Сьогодні 20 квітня 2024 р.

«Арена Львов»: в погоню за «Олимпийским»!

Леся ГАСЫЧ

15 листопада на НСК «Олімпійський» відбудеться один з двох вирішальних поєдинків нашої збірної проти Франції за право зіграти на чемпіонаті світу наступного року. Напередодні головного матчу року, на якому вже зараз очікують аншлаг, директор державного концерну «Спортивні арени України» Сергій Сімак розповів про підготовку до цього поєдинку, комерційні успіхи стадіону, долю «Арени Львів», іменні білети і плани прийняти – фінал Ліги чемпіонів.

СТАДІОН ЯК БІЗНЕС-ЦЕНТР

– Минуло більше року після завершення Євро-2012. Чи можна сказати, що «Олімпійському» вдалося запрацювати на повну потужність?
– З моменту відкриття стадіону після реконструкції пройшло взагалі два роки, і за цей час ми провели більш, ніж 55 матчів – Євро, Ліги чемпіонів та Ліги Європи, внутрішнього чемпіонату і Кубку України, нашої збірної. Ми провели також чотири концерти зірок світового рівня, у нас відбувались виставки світового масштабу. Щоденно у нас проходять якісь спеціальні події. Гадаю, ми вже стали міжнародним сучасним бізнес-центром. До того ж, у нас постійно відбуваються шкільні та екскурсійні тури. Словом, наразі все добре і я запевняю, що ми будемо продовжувати працювати і вдосконалюватись.

– Стадіон сам себе забезпечує?
– Ми намагаємось зробити його самоокупним. Можу сказати, що у вересні ми вперше після реконструкції вийшли на прибуток. Невеликий, але все ж.

– В «Арени Львів» справи йдуть гірше. Які ваші плани щодо цього об’єкту?
– У «Арени Львів» все попереду. Та команда, яка зараз працює на НСК «Олімпійському», переносить весь свій досвід, своє бачення на львівський стадіон. І я сподіваюсь, що з весни наступного року «Арена Львів» почне свій розвиток і буде наздоганяти «Олімпійський».

– Але це неможливо без постійних спортивних змагань. Як ви збираєтесь вирішити питання співпраці з львівськими «Карпатами», який відмовляється грати на «Арені Львів»?
– Переговори тривають. Ми розробили декілька пропозицій для футбольного клубу «Карпати». Сподіваюсь, вони приймуть одну з них. І «Арена Львів» отримає свою домашню команду.

– У «Палаці спорту» таких проблем не виникає. Так?
– Дійсно, всі дати до кінця року уже розписані і немає жодного вільного дня.

ІМЕННІ БІЛЕТИ – З НАСТУПНОГО РОКУ

– Матч з Францією – головна подія року. «Олімпійський» готується особливо?
– Ми готуємось до кожного матчу, а перед аншлаговими поєдинками більш детально і ретельно все перевіряємо. Але ми неодноразово проводили подібні матчі європейського рівня, тому у нас все готово.

– Чи буде підвищений рівень безпеки на стадіоні?
– На звичайним матчах кількість стюардів 450-700. На грі з Англією було близько 700, така ж кількість очікується і на матч з Францією. Під час проведення Євро-2012 у нас працювало і 1000 стюардів, але це зовсім інший масштаб і вимоги.

– Хто відбирає і готує стюардів?
– Співробітники НСК з відділу координації стюардів та медицини. Але більша частина стюардів, які зараз працюють на стадіоні, були підготовлені ще до Євро, тому це вже члени нашої команди.

– Скільки платять стюардам за матч?
– Є різні категорії стюардів – на перевірці, біля турнікетів, старші зони і т.д. Тому їх зарплатня відрізняється, середній показник десь 200-250 грн за матч.

– Як відомо, на матчі Україна–Сан-Марино представники ФАРЕ зафіксували прояви расизму на трибунах «Арени Львів», вболівальники зловживали і піротехнікою, за що ФІФА збирається покарати збірну та стадіон. Як ви з цим боретесь?
– Кожного разу виявляємо нові схованки у порушників, але наші вболівальники дуже винахідливі, і вигадують нові місця для переховування заборонених речей. Втім, я є прихильником роз’яснювальної роботи. Вважаю, що нам – стадіонам, ФФУ, клубам – необхідно більше вести роз’яснювальної роботи, пояснювати, що вони в першу чергу нашкодять самі собі, і не зможуть подивитись наступні матчі своєї команди. Щодо інциденту у Львові, ми чекаємо кінця листопада і рішення ФІФА. Сподіваємось, що завдяки роботі ФФУ і нашій допомозі рішення буде пом’якшено.

– Як ви ставитесь до ідеї повернення міліції на стадіони?
– Скажу більше, вже з’явився законопроект, який опрацьовується в органах влади, стосовно повернення міліції під час масових заходів на стадіони. Але я не відношу себе до прихильників такого методу. Краще намагатись досягти компромісу з вболівальниками.

– Перед такими матчами як з Францією у вболівальників постійно виникає проблема придбання квитка. Сайт UFI, яка займається продажем, не справляється з напливом бажаючих, тим не менше у перекупників достатньо білетів. Чи намагаєтесь ви покращити ситуацію введенням іменних квитків?
– Це питання вже було відпрацьоване нами. Ми вивчили досвід англійської прем’єр-ліги, реалізації квитків на Євро-2012, і розпочали діалог та відпрацювання алгоритму з українськими банками. За нашої системи, максимальна кількість квитків на одну людину – чотири. Ми на цьому шляху значно просунулись вперед і свої пропозиції надали як київському «Динамо», так і ФФУ. Думаю, наступного сезону на рейтингові матчі ми спробуємо таку систему.

– Ще одна проблема – громадський транспорт. Зазвичай перед матчем найближчі станції метро перекривають на вхід та вихід, а після – обмежують на вхід. За словами фанатів з багатьох країн світу, в Києві вони зіткнулись з таким вперше. Невже київський метрополітен не може впоратись з такою кількістю людей? Адже до реконструкції стадіон вміщував і 100 тисяч вболівальників.
– Наскільки я пам’ятаю, до реконструкції також були випадки перекриття станцій метро на певні матчі. Але обов’язок стадіону – повідомити місту, Київському метрополітену дату проведення матчів і яку кількість глядачів ми очікуємо. Далі всі рішення приймає міська влада та метрополітен.

ЦІЛЬ – ФІНАЛ ЛІГИ ЧЕМПІОНІВ В 2017 РОЦІ

– Яка подія на НСК виявилась найскладнішою для вас?

– Концерт Depeche Mode. Перша подія такого масштабу на моїй теперішній посаді, було досить незвично. До футбольних матчів наша команда, і я в тому числі, уже звикли, а от концерт такого рівня виходив за рамки нашої звичної роботи. Але все вдалося. І менеджменту, і самим хлопцям, і глядачам все дуже сподобалось.

– Які заходи плануються найближчим часом?
– Через наші кліматичні умови ми розуміємо, що в цьому році нічого грандіозного провести вже не зможемо. Але в наступному році плануємо 3-5 концертів такого ж рівня як Depeche Mode. Так, 12 червня відбудеться шоу «Океана Ельзи» в рамках їх 20-річчя. А до Нового року ми плануємо винятково дитячі свята – на день Святого Миколая, новорічні та різдвяні сюрпризи.

– Україна подала заявку від двох стадіонів на проведення Євро-2020: «Донбас Арена» – на груповий турнір і матч 1/8 фіналу, а «Олімпійський – на півфінали і фінал. Невже у нас є шанси, враховуючи, що НСК вже приймав фінал Євро-2012?
– Цю заявку подавали до мого призначення. Я нещодавно був у Женеві, в штаб квартирі УЄФА, і дійсно, є такі розмови, що два фінали в одному десятиріччі – це занадто. Але ми все зробимо для того, щоб подати правильно заявку і вибороти право на проведення фіналу.

– Відомо, що Київ планує поборотись і за проведення фінального матчу одного з єврокубків. Коли це буде зроблено, на який саме турнір та рік?
– За регламентом УЄФА, ми зможемо подавати заявку 4 березня наступного року – якраз виповниться два роки з моменту першого матчу внутрішнього чемпіонату на стадіоні. Заявку ми будемо подавати на проведення фіналу Ліги чемпіонів-2016/17.

– Турніри по іншим видам спорту намагаєтесь проводити? Адже стадіон не є повністю футбольним
– В наступному році ми чекаємо на легкоатлетичні змагання. Нещодавно до нас приїжджав віце-президент Федерації легкої атлетики, і я сподіваюсь, що найближчим часом ми зможемо подавати заявку на проведення етапів чемпіонатів Європи з легкої атлетики. Але легкоатлети у нас вже тренуються, з наступного року НСК буде їх основною тренувальною базою.

Цікаво, що «Олімпійський» користується попитом у шахматистів. У червні ми проводили міжнародний турнір, були майже всі відомі гросмейстери. І наступного червня збираємось знову його провести – сподіваюсь, що ми станемо шаховим центром в Україні. Окремо, я б виділив дитячий футбол. Так, нещодавно ми проводили фінал дитячого футбольного турніру ім. Баннікова.

– А є якась спортивна подія, яку б ви особисто мріяли провести?
– Щоб на «Олімпійському» відбувся великий бокс. А великий бокс для українців – це, звичайно, бій за участю когось з братів Кличків. Сподіваюсь, що ми все таки зробимо це.


11 листопада 2013 17:25







Матеріали на тему

Подружки «трехцветных»
19 листопада 2013 21:40


Ребров: «Франции стоит нас опасаться»
11 листопада 2013 23:16


«Арена Львов»: в погоню за «Олимпийским»!
11 листопада 2013 17:25


Украина – Франция. Желтые карточки не «сгорают»
11 листопада 2013 14:41


Рибери не представляет ЧМ-2014 без Франции
11 листопада 2013 13:48




Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Йоахим Лев в прекрасном настроении Joachim Loew and Ball Boy

 

15 липня 2014 20:43

ЧМ-2014. Церемония закрытия. Выступление Шакиры. La La La - Shakira on Closing Ceremony of WC 2014

 

14 липня 2014 09:45

ЧМ-2014, финал. Германия – Аргентина 1:0. Чемпионский гол Марио Гетце. Mario Götze Goal Germany vs Argentina 1-0

 

14 липня 2014 00:42