Сьогодні 16 квітня 2024 р.

Шахтар – Боруссія М 0:6. ЛЧ, група В. Звіт

Тарас САВЧУК, «Футбольний клуб»

Чемпіону України, за якого в перших двох турах поточного турніру зовсім не зайвим дванадцятим гравцем у поті чола билася Фортуна, протистояв колектив, що на старті втратив дві поспіль перемоги на останніх хвилинах своїх поєдинків. Й саме у протистоянні з «Шахтарем» німці, вочевидь, мали б підтвердити ті амбіції, що завдяки ним «Боруссія» так налякала обох фаворитів групи – спочатку «Інтер», а потім і «Реал».

На відміну від гірників, гладбахці на вихідних змушені були напружувати всі нерви та м’язи у внутрішній першості, де вони в суботу переграли «Лейпціг» (1:0). Проте, на початку київської зустрічі складалося враження, що саме команда Каштру отримала додаткове побачення з іще ще одним учасником Ліги чемпіонів, а підопічні Розе – розважалися на «Маріуполі».

І гол, що влетів у ворота Трубіна вже на восьмій хвилині, став абсолютно логічним підсумком ігрової переваги гостей. На тлі майже тотального контролю ними м’яча Лайнер отримав від Крамера пас на хід на своїй правій бровці, просунувся з ним трохи вперед і прострілив у центр карного майданчика, де Плеа, випередивши Бондаря, відкрив рахунок.

А невдовзі відзначився й сам Крамер. І знову антигероєм епізоду став Бондар. Спочатку він подарував м’яч Плеа, а за кілька секунд, намагаючись виправитись, лише дезорієнтував свого голкіпера: завдяки рикошету від ноги захисника удар хавбека «Боруссії» став гольовим.

Минуло ще кілька хвилин – і «Шахтар» опинився вже в тому становищі, в яке два тижні тому спустив мадридських королів. Той-таки Плеа гарматним «пострілом» з-за меж карного майданчика вразив праву від Трубіна «дев’ятку», довівши рахунок до розгромного.

У тому, що цього разу Удача обрала собі іншого улюбленця, переконав Тете. Німці, ще, напевно, святкуючи «бліц кріг», дозволили тому викотитися на убивчу позицію, але Зоммер ногою парирував удар бразильця в ближній кут.

Чи, бува, не стане цей спалах сигналом до камбеку? Чи в змозі «Шахтар» узагалі оклигати після нокдауну? Ці запитання свідки попередніх матчів квартету могли формулювати й інакше: чи здатна «Боруссія» розтринькати гандикап у три голи? Один відіграли «нерадзуррі», два – «Реал». Донецький клуб, що його дехто вже записав у вірогідні кандидати на участь у плей-офф Ліги чемпіонів, однозначно повинен був стрибати вище голови. Або – вдатися до одного з найвідоміших трюків барона Мюнхгаузена, витягнувши себе з багнюки за косичку.

Та ще до перерви всі сумніви щодо переможця цієї зустрічі переконливо розвіяв алжирський захисник «Боруссії» Бенсебаїні. Після розіграшу кутового він у повітряній дуелі легко розібрався з Бондарем і, приземлившись, упритул «розстріляв» Трубіна. 0:4 – такого катастрофічного першого тайму в єврокубковій історії помаранчево-чорних іще не траплялося! Й цей результат, скоріше за все, стане залізним приводом для поновлення розмов про системну кризу в команді Каштру, які раптом вщухли після мадридської сенсації, нелогічного «сухого» підсумку зустрічі з «Інтером» і – звичайно ж! – феєричної перемоги в донбаському «дербі».

Потрійна заміна від португальського наставника принесла близький до нуля ефект у боротьбі з суперником, який і не думав скидати оберти. У свою чергу, господарі продовжували помилятися. П’ятий гол – значною мірою на совісті Трубіна. Невдалим введенням м’яча у гру донецьким голкіпером німці скористалися блискавично та красиво.

Лайнсмен, угледівши офсайд у Плеа в момент, коли той втілив у власний хет-трик блискучий пас Тюрама, на кілька секунд подарував декласованим гірникам примарну надію відбутися «всього лише» поразкою 0:5. Але система VAR європейського зразка також виявилася безжальною для господарів: гол був забитий за всіма правилами, а Хочолава припустився чергової позиційної помилки на передостанній лінії захисту.

Як сказали б тенісисти: гейм, сет і – матч, 0:6! Цей епізод – яскрава ілюстрація до будь-якого з синонімів найбільшої домашньої поразки «Шахтаря» в континентальних турнірах. Безпорадність. Розгубленість. Прострація. Обирайте самі...

ШАХТАР – БОРУССІЯ М 0:6
Голи: Плеа (8, 26, 78), Бондар (17, автогол), Бенсебаїні (44), Штіндль (65).
Шахтар: Трубін, Додо, Бондар, Хочолава, Корнієнко, Майкон (Степаненко, 69), Маркос Антоніо (Алан Патрік, 46), Марлос (Коваленко, 46), Соломон, Тете, Тайсон (Мораес, 46).
Боруссія М: Зоммер, Лайнер (Ланг, 82), Ельведі (Янчке, 82), Гінтер, Бенсебаїні, Крамер, Нойхаус, Хофманн (Лазаро, 75), Штіндль (Вольф, 69), Тюрам, Плеа (Траоре, 82).
Арбітр – Гезібююк (Нідерланди).
Попередження: Хочолава (46), Соломон (63) – Ланг (89).

3 листопада 2020 21:45







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

ЛЧ. Барса: останні приготування перед ПСЖ

 

16 квітня 2024 10:31

ЛЧ. Реал готується до манчестерського чвертьфіналу

 

16 квітня 2024 10:29

ЛЧ, 1/4 фіналу. Атлетико – Боруссія Д. Огляд першого матчу

 

11 квітня 2024 00:10