Сьогодні 16 квітня 2024 р.

7 найцінніших вільних агентів світового футболу прямо зараз

Олексій СЛИВЧЕНКО

У більшості європейських чемпіонатів зимове трансферне вікно закрилося, а тому клуби не можуть розраховувати на підписання новачків, якщо тільки не йдеться про укладання контрактів із вільними агентами. 

Останні завжди затребувані на ринку, особливо, якщо мають пристойні скіли та зберігають мотивацію проявити себе на полі.

Давайте з'ясуємо, хто станом на поточний момент входить до сімки найцінніших футболістів планети зі статусом вільного агента. Для цього спиратимемося на оцінки ринкової вартості від порталу Transfermarkt…

7. Лоран КОСЕЛЬНІ – 3 млн євро

Громадянство: Франція
Вік:
36 років
Останній клуб: «Бордо»

Французький центрбек Лоран Косельні набув широкої популярності завдяки багаторічним виступам у складі лондонського «Арсенала». На Туманний Альбіон цей футболіст перебрався влітку 2010 року за 12,5 мільйонів євро, коли менеджером «канонірів» ще був його легендарний співвітчизник Арсен Венгер.

Довгий час Косельні був одним із ключових футболістів «Арсенала», проте виграти у складі цієї команди зумів лише шість другорядних трофеїв – по три Кубки та Суперкубки Англії. У 2016 році вже у складі національної збірної Франції став другим на чемпіонаті Європи, а ось на тріумфальну для «триколірних» світову першість 2018 року Лоран не зміг поїхати через проблеми зі здоров'ям – у нього трапився розрив ахіллового сухожилля.

Влітку 2019 року керівництво «Арсенала» вирішило за доцільне продати Косельні в «Бордо» за 5 мільйонів євро. У стані «жирондинців» Лоран відіграв два з половиною роки, перш ніж на початку нинішнього року його усунули від роботи з першою командою, а незабаром і достроково розірвали контракт. Причини такого рішення у пресі називалися різні – від зниження якості виступів до претензій у надмірному вживанні вина. Як би там не було, але у свої 36 років Косельні опинився у статусі вільного агента, і поки що невідомо, чи зможе він підшукати для себе гідний варіант продовження кар'єри, або незабаром вирішить попрощатися із професійним футболом.

6. ЕЛКЕСОН – 3 млн євро

Громадянство: Китай / Бразилія
Вік:
32 роки
Останній клуб: «Гуанчжоу»

Етнічний бразилець Елкесон тривалий час називався фахівцями одним із найперспективніших молодих форвардів цієї країни, однак у його кар'єрі так і не настав момент, коли футболіст перебрався б до Європи. Натомість у січні 2013 року Елкесон поїхав до Китаю, де за нього 6 мільйонів євро погодився віддати економічно потужний на той момент «Гуанчжоу Евергранд» (після перейменування, що відбулося у зв'язку із реформами китайського футболу – просто «Гуанчжоу»).

З того часу Елкесон виступав виключно у Піднебесній. На його рахунку п'ять перемог у китайській Суперлізі (чотири – з «Гуанчжоу Евергранд» та одна – з «Шанхай СІПГ»), а також два виграші Ліги чемпіонів АФК (обидва – з «Гуанчжоу Евергранд»). До бразильця дуже тепло ставилися вболівальники, а в певний момент місцеві функціонери, окрилені поставленим завданням зробити Китай обов'язковим учасником розіграшу фінальної частини ЧС-2022, допомогли Елкесону отримати китайське громадянство та почати виступати за національну збірну цієї країни.

На жаль для Елкесона та багатьох інших, останніми роками у Китаї почалася серйозна криза у футболі. Спонсори перестали інвестувати колосальні гроші у підписання легіонерів та виплату їм космічних окладів, а держава почала заохочувати вкладення коштів у розвиток молодих місцевих футболістів, через що більшість серйозних гравців вирішили покинути Піднебесну. Елкесон на початку нинішнього року отримав статус вільного агента, тому що у нього закінчився договір із «Гуанчжоу». Ймовірно, форвард розраховував отримати цікаву пропозицію з Європи, але так її й не дочекався. Тому прямо зараз варіантів у нього не так багато – або повертатися до Бразилії, або знову домовлятися з якимось клубом із Китаю. Благо, чемпіонати не почалися ані в тій, ані в іншій країні, а тому Елкесон матиме час привести себе в порядок з точки зору фізичних кондицій.

5. Клеман ГРЕНЬЄ – 3 млн євро

Громадянство: Франція
Вік
: 31 рік
Останній клуб: «Ренн»

Колишній півзахисник національної збірної Франції (5 матчів) та «Ліона» (154 матчі, 18 забитих м'ячів та 28 результативних передач) Клеман Греньє отримав статус вільного агента ще влітку минулого року, після закінчення контракту з «Ренном». У стані бретонців досвідчений футболіст провів три сезони, але в останньому втратив статус ключового гравця першої команди, через що й отримав вільну.

Свого часу Греньє кілька років був важливою фігурою у «Ліоні», однак це були вже аж ніяк не найкращі часи для цієї команди. Також Клеман трохи пограв за «Рому» та «Генгам», перш ніж у 2019 році опинитися у «Ренні».

На початку січня Греньє відсвяткував свій 31-й день народження, і поки що завершувати кар'єру не планує. Взимку в ЗМІ лунали чутки про інтерес до його персони з боку «Труа», «Меца», клубів з Іспанії та навіть заокеанської МЛС, проте до якоїсь конкретики так і не дійшло. Втім, француз не впадає у відчай і чекає, коли нарешті на нього вийде цікавий клуб з гідною пропозицією, заради якої можна буде перервати тривалу «творчу відпустку».

4. Ісаак МБЕНЗА – 4 млн євро

Громадянство: Бельгія / ДР Конго
Вік:
25 років
Останній клуб: «Катар»

Цей вихованець бельгійсько-французького футболу, котрий виступає здебільшого на позиції правого вінгера, встиг пограти за безліч різних команд. У Бельгії Мбенза відзначився матчами та голами за «Стандард», у Франції – за «Валансьєн», «Монпельє» та «Ам'єн», в Англії – за «Хаддерсфілд», звідки восени минулого року вирішив податися за «довгим доларом» до азіатського «Катару».

Втім, у Катарі та «Катарі» у Мбензи справи не склалися. В 10 матчах тамтешнього елітного дивізіону Ісаак не відзначився голами, тому у січні отримав статус вільного агента. Представники бельгійця з конголезьким корінням активно намагалися прилаштувати свого клієнта в один із топових європейських чемпіонатів, але гідних варіантів не підвернулося.

Наразі навколо Мбензи активно увиваються представники «Вест Бромвіча», котрі намагаються домовитися із форвардом про повернення до тамтешнього Чемпіоншипу. Подейкують, що ініціатором запрошення Ісаака є особисто наставник «дроздів» Стів Брюс, котрого приваблює антропометрія форварда (зріст 188 сантиметрів), а також його агресивність у боротьбі за м'яч. Втім, поки що сторони ще не домовилися, і Мбенза легко може зробити вибір й на користь іншого клубу.

3. Марсело САРАЧЧІ – 4,5 млн євро

Громадянство: Уругвай

Вік: 23 роки
Останній клуб: «Лейпциг»

Футбольну кар'єру Марсело Сараччі, котрий діє на позиції лівого фулбека, розпочинав в уругвайському «Данубіо», звідки через пару років перебрався до аргентинського «Рівер Плейта». Влітку 2018 року німецький «Лейпциг», де зазвичай роблять ставку на молодих талантів, заплатив за перспективного «крайка» 12 мільйонів євро, але в Бундеслізі Марсело проявити себе з кращого боку так і не вдалося.

На початку 2020 року «Лейпциг» вирішив віддати Сараччі в оренду «Галатасараю», отримавши за неї 500 тисяч євро. У стамбульському гранді уругваєць мав регулярну ігрову практику, але в Туреччині не залишився, повернувшись до «Лейпцига» влітку 2021-го. Однак подальше перебування в німецькій команді пішло не за сценарієм, який, напевно, малював у себе в голові Сараччі, коли перебирався до Європи. Влітку він пережив розрив хрестоподібної зв'язки коліна, через що пропустив понад півроку.

На початку цього року «Лейпциг» та Сараччі узгодили дострокове розірвання контракту, і уругваєць отримав статус вільного агента. Швидко працевлаштуватися у іншому клубі Марсело не зміг. Зокрема, в Європі жодної серйозної пропозиції за останні півтора місяці Сараччі не отримав, а ось у Бразилії, подейкують, види на нього має «Ботафого». Можливо, для уругвайця є сенс повернутися до Південної Америки, щоб знову відчути смак великого футболу, заявити про себе, а потім отримати другий шанс на Старому континенті.

2. Дієго КОСТА – 5 млн євро

Громадянство: Іспанія / Бразилія
Вік:
33 роки
Останній клуб: «Атлетіко Мінейро»

Нещодавно Дієго Коста входив у когорту елітних форвардів європейського континенту. Він відзначався результативністю в «Атлетіко» та «Челсі», завойовуючи з ними титули в Іспанії та Англії, а також святкуючи перемоги з «матрацниками» у Лізі Європи та Суперкубку УЄФА. Проте, починаючи з сезону-2017/18, кар'єра Дієго Кости незмінно пішла на спад: він суттєво здав у результативності, став частим гостем лазарету й втратив у впевненості…

На початку минулого року Дієго Коста отримав вільну з «Атлетіко», після чого довгих вісім місяців перебував у пошуках нового клубу. В результаті етнічний бразилець, котрий погодився отримати іспанський паспорт та грати за національну збірну цієї країни, подався на історичну батьківщину, де його у свої лави покликав «Атлетіко Мінейро». Досвідчений форвард загалом припав до двору у таборі «півників», провів 15 матчів і забив 4 м'ячі у бразильській Серії А, вигравши чемпіонський титул ще й там.

Проте 7 січня стало відомо, що «Атлетіко Мінейро» та Дієго Коста достроково розірвали контракт, за підсумками чого футболіст отримав статус вільного агента. З того часу навколо 33-річного форварда витає безліч чуток. В Іспанії його сватають у клуби різного рівня - від «Хетафе» до «Барселони», в Англії писали про інтерес «Арсенала», в Італії - про можливу короткострокову співпрацю з «Аталантою». Однак поки що Дієго Коста все ще вільний, і, схоже, має намір виторгувати найвигіднішу угоду для себе – наприклад, «Фенербахче» готовий серйозно розщедритися, щоб підписати колись одного з найгрізніших голеадорів континенту…

1. Едгар ІЄ – 7,5 млн євро

Громадянство: Португалія / Гвінея-Бісау

Вік: 27 років
Останній клуб: «Трабзонспор»

Цей португальський центральний захисник, котрий навіть встиг зіграти один матч за національну збірну країни, є випускником академії лісабонського «Спортінга» та у юності навіть побував у структурі «Барселони». На жаль, зіграти за першу команду «блаугранас» шансу Іє так і не надали, натомість у подальшій кар'єрі Едгар зумів отримати запрошення від клубів дуже пристойного рівня – португальського «Белененсеша», французьких «Лілля» та «Нанта», нідерландського «Фейєнорда» та турецького «Трабзонспора».

У стані «бордово-блакитних» Іє минулого сезону став твердим гравцем основного складу, яким залишався і на старті поточного чемпіонату, в якому «Трабзонспор» є беззаперечним лідером турецької Суперліги. Однак наприкінці грудня Іє отримав важку травму в матчі проти «Алтаю», а згодом у нього діагностували розрив передньої хрестоподібної та внутрішньої бічної зв'язок коліна. За попереднім прогнозом медиків, Едгар зможе повернутися на поле не раніше липня.

Контракт Іє з «Трабзонспором» був розрахований до 31 травня, і турецькому клубу довелося піти на дострокове його розірвання через проблеми з ліцензуванням. «Бордово-блакитні» вирішили позбутися саме від Іє, тому що той опинився в лазареті, і не міг допомагати команді на полі. У результаті сторони погодили, що «Трабзонспор» виплатив Едгару негайно половину з належних центрбеку за контрактом 750 тисяч євро, і футболіст отримав статус вільного агента. Говорити про перспективи подальшого працевлаштування Іє у нинішніх реаліях не доводиться, проте ближче до літа, коли він відновиться від пошкодження, цікавих варіантів у нього має бути чимало.


20 лютого 2022 12:00







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Звернення Президента України Володимира Зеленського наприкінці 782-го дня повномасштабної війни

 

15 квітня 2024 21:35

Португалія, 27-й тур. Бенфіка – Шавеш. Огляд матчу

 

30 березня 2024 00:11

ТМ. Іспанія – Бразилія. Огляд матчу

 

27 березня 2024 01:20