Сьогодні 29 березня 2024 р.

Україна – Англія 0:4. ЄВРО-2020, 1/4 фіналу. Звіт про чисто англійську перемогу

Костянтин ПАТКЕВИЧ, «Футбольний клуб»

Три повітряні атаки англійців на початку другого тайму змусили українську збірну завершити виступ на ЄВРО.

У порівнянні з історичною зустріччю зі шведами в основному складі «синьо-жовтих» відбулася лише одна заміна: лівий крайок Віталій Миколенко, що відпочивав у вівторок, витіснив на лавку опорника Тараса Степаненка, а у центральну зону – Олександра Зінченка. При цьому незначне пошкодження не дозволило Руслану Маліновському потрапити навіть у заявку, що позбавило Андрія Шевченка важливої опції з підсилення гри.

Зі свого боку Гарет Саутгейт, здійснивши дві заміни, вперше на ЄВРО довірив місто у «старті» 100-мілйонному Джейдону Санчо, який два дні тому нарешті узаконив свої відносини з «Манчестер Юнайтед». З’явився у складі англійців і новоспечений переможець Ліги чемпіонів Мейсон Маунт, який через самоізоляцію не грав ані проти Чехії, ані проти Німеччини.

Утім, вдалий, фактично ідеальний початок збірній Англії забезпечили саме ті футболісти, чиї голи й вивели її до чвертьфіналу. Микола Шапаренко на своєму правому фланзі не зміг завадити Рахіму Стерлінгу проштовхнути м’яча до карного майданчика, де поміж центрбеків зачаївся Гаррі Кейн. Вдало зайнята позиція дозволила капітану випередити захисників і пробити повз Георгія Бущана.

undefined

  
1:0. Спливала лише четверта хвилина…

Швидке взяття воріт не стало початком якогось шаленого британського штурму. Навпаки. Суперники свідомо відтягнулися назад, і певний час територіальною перевагою володіли українці. На 17-й хвилині її вдалося втілити в достатньо непоганий прорив Романа Яремчука – з пострілом останнього не без труднощів впорався Джордан Пікфорд.

Гра згодом повернулася на нашу половину поля і призвела до кількох неприємних епізодів. Так, Кейн головою пробив вище поперечини після подачі з лівого флангу, а Деклайн Райс потужним ударом метрів з 17 змусив Бущана демонструвати свою дивовижну реакцію.

Але віддаємо належне підопічним Шевченка: попри солідний тиск суперників вони все одно намагалися виходити з оборони через короткий пас і найчастіше давали собі з цим раду.

За десять хвилин до перерви довелося міняти Сергія Кривцова, чиє невдале приземлення призвело до травми. Гірницького центрального захисника замінив динамівський вінгер Віктор Ціганков, зайнявши місце на лівій бровці. Натомість Миколенку тепер належало діяти набагато глибше, допомагаючи партнерам по обороні.

undefined

  
Якщо у попередніх матчах Циганков, виходячи на поле, не вражав впевненістю, то цього разу відразу включився у гру. Ще в першому таймі він взяв участь у трьох проникаючих атаках «синьо-жовтих», головною дійовою особою в яких був Яремчук. В одному з випадків все закінчилося щільним, але неточним ударом Шапаренка здалеку. Так, захист англійців також не виглядав бездоганним.     
 
Як би там не було, цей оптимістичний відрізок було перекреслено в дебюті другої 45-хвилинки двома результативними повітряними атаками. Спочатку після фолу на Кейні і подачі від Люка Шоу Гаррі Магуайр просто зім’яв Миколу Матвієнка, а потім вивірений навіс того таки Шоу знайшов у карному майданчику капітана англійців, який сховався за спиною розгубленого центрбека «Шахтаря».

undefined

  
Англійська збірна, яка досі не пропустила не ЄВРО жодного м’яча, відправила нашу в нокдаун. Ну а нокаутом став гол Джордана Хендерсона, який, щойно з’явившись на полі, вдало зіграв на другому поверсі (знову) після кутового від Маунта.

4:0. Це вже був чіткий сигнал для Саутгейта: настав час готуватися до Данії. Він і почав готуватися, одного за одним замінивши чотирьох виконавців. На жаль, долучитися до гри нашим Артему Довбику, Георгію Судакову та Олександру Тимчику, які вже стояли біля кромки поля, завадив занадто швидкий фінальний свисток. Арбітр не компенсував жодної хвилини. 

Для команди Андрія Шевченка Рим, де він 22 роки тому оформив свій перший італійський хет-трик, став кінцевою зупинкою. Підсумки виступу синьо-жовтих на ЄВРО-2020 ще слід проаналізувати, але зрозуміло, що, попри рахунок на «Стадіо Олімпіко» загальний результат не можна вважати негативним. Планка піднята на нову висоту!

undefined

  
Наших збірників чекає невеличка відпустка, а потім треба буде перемикатися на клубні справи. Також важливі та відповідальні.    

УКРАЇНА – АНГЛІЯ – 0:4
Голи: Кейн (4, 50), Магуайр (46), Хендерсон (64).
Україна: Бущан, Забарний, Кривцов (Циганков, 35), Матвієнко, Караваєв, Сидорчук (Макаренко, 64), Зінченко, Миколенко, Шапаренко, Ярмоленко, Яремчук.
Англія: Пікфорд, Уокер, Стоунз, Магуайр, Шоу (Тріпп’єр, 65), Філліпс (Беллінгем, 65), Райс (Хендерсон, 57), Санчо, Маунт, Стерлінг (Решфорд, 65), Кейн (Калверт-Льюїн, 73).
Арбітр – Фелікс Брих (Німеччина).
3 липня. Рим. «Стадіо Олімпіко». +27’С.

3 липня 2021 23:50







Матеріали на тему

Составы всех 24 сборных ЕВРО-2020
29 червня 2021 08:40


Тренеры ЕВРО-2020. Игры разума
20 червня 2021 18:15


Итоги ЕВРО-2020. Все результаты, таблицы, видео
15 червня 2021 11:50




Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Андрій Шевченко: успіх збірної на Євро-2020, емоції після Швеції та Англії

 

24 серпня 2022 14:35

Лучшие голы ЕВРО-2020

 

29 липня 2021 13:32

Голосуй за лучший гол ЕВРО-2020. Ярмоленко среди номинантов

 

13 липня 2021 22:55