких до «Шахтаря», ми побачили, як гірники першими розпочали низку благодійних матчів. Той випадок, коли мінімальна поразка «Олімпіакосу» нічого не важить. Щемливо бачилася ідея розмістити на футболках гірників назви міст, які постраждали від навали агресора – Маріуполь, Гостомель, Буча…

Відгомін цього почину був, так би мовити, збоку. Наприклад, «ТаТоТаке» запевняв, що великого грошового зиску від благодійних матчів чекати годі. А гендиректор «Зорі» ще й обурився, дорікнувши владі за наданий українським грандам дозвіл грати за кордоном. Навіть присутність у складах гірників та киян збірників, яким ще належить проводити стикові матчі за перепустку на ЧС-2022, не подіяла.

Поруч із цими закидами буденним бачиться розрив багаторічної співпраці Леоненка і Денисова. Зробивши крок назад після інтерв’ю у «Денисов TIME», гендиректор «Футболів» оцінив химороди, які його колишній соратник наплів про теперішні часи. І визначив акценти про війну докорінно не правильними. Наче попередні думки вигнанця виблискували золотом…

Своя претензія мала місце і у програмі «Циганик LIVE». У матчі з «Олімпіакосом» самим активним на полі попереду був Мудрик. За свіжим інсайдом Циганика, Михайла ось-ось неодмінно продадуть. Таким чином ведучий вказав на нестиковку його прогнозу з планами менеджмента клубу, що обіцяв робити ставку на місцеві таланти і усіх їх зберегти.

З менш полемічного і, сподіваюся, приємного стане інша подія. Ігорю Циганику випала честь бути коментатором матчу «Легія» – «Динамо». Першого у благодійному турне динамівців, який транслюватиме польське телебачення, низка платформ і каналів на YouTube і мовник «2+2».

МИ ЖИВІ, МИ БОРЕМОСЯ!

Наближаючись до висновків, задаюся запитанням: чого ми прагнемо у лиху воєнну годину? Звісно, усім хочеться перемоги. Вона не обговорюється. Наблизити її можливості у кожного різні. Хтось має військовий фах, хтось не боїться виходити проти озброєних орків на окупованих територіях, щоб вони забиралися геть…

Але є у нашій єдності таке, що взагалі різко відрізняє українців від орди окупантів, яких навіть їхні батьки вважають лише гарматним м’ясом. Ми поважаємо і цінуємо кожного, хто може принести користь. Роль армії під час війни понад усе. А де найбільша користь від футболіста, який виявив хист і розвинув свою майстерність до високого рівня? Він має грати, адже вік у великому спорті швидкоплинний.

Якщо «Динамо» і «Шахтар» – це відомі у Європі бренди, то їх слід використовувати на користь загальній справі. Боронь Боже, я нікого не взявся виховувати. Здебільшого цим займаються чоловіки призовного віку, які шукають крамолу у діях і словах інших.

Тоді їм мариться, що зароблені нашими клубами кошти «підуть не туди», а географія виступів, зокрема київського «Динамо» у Польщі, Туреччині, Румунії, Німеччині і Хорватії не матиме розголосу і коштів, які полегшать життя нужденних українців.

Дякуючи усім причетним, хто благословив закордонне турне київської команді, президент «Динамо» Ігор Суркіс так не вважає. Адже через ці матчі вболівальники різних країн впливатимуть на свої уряди, щоб нашій країні допомагали ще більше. А наші футбольні шанувальники отримають хоч якусь розраду у часи, коли кожен їх ранок починається з читання військових зведень.

12 квітня 2022 09:45







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Звернення Президента України Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня повномасштабної війни

 

28 березня 2024 20:47

Звернення Президента України Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня повномасштабної війни

 

27 березня 2024 18:50

Звернення Президента України Володимира Зеленського наприкінці 762-го дня повномасштабної війни

 

26 березня 2024 19:55