Сьогодні 28 березня 2024 р.

Матч

Анонс

Онлайн

Матеріали

Матчи и спарринги 2019. Суперкубок Украины. 28 липня 2019. 21:00


Бурда (80)

Гармаш (83)


Динамо
Київ
2:1
Шахтар
Донецьк

Алан Патрик (45)

Состав Звіт Состав

Бойко
Кендзьора
Бурда
Кадар
Миколенко
Шепелєв
Буяльський
Гармаш
(Сидорчук, 84)
Караваєв
(Де Пена, 68)
Вербич
(Цитаїшвілі, 73)
Беседін

Два м’ячі наприкінці гри дозволили киянам здобути вольову перемогу і завоювати трофей.

Костянтин ПАТКЕВИЧ, «Футбольний клуб»

Ушосте поспіль національний Суперкубок розігрували два найуспішніші українські клуби. Упродовж минулих п’ятьох титульних поєдинків жодному з тренерів не вдалося завоювати цей трофей з першої спроби – ані Сергію Реброву, ані Паулу Фонсеці, ані Олександру Хацкевичу. Наразі шанс поламати сумну для дебютантів традицію отримав Луїш Каштру, який не приховував: розпочати донецький етап кар’єри з перемоги для нього було дуже важливо.

Істотних кадрових сюрпризів португалець не приготував: в гірницькій «основі» з’явилися всі ті, на кого весною робив ставку його попередник. В запасі лишився навіть вже достатньо розкручений Тете.

Не здивували й кияни, котрим, тим не менш, довелося обходитися без травмованого Франка Соля і Віктора Циганкова. Останній тільки нещодавно приєднався до загальної групи, і тренери резонно вирішили поберегти лідера команди – вже 6 серпня на неї чекають у Брюгге.

Циганков все ж таки на поле вийшов, але ще до початку гри і виключно для того, щоб отримати приз найкращому гравцеві минулого сезону в Прем’єр-лізі. Окрім того, нагороди знайшли ще п’ятьох переможців у різних номінаціях – Віталія Миколенка (молодий футболіст), Андрія П’ятова (воротар), Жуніора Мораеса (бомбардир), Анатолія Абдулу (арбітр), Паулу Фонсеку (тренер, заочно).

Початок матчу дуже нагадував лондонське протистояння динамівців із «Челсі». Біло-синім, що притиснулись до свого карного майданчику, ніяк не вдавалося налагодити вихід із оборони в атаку. Вони помітно нервували і припускалися невимушених помилок, даруючи м’яч супернику в простих ситуаціях. Після обрізки Миколенка на 5-й хвилині, наприклад, на ударній позиції опинився Марлос, який напевно забив би, якби не реакція Дениса Бойка.

«Шахтар» зі свого боку робив усе, аби не дати супернику отямитися, – діяв агресивно, на відповідних швидкостях і майже без пауз. Проте тиск цей у голи не матеріалізувався, і десь у середині тайму номінальні господарі відсунули лінію фронту від своїх воріт. Відсунули, а трохи згодом створили по-справжньому небезпечний момент.

Олександр Караваєв, який прогнозовано виконував обов’язки правого вінгера, отримав проникаючий пас від Дениса Гармаша і зробив гарний простріл на Бен’ямина Вербича. П’ятов був не в змозі виручити партнерів, проте на шляху м’яча опинився Тарас Степаненко, що й врятувало донеччан від неприємностей.

Одначе сплинув деякий час, «Шахтар» знову активізувався, і Бойку знову довелося вступати у гру. Так, після геніального «парашуту» від Марлоса голкіпер збірної України своєчасно кинувся під удар Ісмаїлі, не без труднощів зберігши нулі на табло. Майже відразу після цього епізоду фани помаранчево-чорних жбурнули петарду, яка впала в небезпечній близькості від Дениса – тому навіть знадобилася допомога лікарів… Все обійшлося, але варто дочекатися адекватної реакції дисциплінарних органів ФФУ/УАФ.

Саме цей епізод змусив арбітра додати до першого тайму відразу три хвилини, що зрештою й дозволило підопічним Каштру забити. Адже саме на третій компенсованій – після кутового від Марлоса, невдалого дотику Сергія Кривцова і несильного виносу від Беседіна – м’яч немов цвях увігнав у нижній кут Алан Патрік.

По перерві гірники отримали змогу діяти на контратаках, адже «Динамо», повернувшись із роздягальні, заграло набагато сміливіше й агресивніше. Наслідком цих змін стали кілька небезпечних ситуацій, зокрема два гострі моменти біля воріт П’ятова, після яких у центрі уваги опинявся головний рефері. І якщо дії Кривцова дійсно навряд чи тягнули на handball, то фол Степаненка на Гармаші у карному майданчику був. Відповідно і був пенальті. Проте стик коліно в коліно Віталій Романов проігнорував.

З метою прискорити гру на флангах Хацквич випустив двох свіжих вінгерів – Карлоса Де Пену і Георгія Цитаїшвілі, проте ще до того, як вони встигли показати себе на полі, Марлос втратив пречудовий шанс ліквідувати інтригу в поєдинку. «Стріляв» з сімнадцяти метрів у своєму стилі, проте спрямував м’яча трошки вище за дев’ятку.

Коли ж розпочався відлік останньої десятихвилинки основного часу, Де Пена довів, що у Хацкевича є неабияке чуття щодо майбутніх джокерів. Саме дві передачі уругвайця допомогли біло-синім перевернути ситуацію до гори дригом. Спочатку Карлос подав кутовий, після якого Микита Бурда продавив Мораеса і пробив П’ятова з другого поверху. А потім знайшов діагоналлю Гармаша, який хоч і втрачав рівновагу, приборкуючи м’яч, але таки встиг спрямувати його поміж ніг Давіда Хочолави під самісіньку дальню стійку.

У час, що залишався, шокований «Шахтар» звичайно намагався зрівняти рахунок, змусив нервувати динамівців, але вдруге змусити капітулювати Бойка не зміг.

Столична команда, яка я сама ледве не забила незадовго до фінального свистка, виграла Суперкубок України вдруге поспіль і за кількістю перемог у ньому зрівнялася з «Шахтарем» – 8:8.

Уже за два тижні принципові суперники зустрінуться знову. Цього разу в Харкові, в рамках чемпіонату країни.

П’ятов
Болбат
Кривцов
Хочолава
Ісмаїли
Степаненко
Алан Патрік
(Дентіньо, 87)
Соломон
(Тете, 66)
Тайсон
Марлос
Мораес