Сьогодні 18 квітня 2024 р.

Динамо – Штурм 1:0. Відбір ЛЧ, 3-й раунд. Подбали про інтригу

Сергій ВОРОНЮК, «Футбольний клуб»

Несподіваного австрійського чемпіона навіть за великої симпатії не зарахуєш до кола грандів європейського футболу. Той же «Фенербахче», що його динамівці подолали в попередньому раунді відбору Ліги чемпіонів, за добором і кваліфікацією виконавців виглядає значно авторитетніше.

Напевно, так розраховували й букмекери, оцінюючи шанси суперників на зустріч у Лодзі: «Динамо» отримало від них хоч і не дуже значну, але все-таки перевагу в порівнянні з амбітним і молодим опонентом. Навіть із урахуванням реалій, у яких український клуб функціонує впродовж останніх місяців.

Характеристики стилю, притаманного «Штурму», керованому Крістіаном Ільцером, свідчать скоріше не про непересічність команди з Граца, а про кризу в австрійському футболі, де з визнаних лідерів на рівні залишається тільки «Зальцбург». З іншого боку, заявивши про себе на внутрішній арені, «чорно-білі» просто повинні були спробувати стрибнути вище голови в найпрестижнішому з континентальних турнірів. Маючи в кишені гарантовану путівку до групового раунду Ліги Європи, австрійці виходили за омріяним бонусом. Ніхто не вправі дорікати їм за будь-якого підсумку протистояння з динамівцями.

undefined

В останніх – своя мотивація, добре всім відома. Її постійно підкреслюють у спілкуванні з пресою гравці та тренери колективу: Київ доводить не стільки власну єврокубкову боєздатність, скільки незламність усієї України на тлі кривавої російської агресії. Це велика честь і – велика відповідальність.

На третій етап кваліфікації «біло-синім» довелося виходити не тільки без Вербича, котрий перебрався до Греції, але й без Циганкова. Той зазнав пошкодження на розминці перед самісінькою грою, й у стартовому протоколі з’явилося прізвище Караваєва.

Саме Циганков, вочевидь, мав би пробивати штрафний на 16-й хвилині. Шапаренкові, з його робочою правою, обхитрувати «стінку» та голкіпера виявилося складніше – перспективний стандарт нічим не увінчався.

Відповіддю став вихід на ударну позицію Гейлунда – як підсумок двох поспіль помилок киян на підступах до своїх воріт. Та норвезький форвард поцілив прямо в Бущана.

Невдовзі світлочолий нападник уже відверто пробачив «Динамо», пробивши над поперечиною після прострілу з лівого флангу. Оборона знову діяла не кращим чином. Хоча напередодні багато хто з аналітиків акцентував увагу на тому, що фішка «Штурму» – вичавлювати максимум із чужих помилок. І що одне з головних завдань господарів першого поєдинку – не пропустити.

undefined

Одним із засобів заспокоїтися та вгамувати наступальний запал суперника є власна атака. Адже й «Штурм» – не без слабких місць, що довела друга половина стартової 45-хвилинки. Гол Караваєва став немовби сигналом до активного наступу, і до перерви «Динамо» створило кілька слушних нагод.

Як бачимо, вимушена заміна Луческу виявилася пророчою та результативною. А комбінація, що призвела до першого взяття воріт австрійців, нагадала ту, що стала вирішальною в Стамбулі. Тільки цього разу зліва направо пасував не Вівчаренко, а Дубінчак. Бєсєдін у запеклій боротьбі з опікуном торкнувся мяча, фактично виконавши гольову передачу на Караваєва. Котрий, як і з «Фенербахче», невідпорно пробив у дотик – 1:0!

На 54-й хвилині Олександр віддячив Артемові, дотепно прибравши м’яч під себе й тим самим «відігравши» одразу двох захисників у карному майданчику. Але Бєсєдін, якому варто було лише поцілити в «рамку», виконав свою спробу якось незграбно. Шкода, гол вийшов би для гурманів.

undefined

Напередодні кілька схожих ситуацій створила та не реалізувала біля воріт данського «Мітьюланна» «Бенфіка», потенційний суперник переможця нашої пари. Втім, піжонити португальці почали вже за рахунку 4:0 на свою користь. У «Динамо» ж, за скромної переваги, кожен шанс важив значно більше. Навіть при тому, що «Штурм» якихось надзавдань не пропонував, діючи у створенні атак не дуже переконливо. Склалося враження, що відбутися мінімальною поразкою сприймалося б для гостей за справжнє щастя.

Вони зітхнули з полегшенням, коли Бєсєдін у падінні головою пробив трохи вище воріт після розіграшу кутового. Коли, отримавши довгий пас з лівого флангу від Вівчаренка, повз дальню стійку пустив м’яч Буяльський. Коли Караваєв не «врізав» кулю у верхній кут. Коли ніхто не вискочив на простріл Ваната. Коли, нарешті, пролунав фінальний свисток французького рефері.

Отже, забезпечивши відчутну ігрову перевагу, підопічні Мірчі Луческу зберегли інтригу для матчу-відповіді, що відбудеться в Граці 9 серпня.

undefined

ДИНАМО – ШТУРМ 1:0 (Караваєв, 28)
Динамо: Бущан, Кендзьора, Забарний, Попов, Дубінчак (Вівчаренко, 71), Шапаренко, Сидорчук, Шепелєв (Гармаш, 71), Караваєв, Буяльський, Бєсєдін (Ванат, 83).
Штурм: Зібенхандль, Газібегович Аффенгрубер, Станкович, Вютріх, Данте (Шнегг, 67), Гірлендер (Любич, 67), Прасс (Демаку, 78), Хорват, Саркарія, Гейлунн (Ланг, 90).
Арбітр – Летексьє (Франція).
Попередження: Попов (21), Шепелєв (48) – Вютріх (16), Станкович (42)
, Гірлендер (46).
Лодзь. Стадіон Miejski. 3 серпня.

4 серпня 2022 01:23







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

ЛЧ, 1/4 фіналу. Манчестер Сіті – Реал. Серія пенальті

 

18 квітня 2024 11:45

ЛЧ, 1/4 фіналу. Манчестер Сіті – Реал. Огляд матчу-відповіді

 

18 квітня 2024 02:15

ЛЧ, 1/4 фіналу. Баварія – Арсенал. Огляд матчу-відповіді

 

18 квітня 2024 02:14