Сьогодні 28 березня 2024 р.

Карас: «Ніхто не думав, що у 21-му столітті може бути такий варварський напад»

Aсистент головного тренера «Динамо» Еміл Карас досі не може прийти до тями від війни, яка застала його в Києві. У столиці України Карас був перші два дні повномасштабного вторгнення рашистів. Потім допомагав футболістам (Сергію Сидорчуку, у якого троє дітей – Прим. ред.), а також дружинам та дітям гравців залишити країну через молдавський кордон. Зараз Еміл Карас знаходиться в Яссах, де оселилися близькі гравців «Динамо», виконуючи функції перекладача та помічника.

Карас все ще здригається при слові війна і вимовляючи назву деяких міст, в які він недавно їздив на матчі, але зараз вони практично стерті з лиця землі.

— Як ви себе почуваєте зараз?
— Це складна ситуація для нас усіх, це жахливо. Сім'ї гравців, що поїхали, діти, подружжя, батьки приїхали до Румунії за допомогою всіх, особливо за допомогою пана Луческу. Мер міста Ясси також відвідав нас у суботу. Ми всі сподіваємось, що ситуація вирішиться, бо великі проблеми не тут, а в Україні.

— Київське «Динамо» було на зборах в Анталії. Чому ви там не залишилися? Ви б не застали війну в Україні.
— Напруженість була весь час, але ми ніколи не думали, що буде війна. Якби ми знали, то залишилися б у Туреччині, але хто міг би знати? Ніхто не думав, що у 21 столітті може бути такий варварський напад. Вони мали свою політичну напруженість, потім росіяни почали бомбити українські військові бази.

Але врешті-решт почали бомбити людей. Харків, Чернігів – зруйновані міста. Це гуманітарна та екологічна катастрофа! Атомні електростанції у небезпеці, росіяни застосовують зброю проти мирних жителів України.

— Як ви залишились у Яссах? Чому не поїхали до Бухареста?
— Ми пройшли через Молдову і прибули до міста Ясси. Коли сім'ям футболістів вдалося виїхати, вони обрали той самий маршрут, в'їхали до Румунії через митницю Скулень. Була ідея поїхати до Бухареста, але дорога була вже надто довгою. Жінки та діти подорожували Молдовою лише другорядними дорогами, у двох автобусах, у яких перебували і зовсім маленькі діти двох-трьохмісячного віку. Були ще собаки та кішки.

Коли вони прибули до Яс, я не міг запропонувати їм ще 400 кілометрів до Бухареста. У нас у готелі добре, господар теж зробив нам солідну знижку, бо ніхто не знає, скільки триватиме ця війна. Тут живуть люди з різним фінансовим становищем, і деяким з них потрібно дозувати гроші, що залишилися, щоб дозволити собі залишитися.

Наші друзі продовжують привозити біженців із України. Наш капітан Сидорчук поїхав у Бухарест. У нього троє дітей, а дружина вагітна четвертим.

— Ви знаєте, де гравці «Динамо» та чим вони займаються?
— Здебільшого так, але треба бути обережним у спілкуванні з ними, щоби за ними не стежили. Нам краще не говорити, де знаходяться наші гравці. Ми сподіваємося повернутися у футбол, але зараз ми не можемо будувати плани.

— Мірча Луческу збирався залишитись у Києві. Його заява була несподіваною.
— Мірча має величезний досвід і силу характеру. Він пройшов через багато чого. Якщо у літака турбулентність, він пише, читає чи дивиться матч. Ми разом пережили схожу ситуацію, коли він тренував «Шахтар», а росіяни окупували Донбас.

— Маєте плани на найближчий час?
— Ми живемо день у день. Я теж не можу скласти план на сьогоднішній вечір. Багато проблем із дітьми, з дружинами гравців. Швидка допомога забрала дитину та відвезла до лікарні. Наше майбутнє залежить від того, що зараз відбувається в Україні. Прикро за людські життя та прикро за інфраструктуру країни. Україна вже наполовину зруйнована. Неймовірна поведінка росіян, які не можуть чи не хочуть розуміти, що відбувається в Україні.

— Можливо, вони не можуть зрозуміти, оскільки ЗМІ повністю контролюються або цензуруються.
— Це правда, у них залишилося лише кілька телеканалів, у них немає навіть доступу до інтернету. Я не говорю про всіх, але більшість росіян уявлення не мають, у якому світі вони живуть! Вони кажуть: Це добре для нас, ми живемо своїм життям.

— Гравці отримають статус вільних агентів?
— Ідуть дискусії про майбутнє, зараз триває війна і ніхто не може знати, чи трансфери будуть.

— Як довго триватиме війна?
— Хто знає, як далеко зайдуть росіяни? Мені дуже важко дивитися у вічі дружинам і матерям, які запитують мене: «Де хлопчики?» Українці покладали великі надії на те, що обіграють у плей-оф Шотландію та потраплять на чемпіонат світу. Близько 14 наших футболістів перебувають у збірній. Ці гравці справжній скарб України.

Ми хочемо повернутися до нормального життя, хоча уявити таке дуже складно. Головне закінчити війну, а потім із руїн побудувати країну. Діти тут плачуть. Намагаємося привозити більше друзів з України, але митниця утруднена, дороги розбомблені, навіть не знаєш, куди їхати. Будь-яка нормальна людина розуміє, що відбувається в Україні, не бачать ситуації лише ті, хто бомбить.

— Ви були у Києві у перші два дні війни. Ви відчували себе в небезпеці тоді?
— Поки ми були в Києві, місто не бомбили, але чути було, як над нами пролітали літаки, гелікоптери, ракети. Це було почуття незахищеності, погрози. Росіяни заявили, що ракети будуть націлені на військові бази. Проте, як можна почуватися у безпеці, коли бачиш, як гинуть мирні жителі, безневинні люди.

— Ви вважаєте, що Молдова теж у небезпеці? Вона також не є членом НАТО.
— Ніхто не думав, що на Україну нападуть. Тепер ви знаєте, чого хочуть росіяни далі? Я не знаю, чого вони хочуть. Знають, Путін та його оточення.

9 березня 2022 08:54







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Звернення Президента України Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня повномасштабної війни

 

27 березня 2024 18:50

Звернення Президента України Володимира Зеленського наприкінці 762-го дня повномасштабної війни

 

26 березня 2024 19:55

Звернення Президента України Володимира Зеленського наприкінці 760-го дня повномасштабної війни

 

24 березня 2024 21:00